Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Πτώση κατέγραψε η Wall Street σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Σε υψηλό τεσσάρων ετών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύθηκε το δολάριο. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street καθώς προβλημάτισε η νέα άνοδος στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Ιανουαρίου 2014, σημειώνοντας άνοδο έξι μονάδων βάσης στο 2,95% και η απόδοση του 30ετούς ενισχύθηκε σε υψηλό Ιουλίου 2015 στο 3,22%.

Νωρίτερα, στη δημοσιότητα δόθηκαν στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed εμφανίστηκε θετική με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και αισιόδοξη για την δυνατότητα επίτευξης του στόχου για τον πληθωρισμό.

«Οι αξιωματούχοι της Fed εκτίμησαν πως ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης το 2018 θα ξεπεράσει τις προβλέψεις τους για τον διατηρήσιμο μακροπρόθεσμο ρυθμό και ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα ενισχυθούν περαιτέρω» σημειώνεται στα πρακτικά.

Στο μεταξύ, υψηλό 3,5 ετών έπιασε η μεταποίηση τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ καθώς ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 55,9 μονάδες από 55,5 τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα και ο δείκτης για τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 55,9 μονάδες από 53,3 τον Ιανουάριο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,67% ή 167 μονάδων στις 24.747, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,55% στις 2.701 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,22% στις 7.218 μονάδες.

Σημειώνεται ότι o Dow Jones έφτασε να ενισχύεται έως και 300 μονάδες μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Fed. Ωστόσο η άνοδος στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων γύρισαν σε αρνητικό έδαφος και τους τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των United Technologies (+2,6%) και McDonalds (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (-2,5%) και Home Depot (-1,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά το τετραήμερο ριμπάουντ από το χαμηλό τριών ετών του δολαρίου και τις προβλέψεις για αύξηση στην παραγωγή αργού στις ΗΠΑ. Το πετρέλαιο υποχώρησε 0,2% στα 61,68 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,1% στα 1.332 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε σε τροχιά ανάκαμψης για τέταρτη μέρα έναντι του ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 0,4% στο 1,2289 από 1,2338 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v