Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές απώλειες στη Wall με «βαρίδι» το Facebook

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες, με το βλέμμα των επενδυτών στη Fed. Σε αρνητικό έδαφος για το 2018 ο Dow Jones. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Βουτιά 7,7% για το Facebook. Πτώση για το αργό.

Ισχυρές απώλειες στη Wall με «βαρίδι» το Facebook

Στο «κόκκινο» κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα εν μέσω πιέσεων από την βουτιά του Facebook, με τους επενδυτές να διατηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

O Dow Jones διολισθαίνει 1,85% στις 24.490 μονάδες, υποχωρώντας σε αρνητικό έδαφος για το 2018. O Nasdaq κινείται 2,4% χαμηλότερα στις 7.289 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,92% στις 2.699 μονάδες.

Οι επενδυτές θεωρούν βέβαιη την αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη, ενώ αναμένουν πως η κεντρική τράπεζα θα υιοθετήσει έναν πιο επιθετικό ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης και για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου, καθώς την Παρασκευή αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Οι μετοχές είναι χαμηλότερα και οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα και πιστεύω ότι μπορεί να στέλνει σήμα πως υπάρχει άγχος για το πόσο “γεράκι” θα είναι η FOMC την Τετάρτη» ανέφερε ο Μπράιαν Γιάκομπσεν της Wells Fargo Asset Management.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,35% στα 62,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,09% χαμηλότερα στα 1.311 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,231 δολαρίου/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 2,86%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Facebook βουτάει 7,7%, μετά τις αποκαλύψεις πως εταιρεία που συνεργάστηκε με την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε παράτυπα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2012, όταν η μετοχή είχε κλείσει με απώλειες 9,1%. Πάνω από $40 δισ. από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχουν χαθεί. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v