Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street- Άνοδος για τον Dow Jones

Κέρδη 115 μονάδων για τον Dow Jones μετά από τριήμερο πτωτικό σερί. Σε αρνητικό έδαφος οι S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο οι δασμοί και η έρευνα του Mueller. Ενισχύθηκε το δολάριο. Πάνω από τα 61 δολ. το πετρέλαιο.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street- Άνοδος για τον Dow Jones

Με μικτά πρόσημα κινήθηκε η Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να εξετάζει την επιβολή δασμών τουλάχιστον 30 δισ. δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές στα πλαίσια πακέτου μέτρων κατά της Κίνας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, o Τραμπ ενδέχεται να επιβάλει δασμούς έως 60 δισ. δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές.

«Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κατά της χώρας μας», είχε γράψει στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο οι επενδυτές ανησυχούν μήπως οι θιγόμενες χώρες προχωρήσουν και αυτές σε αντίμετρα, επιβάλλοντας δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

«Ένας εμπορικός πόλεμος θα πλήξει τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ιδιαίτερα τις πολυεθνικές, όπως είναι η Boeing», ανέφερε αναλυτής.

Επιπλέον, ο ειδικός εισαγγελέας Robert Mueller, κλήτευσε τις επιχειρήσεις του Τραμπ να του παραδώσουν μια σειρά από έγγραφα, μερικά από τα οποία αφορούν και τη Ρωσία, σύμφωνα με τους New York Times.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 4.000 στις 226.000 αιτήσεις. Αυτή ήταν 158η εβδομάδα που ο αριθμός των ανέργων παρέμεινε κάτω από τις 300.000.

Παράλληλα, η κατασκευαστική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα, τούτη τη φορά κατά μία μονάδα στις 70 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,47% ή 115 μονάδων στις 24.873, ο S&P κατέγραψε οριακή πτώση 0,08% στις 2.747 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,2% στις 7.481 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+2,2%) και UnitedHealth (1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-2,5%) και DowDuPont (-1,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,4% στα 61,19 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,6% στα 1.317 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κέρδισε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,2302 από 1,2368 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,82%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v