Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη συνεδρίαση απωλειών για τον Dow Jones

To μακροβιότερο πτωτικό σερί των τελευταίων επτά εβδομάδων σημείωσε ο Dow Jones. Σε αρνητικό έδαφος και οι S&P και Nasdaq.Νέα άνοδος για το δολάριο. Κάτω από τα 1.200 δολ. ο χρυσός.

Τέταρτη συνεδρίαση απωλειών για τον Dow Jones

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάστασης της τουρκικής κρίσης και σε άλλες οικονομίες.

Νωρίτερα, το τουρκικό νόμισμα είχε υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό στις 7,24 λίρες ανά δολάριο, για να ανακάμψει αργότερα στις 6,8 λίρες, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι από σήμερα το πρωί (Δευτέρα) θα αρχίσει η εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου δράσης προκειμένου να αρθούν οι ανησυχίες των επενδυτών για την τουρκική οικονομία και τη διαβεβαίωση από την Κεντρική Τράπεζα ότι θα παράσχει όση ρευστότητα χρειαστούν οι εγχώριες τράπεζες.

«Η κλιμάκωση της κρίσης της λίρας προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές» αναφέρει σε σημείωμα η Κέιτι Νίξον, CIO της επενδυτικής εταιρείας Northern Trust. «Υπάρχουν χώρες των αναδυόμενων αγορών με σχετικά αδύναμα νομίσματα και μεγάλη εξάρτηση από την εξωτερική χρηματοδότηση. Ο φόβος είναι πως αυτό που θα συμβεί στην Τουρκία δεν θα περιοριστεί στην Τουρκία» προσθέτει.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,5% ή 126 μονάδων στις 25.187, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,4% στις 2.821 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,25% στις 7.819 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+1%) και Apple (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DowDuPont (-1,7%) και JP Morgan (-1,6%).

Στο μεταξύ, ο ιδρυτής και CEO της Tesla, Elon Musk, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφράσει τη στήριξη του για χρηματοδότηση ενός σχεδίου αποχώρησης της Tesla από τη Wall Street.

Tην περασμένη εβδομάδα ο κ. Musk σόκαρε τους επενδυτές με την ανακοίνωση του στο Twitter ότι θα βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο έναντι 72 δισ. δολαρίων, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το που θα βρει τη χρηματοδότηση πέρα από το ότι είναι «εξασφαλισμένη».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,6% στα 67,20 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,6% στα 1.198 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1396 δολ. από 1,1412 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,87%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v