Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε η Wall Street λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης. Απώλειες 45 μονάδων για τον Dow Jones. Αύξησε τα επιτόκια η Fed. Άνοδος 2,6% για το πετρέλαιο. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο.

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Όπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 1,75% από 1,5% προηγουμένως. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη αύξηση εντός του 2018.

Επιπλέον, η Fed διατήρησε την πρόβλεψη για συνολικά τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 ενώ για το 2019, άλλαξε την πρόβλεψη σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων αντί για δύο.

Αργότερα στη συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell υποστήριξε πως οι αλλαγές στην εμπορική πολιτική δεν θα επηρεάσουν τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά προειδοποίησε πως πιο εκτεταμένες δράσεις στο εμπόριο μπορεί να έχουν επιπτώσεις.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 είχε τονίσει ότι η χώρα του ούτε έχει σκοπό να ξεκινήσει αλλά ούτε και φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, δηλαδή, να υπερασπίσουμε ένα εμπόριο ελεύθερο και δίκαιο με όρους αμοιβαιότητας», είπε ο Μνούτσιν.

Από την πλευρά της Ευρώπης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να λάβει αντίμετρα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,18% ή 45 μονάδων στις 24.682, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,18% στις 2.711 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,26% στις 7.345 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+2,6%) και General Electric (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-1,6%) και UnitedHealth (-1,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,6% στα 65,17 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.321 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,2342 από 1,2240 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v