Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση για τον Dow Jones- Άνοδος για Nasdaq

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P. Σε θετικό έδαφος ο Nasdaq. Πτώση 2,9% για την τιμή του πετρελαίου. Από χαμηλό τεσσάρων μηνών ανέκαμψε ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Μικρή πτώση για τον Dow Jones- Άνοδος για Nasdaq

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street παρά τις ανοδικές διαθέσεις του τεχνολογικού κλάδου.

Ενδεικτικά η μετοχή του Facebook ενισχύθηκε 1,9% και της Amazon 0,8%.

Από πλευράς δεικτών, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,16% ή 40 μονάδων στις 24.140, ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,01% στις 2.629 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,21% στις 6.776 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+1,4%) και Visa (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-2,5%) και Walt Disney (-1,6%).

Στο μεταξύ, διχασμένοι εμφανίστηκαν οι επενδυτές καθώς ο προβληματισμός από τον κίνδυνο η αμερικανική κυβέρνηση να κατεβάσει ρολά τον Δεκέμβριο, περιορίζει τις προσδοκίες από τις ευνοϊκές εξελίξεις στο μέτωπο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Χθες, η ελεγχόμενη από τους Ρεμπουμπλικανούς, Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Γερουσία για τη σύνθεση ενός φορολογικού νομοσχεδίου που θα συμβιβάσει τις διαφορές των δύο νομοθετικών σωμάτων ώστε να δοθεί για τελική έγκριση στον Ντόναλντ Τραμπ, πριν τα Χριστούγεννα.

Στον αντίποδα, αυξάνονται οι πιθανότητες η κυβέρνηση να βάλει λουκέτο αν οι νομοθέτες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στη ψήφιση ενός προϋπολογισμού αυτή την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η κυβερνητική χρηματοδότηση τελειώνει την Παρασκευή.

«Νομίζω ότι θα αποφύγουν το λουκέτο αλλά υπάρχει ανησυχία στην αγορά», παραδέχεται ο αναλυτής της Mizuho Securities, Masafumi Yamamoto.«Θα είναι θετικό για το δολάριο και για τους επενδυτές υψηλού ρίσκου, μια συμφωνία για μείωση των εταιρικών φόρων μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο μέχρι τότε οι αγορές θα τηρούν στάση αναμονής», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως νέα πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 190.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο έναντι 185.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τον προηγούμενο μήνα είχαν δημιουργηθεί 235.000 θέσεις εργασίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση στα αποθέματα βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός (WTI) υποχώρησε 2,9% στα 55,96 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 1.266 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1801 δολ. από 1,1826 την προηγούμενη μέρα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,32%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v