Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P

Ανοδικά κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με ώθηση από την απασχόληση στις ΗΠΑ. Σε επίπεδα ρεκόρ οι Dow Jones και S&P. Υψηλότερα η τιμή του πετρελαίου. Πτώση για τον χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,1% ενώ δημιουργήθηκαν 228.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 200.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στον αντίποδα προβλημάτισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη που υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών το Δεκέμβριο, στις 96,8 μονάδες από 98,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή αύξηση στις 99 μονάδες.

Στο μεταξύ, το Κογκρέσο ανέβασε ταχύτητες και ψήφισε ένα βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο χρηματοδότησης μόλις δύο εβδομάδων που αποτρέπει το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι εξελίξεις αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γερουσία πέρασε ένα νομοσχέδιο που θα αλλάξει ριζικά τη φορολόγηση στις ΗΠΑ σε περίπτωση που γίνει νόμος. Οι νομοθέτες της Γερουσίας θα πρέπει να δουλέψουν με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την δημιουργία ενός κοινού φορολογικού νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί, πριν λάβει την τελική υπογραφή από τον Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων «πέρασε» ένα άλλο φορολογικό νομοσχέδιο το Νοέμβριο που διαφέρει από το σχέδιο της Γερουσίας σε ουσιαστικά σημεία.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,49% ή 118 μονάδων στις 24.329, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 2.651 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στις 6.840 μονάδες.

Σημειώνεται ότι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+2%) και UnitedHealth (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Coca Cola (-1,1%) και DowDuPont (-1%).

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση κατά 37,04 εκατ. τόνους στην εισαγωγή αργού το Νοέμβριο στην Κίνα. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 1,2% στα 57,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.248 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 2,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1765 δολ. από 1,1774 την προηγούμενη μέρα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,37%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v