Επιστροφή γεωπολιτικών πιέσεων στην Wall

Βραχύβιο αποδείχθηκε το θετικό άνοιγμα της Wall, καθώς η νευρικότητα λόγω Μέσης Ανατολής, με την βουτιά 7% στην αγορά της Σ.Αραβίας, προκάλεσε και πάλι πιέσεις. Μικτή εικόνα από την διεθνή μεταποίηση.

Βραχύβιο αποδεικνύεται το θετικό άνοιγμα της Wall Street, καθώς η νευρικότητα εξαιτίας της αναταραχής στην Μέση Ανατολή επαναφέρει γρήγορα αρνητικά πρόσημα στους βασικούς δείκτες.

Η σταθεροποίηση του πετρελαίου και τα ευνοϊκά μεγέθη για την Κίνα και την διεθνή μεταποίηση βοήθησαν το θετικό άνοιγμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
 
Ωστόσο η έντονη νευρικότητα εξαιτίας των κλιμακούμενων ταραχών στην Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην επενδυτική ψυχολογία και ασκεί πιέσεις.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,35% στις 12.183 μονάδες, ο S&P 0,46% στις 1.321 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,53% στις 2.767 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε χθες με άνοδο, συμπληρώνοντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα κερδών. Ο δείκτης Dow Industrials απεκόμισε κέρδη 2,8% τον Φεβρουάριο.

Στην Κίνα ανακοινώθηκε επιβράδυνση της ανάπτυξης της μεταποίησης, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές ενδείξεις ελέγχου του πληθωρισμού στην πανίσχυρη οικονομία. Αντιθέτως η αποτύπωση του κλάδου μεταποίησης ήταν αναπτυξιακή για ευρωζώνη και Βρετανία, που «χρειάζονται» περισσότερη ανάπτυξη.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι και η αμερικανική μεταποίηση διατηρήθηκε σε φάση ανάπτυξης επί 19ο συνεχόμενο μήνα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα μεγέθη για τις πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, καθώς και ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke στην τραπεζική επιτροπή του Κογκρέσο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Sonus Networks εκτινάσσεται 26% μετά την ανακοίνωση εύρωστων αποτελεσμάτων, ενώ θετικά αντιδρά και η AutoZone.

Η μετοχή της Apple εμφανίζεται κινητικότητα καθώς αναμένεται να αποκαλύψει το νέο iPad.

Στο επίκεντρο και η μετοχή της General Mills, καθώς φημολογείται ότι θα κάνει προσφορά για το μισό της Yoplait, όπως και η Nestle.

Ο τίτλος J.P. Morgan Chase υποχωρεί καθώς έκανε εκτίμηση για το κόστος αντιμετώπισης νομικών ζητημάτων ύψους 4,5 δισ. δολ.

Στην Ευρώπη, κέρδη αποκομίζουν κυρίως οι κλάδοι μεταλλευτικών επιχειρήσεων και αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,05% στις 5.991 μονάδες, ο DAX ενισχύεται 0,42% στις 7.302 μονάδες, ενώ ο CAC 0,16% στις 4.117 μονάδες.

Βουτιά σχεδόν 7% κατέγραψε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σαουδικής Αραβίας, λόγω των φόβων μετάδοσης στο βασίλειο της πολιτικής κρίσης στην Μέση Ανατολή. Ο γενικός δείκτης Tadawul διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2009, κι έχει απολέσει το 17,7% της αξίας του από τότε που ξέσπασαν οι πρώτες αναταραχές της περιφέρειας, στην Τυνησία.

Αντιθέτως, ο βασικός δείκτης Sensex στην Ινδία εκτινάχθηκε 3,5% μετά από ευνοϊκές στατιστικές ανακοινώσεις για την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v