Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν και οι τρεις βασικοί δείκτες στη Wall Street. Στο επίκεντρο η φορολογική μεταρρύθμιση. Άνοδος 3,4% για τη μετοχή της Intel. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street εν αναμονή της δημοσίευσης του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να μειώνει τον εταιρικό φόρο στο 21% από 35% προηγουμένως.

«Έχουμε φτάσει τόσο μακριά με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα "περάσει" από το Κογκρέσο είτε το θέλετε είτε όχι», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής αναλυτής της Fort Pitt Capital Group, Kim Caughey Forrest. Και συμπλήρωσε «υπάρχει μια θετική αύρα στην αγορά εξαιτίας της προοπτικής μείωσης των εταιρικών φόρων. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και η ανάπτυξη είναι σε καλά επίπεδα και στηρίζει την αγορά όλον τον χρόνο. Αντίστοιχα και οι λιανικές πωλήσεις επιβεβαιώνουν ότι οι καταναλωτές…καταναλώνουν».

Ωστόσο, νωρίτερα, ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν επιφυλάξεις για το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση, αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αναλυτής σημείωνε καυστικά πως κάποιοι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ήθελαν να ενισχύσουν την πολιτική τους θέση πριν τον τελικό συμβιβασμό το βράδυ της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, μικρότερη της αναμενόμενης ήταν η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,2% έναντι αύξησης 1,2% τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου WTI λόγω της διακοπής λειτουργίας του αγωγού της Forties που μεταφέρει σημαντικές ποσότητες αργού από τη Βόρεια Θάλασσα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η διακοπή λειτουργίας του αγωγού θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση του WTI έναντι του Brent καθώς είναι φθηνότερο κατά έξι δολάρια και κάνει οικονομικότερη την εισαγωγή του. H τιμή του αργού (WTI) ενισχύθηκε 0,5% στα 57,30 δολάρια ενώ η τιμή Brent σημείωσε πτώση 0,1% στα 63,23 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 24.651 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,9% στις 2.675 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,17% στις 6.936 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,3%, ο S&P 0,9% και ο Nasdaq 1,4%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+3,4%) και Microsoft (+2,6%) ενώ πτώση κατέγραψαν μόνο οι τίτλοι των IBM (-0,9%) και DowDuPont (-0,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1759 δολ. από 1,1778 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο μόλις 0,1% στα 1.257,50 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε υψηλότερα 0,7%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 2,35%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v