Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και καταναλωτικό κλίμα πιέζουν τη Wall

Πιέσεις δέχεται η Wall Street, καθώς το νέο ρεκόρ του πετρελαίου και η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντιστάθμισαν το θετικό κλίμα από την άνοδο των νέων κατοικιών στις ΗΠΑ. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Πιέσεις δέχεται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, λόγω της αναρρίχησης της πετρελαϊκής τιμής σε νέο ιστορικό υψηλό αλλά και τη νέα υποχώρηση που σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Μάιο.

Ειδικότερα, αν και η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω θετικού κλίματος, λόγω της αναπάντεχης ενίσχυσης κατά 8,2% που εμφάνισαν οι νέες κατοικίες στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο.

Κύρια αιτία η αναρρίχηση της πετρελαϊκής τιμής σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, κοντά στα 127 δολάρια το βαρέλι, έχοντας μάλιστα καταγράψει νωρίτερα νέο υψηλό στα 127,82 δολάρια.

Εκτός από το πετρέλαιο όμως, την επιφυλακτικότητα των επενδυτών τροφοδοτεί και η νέα υποχώρηση που εμφάνισε τον Μάιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan, ο οποίος με βάση την προσωρινή μέτρηση διαμορφώθηκε στο 59,5 που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί ο δείκτης από τον Ιούνιο του 1980.

Έτσι, ο Dow Jones αυτήν την ώρα κινείται στις 12.945,11 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες -0,37%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,54% και διαμορφώνεται στις 2.520,08 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.420,06 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,25%.

Από τις επιμέρους μετοχές, πτωτικά κινείται ο τίτλος της General Electric, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι ενδέχεται να πουλήσει την μονάδα οικιακών συσκευών της. Σημαντικές απώλειες καταγράφει επίσης η μετοχή της General Motors.

Αντίθετα, ανοδικά κινείται ο τίτλος της Exxon Mobil, αλλά και αυτοί άλλων επιχειρήσεων ενέργειας, ωθούμενοι από την άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Εν τω μεταξύ, με αξιόλογα κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, καθώς ο υπερδιπλασιασμός κερδοφορίας της British Airways και η ανακοίνωση της British Energy ότι δέχθηκε σειρά προτάσεων για την εξαγορά της, ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για την αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας αλλά και τη συνέχιση των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 6.304,30 μονάδες, με άνοδο 0,84%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 1,07% και έκλεισε στις 7.156,55 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 0,41% υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 5.078,04 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v