Το πετρέλαιο "βαραίνει" την Wall Street

Η νευρικότητα εξαιτίας της Μ. Ανατολής, που προκάλεσε «βουτιά» 7% στο χρηματιστήριο της Σ.Αραβίας επανέρχεται στο επίκεντρο, ανεβάζοντας περαιτέρω την τιμή του πετρελαίου και ασκώντας νέες πιέσεις στις αγορές.

Η νευρικότητα εξαιτίας της αναταραχής στην Μέση Ανατολή, που προκάλεσε «βουτιά» 7% στο χρηματιστήρια της Σ.Αραβίας επανέρχεται στο επίκεντρο, ανεβάζοντας περαιτέρω την τιμή του πετρελαίου και ασκώντας νέες πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η αρχική σταθεροποίηση του πετρελαίου και τα ευνοϊκά μεγέθη για την Κίνα και την διεθνή μεταποίηση βοήθησαν σε θετικό άνοιγμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ωστόσο η έντονη νευρικότητα εξαιτίας των κλιμακούμενων ταραχών στην Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική προκάλεσε στη συνέχεια νέα άνοδο στην τιμή του μαύρου χρυσού, που κινείται πάνω από τα 100 δολάρια στην Νέα Υόρκη, και νέες απώλειες στα χρηματιστήρια.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,64% στις 12.148 μονάδες, ο S&P 0,84% στις 1.316 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,96% στις 2.755 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε χθες με άνοδο, συμπληρώνοντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα κερδών. Ο δείκτης Dow Industrials απεκόμισε κέρδη 2,8% τον Φεβρουάριο.

Στην Κίνα ανακοινώθηκε επιβράδυνση της ανάπτυξης της μεταποίησης, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές ενδείξεις ελέγχου του πληθωρισμού στην πανίσχυρη οικονομία. Αντιθέτως η αποτύπωση του κλάδου μεταποίησης ήταν αναπτυξιακή για ευρωζώνη και Βρετανία, που «χρειάζονται» περισσότερη ανάπτυξη.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι και η αμερικανική μεταποίηση διατηρήθηκε σε φάση ανάπτυξης επί 19ο συνεχόμενο μήνα.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Sonus Networks εκτινάσσεται 26% μετά την ανακοίνωση εύρωστων αποτελεσμάτων, ενώ θετικά αντιδρά και η AutoZone.

Η μετοχή της Apple εμφανίζεται κινητικότητα καθώς αναμένεται να αποκαλύψει το νέο iPad.

Στο επίκεντρο και η μετοχή της General Mills, καθώς φημολογείται ότι θα κάνει προσφορά για το μισό της Yoplait, όπως και η Nestle.

Ο τίτλος της J.P. Morgan Chase υποχωρεί καθώς έκανε εκτίμηση για το κόστος αντιμετώπισης νομικών ζητημάτων ύψους 4,5 δισ. δολ.

Βουτιά σχεδόν 7% κατέγραψε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σαουδικής Αραβίας, λόγω των φόβων μετάδοσης στο βασίλειο της πολιτικής κρίσης στην Μέση Ανατολή. Ο γενικός δείκτης Tadawul διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2009, κι έχει απολέσει το 17,7% της αξίας του από τότε που ξέσπασαν οι πρώτες αναταραχές της περιφέρειας, στην Τυνησία.

Αντιθέτως, ο βασικός δείκτης Sensex στην Ινδία εκτινάχθηκε 3,5% μετά από ευνοϊκές στατιστικές ανακοινώσεις για την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η μεγάλη ανησυχία για τις κινήσεις των τιμών του πετρελαίου εν μέσω της πολιτικο-κοινωνικής κρίσης στην Μέση Ανατολή, έριξε την σκιά της για μια ακόμη συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μετά από μια συνεδρίαση μικτών διακυμάνσεων, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,97% στις 5.936 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,67% στις 7.223 μονάδες, ο CAC 1,05% χαμηλότερα στις 4.067 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v