Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο προβλημάτισε τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι Dow Jones και S&P. Οριακή άνοδος για τον Nasdaq. «Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο. Κλειστή η Wall Street τη Δευτέρα.

Το πετρέλαιο προβλημάτισε τη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον ενεργειακό κλάδο.

Ειδικότερα, πληροφορίες ότι Σαουδική Αραβία και Ρωσία εξετάζουν αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τόσο των χωρών του ΟΠΕΚ όσο και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οδήγησαν την τιμή του αργού σε «βουτιά» 4% στα 67,88 δολάρια.

Η «βουτιά» του πετρελαίου είχε αντίχτυπο στους ενεργειακούς τίτλους με τις Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 3,5% και 1,9% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, θετικά είδε η αγορά την «ψύχραιμη» στάση της Βόρειας Κορέας στην απόφαση Τραμπ να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

«Ελπίζαμε ότι μια «λύση Τραμπ» θα ήταν ένας σοφός τρόπος ώστε να απαλλαγούμε και οι δύο πλευρές από τις ανησυχίες μας, να «συναντηθούν» οι ανάγκες μας και με ρεαλισμό να λύσουμε τα προβλήματά μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Βόρειας Κορέας Kim Kye Gwan. Και κατέληξε: «Λέμε στις ΗΠΑ για άλλη μια φορά, είμαστε ανοιχτοί να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας όποτε και όπου θέλουν».

Την αντίδραση της Βόρειας Κορέας υποδέχθηκε θερμά ο Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε ότι η κυβέρνησή του έχει αρχίσει ξανά διάλογο με τη Βόρεια Κορέα.

«Θα δούμε τι θα γίνει. Μιλάμε μαζί τους τώρα» σημείωσε, ενώ, όπως μεταδίδει το CNBC, πρόσθεσε ότι η Σύνοδος με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα «μπορούσε» ακόμη να συμβεί στις 12 Ιουνίου ...

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,24% ή 59 μονάδων στις 24.753, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,24% στις 2.721 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,13% στις 7.433 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,2%, ο S&P 0.3% και ο Nasdaq 1,1%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+1,2%) και UnitedHealth (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (πέρα από Exxon Mobil, Chevron) κατέγραψαν οι Caterpillar (-1,2%) και DowDuPont (-1,1%).

Σημειώνεται ότι η Wall θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω αργίας (Memorial Day).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά στα 1.303 δολ./oz ενώ στην εβδομάδα ενισχύθηκε 1%

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε νέο υψηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ σημειώνοντας άνοδο 0,5% στο 1,1664 από 1,1721 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,92%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v