Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτο σερί ρεκόρ για τους Dow Jones και S&P

Κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά σημείωσαν οι Dow Jones και S&P υπό την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου που σήμανε και τη λήξη της συνεδρίασης. Μικρή πτώση για τον Nasdaq. Σε χαμηλό έξι μηνών ο χρυσός.

Τρίτο σερί ρεκόρ για τους Dow Jones και S&P

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια, στη φορολογική μεταρρύθμιση και στις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει την τρίτη και τελευταία αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017.

Πέρα όμως από την αύξηση των επιτοκίων οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις αναφορικά και με την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed το 2018.

«Επειδή οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει στην αυριανή αύξηση των επιτοκίων, η απόφαση αυτή κάθ’ αυτή, δεν είναι τόσο σημαντική. Περισσότερο σημαντική είναι η εικόνα που έχει η Fed για την οικονομία. Αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι λιγότερο αισιόδοξες για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε σχέση με την Κεντρική Τράπεζα», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της νορβηγικής DNB.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διεργασίες Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να συμφωνηθεί ένα κοινό φορολογικό νομοσχέδιο που θα δοθεί για τελική υπογραφή στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Νομίζω ότι έχουν ήδη γίνει οι αρχικές αγορές και οι πωλήσεις στο χρηματιστήριο με αφορμή τη φορολογική μεταρρύθμιση», σχολίασε ο αναλυτής της Frost Investment Advisors, Tom Stringfellow. «Τώρα αναμένουμε λεπτομέρειες για το είδος του φορολογικού πακέτου που θα λάβουμε».

Στο μεταξύ, πτωτικά γύρισε η τιμή του πετρελαίου μετά το υψηλό των 65 δολαρίων που έπιασε νωρίτερα το Brent για πρώτη φορά από το 2015. Οι πιέσεις κλιμακώθηκαν παρά την παύση λειτουργίας του αγωγού Forties στη Βόρεια Θάλασσα και τις προβλέψεις για μείωση των αποθεμάτων για τέταρτη εβδομάδα στις ΗΠΑ. H τιμή του αργού (WTI) υποχώρησε 1,5% στα 57,14 δολάρια και η τιμή Brent σημείωσε πτώση 2,1% στα 63,29 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,49% ή 120 μονάδων στις 24.505, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 2.664 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,19% στις 6.862 μονάδες.

Οι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για τρίτη διαδοχική μέρα.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+3%) και Boeing (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M (-1,2%) και Intel Corp (-0,8%).

Σημειώνεται ότι τη σημερινή λήξη της συνεδρίασης σήμανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1739 δολ. από 1,1771 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, σημειώνοντας πτώση 0,4% στα 1.241 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,4%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v