Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ρεκόρ για τους Dow Jones και S&P

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P για δεύτερη σερί μέρα. Άνοδος 2% για τη μετοχή της Apple. Στο επίκεντρο η Fed. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο. Σε υψηλό 2,5 ετών η τιμή του Brent.

Νέα ρεκόρ για τους Dow Jones και S&P

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street παρά την αρχική αναστάτωση που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Tower Bridge Advisors, Maris Οgg, «Η συγκεκριμένη επίθεση δεν είχε τον αντίχτυπο άλλων επιθέσεων, ωστόσο υπενθύμισε ότι εκεί έξω υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι».

«Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά “αντιμετώπισε” τις πυρκαγιές στη Νάπα, δύο τυφώνες, την τρομοκρατική επίθεση και παρόλα αυτά συνεχίζει. Πιστεύω πως το χρηματιστήριο θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά», σχολίασε αναλυτής της Systelligence. Και πρόσθεσε: «Υπό αυτές τις συνθήκες θα περίμενε κανείς ένα μεγάλο πισωγύρισμα της αγοράς αλλά είναι πολλοί οι λόγοι που το ράλι είναι βιώσιμο, ειδικά αν περάσει η φορολογική μεταρρύθμιση».

Στο εταιρικό μέτωπο, η Apple (+2%) ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Shazam έναντι 400 εκατ. δολαρίων.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά την Τρίτη. Οι αναλυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξεις αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση. Τα δύο νομοθετικά σώματα, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων προσπαθούν να συνθέσουν ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θα λάβει την τελική έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,23% ή 57 μονάδων στις 24.386, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,32% στις 2.659 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,51% στις 6.875 μονάδες.

Σημειώνεται ότι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από την Apple) σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+2,2%) και Merck & Co (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1,2%) και Home Depot (-0,8%).

Παράλληλα, ανοδικά γύρισε η τιμή του πετρελαίου μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη που επανέφερε στο προσκήνιο τις γεωπολιτικές ανησυχίες. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 1,1% στα 57,99 δολάρια και η τιμή Brent έπιασε υψηλό 2,5 ετών σημειώνοντας άνοδο 2% στα 64,69 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% στα 1.247 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1784 δολ. από 1,1774 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,38%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v