Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στη Wall Street- Πτώση για το πετρέλαιο

Σε θετικό έδαφος έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Άνοδος 72 μονάδων για τον Dow Jones. Στο επίκεντρο η φορολογική μεταρρύθμιση. Προβληματίζουν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Ενισχύθηκε το δολάριο. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Μικρή άνοδος στη Wall Street- Πτώση για το πετρέλαιο

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στη φορολογική μεταρρύθμιση.

«Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα μακροοικονομικό γεγονός που κινεί τα πάντα στην αγορά. Υπάρχει “συγκρατημένη αισιοδοξία” ότι η μεταρρύθμιση θα περάσει φέτος από τη Γερουσία», σχολίασε αναλυτής της Aberdeen Standard Investments.

Ωστόσο, ο Nicholas Colas της DataTrek Research επισημαίνει: «Οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θέλουν να ψηφίσουν το φορολογικό νομοσχέδιο μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαφέρει από αυτό που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς προβλέπει μείωση των εταιρικών φόρων το 2019 και όχι νωρίτερα».

Στο εταιρικό μέτωπο, η Marvell Technology συμφώνησε να εξαγοράσει την Cavium για περίπου 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider.

Η εταιρεία θα πληρώσει τους μετόχους της Cavium τόσο με μετρητά (40 δολάρια ανά μετοχή) όσο και ανταλλαγή μετοχών. Μετά την ολοκλήρωση του deal, οι μέτοχοι της Cavium θα κατέχουν περίπου το 25% της Marvel.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την αποτυχία της Αγκέλα Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία μετά την απόσυρση από τις συνομιλίες των Ελεύθερων Δημοκρατών. Η ίδια, δήλωσε αργότερα, ότι θα προτιμούσε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά τις προσδοκίες από την επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στα τέλη του μήνα. Οι αναλυτές αναμένουν από τις χώρες μέλη του Οργανισμού –μαζί με τη Ρωσία- να επεκτείνουν τις περικοπές στη παγκόσμια παραγωγή και μετά τον Μάρτιο του 2018. Ο μαύρος χρυσός (WTI) υποχώρησε 0,8% στα 56,09 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,31% ή 72 μονάδων στις 23.430, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,13% στις 2.582 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,12% στις 6.790 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (1,7+%) και Home Depot (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-2%) και General Electric (-1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1736 δολ. από 1,1793 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,6% στα 1.275 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,37%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v