Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα ρεκόρ o Dow Jones

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασε ο βιομηχανικός δείκτης, σημειώνοντας πέμπτη διαδοχική άνοδο. Οριακή πτώση για S&P. Αύξησε τα επιτόκια η Fed. Από χαμηλό έξι μηνών ανέκαμψε ο χρυσός. Πιέσεις στο δολάριο.

Επιμένει στα ρεκόρ o Dow Jones

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι Dow Jones και Nasdaq μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% έως 1,5%.

Αυτή ήταν η τρίτη και τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου εντός του 2017.

Σημειώνεται ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 και το 2019, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Επιπλέον προβλέπουν πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% την επόμενη χρονιά, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 2,1%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3,9% την επόμενη χρονιά, ενώ στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις προβλεπόταν πως θα διαμορφωθεί στο 4,1%.

Μετά την ανακοίνωση της Fed, η Janet Yellen στην τελευταία συνέντευξη τύπου ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη φορολογική μεταρρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές θα προσφέρουν κάποια τόνωση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά ο συνολικός της αντίκτυπος είναι αβέβαιος

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη συμφωνία Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων αναφορικά με την τελική μορφή του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Όριν Χατς, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων έφτασαν σε συμφωνία. «Πιστεύω πως έχουμε συμφωνία» ανέφερε.

Στον αντίποδα, προβλημάτισε τους επενδυτές η νίκη του Δημοκρατικού Νταγκ Τζόουνς στις εκλογές για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα. Η εκλογή Δημοκρατικού για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια περιορίζει την ήδη μικρή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία και αναμένεται να δυσκολέψει την πολιτική ατζέντα Τραμπ.

Στο μεταξύ, νέες πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 7,4 εκατ. βαρέλια. H τιμή του αργού (WTI) υποχώρησε 1% στα 56,60 δολάρια και η τιμή Brent σημείωσε πτώση 1,4% στα 62,47 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 24.585 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,05% στις 2.662 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στις 6.875 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+3,6%) και Nike (+3,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των IBM (-1,7%) και American Express (-1,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1820 δολ. από 1,1742 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό έξι μηνών, σημειώνοντας άνοδο 0,6% στα 1.248 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» πέντε μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,35%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v