Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο στήριξε την άνοδο στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street.Πρωταγωνιστής της ανόδου ο ενεργειακός κλάδος. Πτώση 2,6% για το Facebook. Στο επίκεντρο η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Σε υψηλό μήνα το πετρέλαιο.

Το πετρέλαιο στήριξε την άνοδο στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο μετά την άνοδο 2,2% της τιμή του πετρελαίου στα 63,40 δολάρια ανά βαρέλι.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Chevron ενισχύθηκε 0,6%, της Marathon Petroleum 3,4%, της Ecopetrol 2,8% και της PetroChina 2,3%.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή του Facebook (-2,6%) για δεύτερη διαδοχική μέρα μετά τις αποκαλύψεις πως η Cambridge Analytica, εταιρεία που συνεργάστηκε με την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποίησε παράτυπα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών.

Στο μεταξύ η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στη διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Η Fed αναμένεται να αναδείξει εκ νέου τις θετικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας ενώ θεωρείται απίθανο να σχολιάσει –τουλάχιστον δημόσια- τη μεγαλύτερη απειλή της εγχώριας οικονομίας, ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος.

Στη διήμερη συνεδρίαση που ξεκίνησε σήμερα Τρίτη, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στο 1,75% από 1,5% προηγουμένως. Επιπλέον η Fed αναμένεται και να δώσει ενδείξεις για τις προθέσεις της αναφορικά με την άσκηση της νομισματικής πολιτικής τόσο το 2018 όσο και το 2019.

Η άνοδος του πληθωρισμού και ο αντίχτυπος στο κόστος δανεισμού έχουν ανοίξει τη συζήτηση για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 αντί για τρεις που ανέμενε η αγορά.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει δασμούς 60 δισ. δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως προϊόντα τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,47% ή 116 μονάδων στις 24.727, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 2.716 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,27% στις 7.364 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+1,8%) και Nike (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-3,1%) και Verizon (-1,3%).

Σημειώνεται ότι η Amazon έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο αφήνοντας τρίτη την Alphabet.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.311 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,2247 από 1,2336 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,88%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v