Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σερί ρεκόρ για τον Nasdaq-Πτώση για Dow Jones, S&P

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκε ο τεχνολογικός δείκτης. Πτώση για Dow Jones και S&P. Στο επίκεντρο τα πρακτικά της Fed. Πάνω από τα 58 δολ. το πετρέλαιο (WTI). Κλειστή την Πέμπτη η Wall Street λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Δεύτερο σερί ρεκόρ για τον Nasdaq-Πτώση για Dow Jones, S&P

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street στη τελευταία συνεδρίαση πριν την γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξαν την αύξηση των επιτοκίων σε «βραχυπρόθεσμα ορίζοντα» αν και συνεχίζει να προβληματίζει η πορεία του πληθωρισμού.

Από πλευράς επιχειρηματικών ειδήσεων, μικτά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Hewlett Packard στο έτος καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μπορεί να μειώθηκαν στα 31 σεντς από 61 σεντς, πέρυσι, ωστόσο ήταν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, τα 28 σεντς. Παράλληλα τα έσοδα ανήλθαν στα 7,66 δισ. δολάρια από 7,32 δισ. το 2016, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα 7,77 δισ. δολάρια.

«Τώρα που ολοκληρώνεται η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων, βλέπουμε ότι οι περισσότερες εισηγμένες ανακοίνωσαν κέρδη και έσοδα πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Αυτό είναι θετικό για την αγορά», σχολίασε η Adam Sarhan, CEO της 50 Park Investments.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 98,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη μέτρηση των τελευταίων 13 ετών.

Παράλληλα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν 1,2% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 2,2% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη πτώση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών από τον Ιούλιο.

Στο πεδίο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 13.000 στις 239.000 την εβδομάδα που έληξε στις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από τις 240.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Marketwatch.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μείωση στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ στη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου να παρατείνουν τις περικοπές στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και μετά τον Μάρτιο του 2018. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,1% στα 58,02 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,27% ή 65 μονάδων στις 23.590, ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,08% στις 2.597 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,07% στις 6.867 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+2,1%) και General Electric (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DowDuPont (-0,8%) και Johnson & Johnson (-0,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1816 δολ. από 1,1737 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.292 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,32%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v