Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με τα γεωπολιτικά στο προσκήνιο

Απώλειες για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές ανησυχίες, τα μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και η Fed. Υποχωρεί το πετρέλαιο. Πάνω από τα 1.300 δολ./oz ο χρυσός. Πιέσεις στο δολάριο.

Πτώση στη Wall Street με τα γεωπολιτικά στο προσκήνιο

Χαμηλότερα κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τις γεωπολιτικές ανησυχίες να επανέρχονται προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές.

Η νευρικότητα προκλήθηκε μετά τη δήλωση του Ντ. Τραμπ ότι ακυρώνει τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ωστόσο, ως αντιστάθμισμα στις πιέσεις λειτουργεί η χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της Fed. Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να αυξήσουν σύντομα τα επιτόκια, εάν δεν αλλάξουν οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Επιπλέον οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί με την πορεία του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι μια άνοδος πάνω από το 2% θα στήριζε τον μακροπρόθεσμο στόχο της τράπεζας.

Χρηματιστές σχολιάζουν πως οι παγκόσμιες αγορές παρουσιάζουν μεταβλητότητα, η οποία οφείλεται σε ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και τις σχετικά έντονες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες.

Στη Wall Street απώλειες καταγράφουν μεταξύ άλλων οι μετοχές των Microsoft, Google, Citigroup, ενώ με κέρδη διαπραγματεύονται Apple, General Electric, Best Buy, Medtronic.

Στις ειδήσεις από το μακροοικονομικό μέτωπο, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν στις 234.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου. Την προηγούμενη εβδομάδα (πριν την τελευταία μέτρηση), οι αιτήσεις είχαν ανέλθει στις 223.000, ενώ οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στις 220.000. Ο μέσος όρος των 4 τελευταίων εβδομάδων κινήθηκε στις 219.750, έναντι 213.500 αιτήσεις στην προηγούμενη μέτρηση.

Εν τω μεταξύ το πετρέλαιο καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,1% και κινείται στα επίπεδα των 70,9 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται κατά 0,7%, στα 1.303 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα νομίσματα, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, με τη σχέση ανταλλαγής στα επίπεδα του 1,17. Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται σταθεροποιητικά, στο 2,97%.

O Dow Jones υποχωρεί κατά 0,38%, στις 24.797 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,06%, στις 7.421 μονάδες. Πτώση 0,25% για τον S&P, που κινείται στις 2.726 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v