Η S&P "τρομάζει" τη Wall Street

Η απειλή υποβάθμισης των χωρών της Ευρωζώνης από τη S&P περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Πιέσεις για το ευρώ. Kέρδη στις ευρωαγορές 10% σε 6 συνεδριάσεις.

Η γαλλο-γερμανική συμφωνία για το "δημοσιονομικό συμβόλαιο" δημιουργεί την αισιοδοξία ότι οι πολιτικές δυνάμεις της ευρωζώνης θα κινητοποιηθούν για καταπολέμηση της κρίσης χρεών.

Ωστόσο η απειλή υποβάθμισης χωρών μελών της Ευρωζώνης από τη S&P, προσγείωσε απότομα το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Συγκεκριμένα ο Dow ενισχύεται 0,46% στις 12.075 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,9% στις 1.256 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης με άνοδο 0,96% στις 2.652 μονάδες.

Από την αρχή του έτους, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average αποκομίζει κέρδη 5,2%, ενώ σε θετικό έδαφος περνούν οι S&P και Nasdaq. Ο δείκτης S&P 500 κινείται πάνω από τον κυλιόμενο μέσο όρο 200 ημερών και δοκιμάζει τις αντοχές του μεγάλου επιπέδου αντίστασης στις 1260 μονάδες.

Ο δείκτης Dow έκλεισε με άνοδο 7% την προηγούμενη εβδομάδα, αποκομίζοντας τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη τριών ετών. Την άνοδο τροφοδότησαν και οι ευνοϊκές ανακοινώσεις από την αμερικανική οικονομία, όπου εμφανίστηκε ανέλπιστα μεγάλη μείωση στο ποσοστό των ανέργων.

Σήμερα, οκτώ μετοχές ενισχύονται για κάθε μια που υποχωρεί στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 162 εκατομμύρια μετοχές στις πρωινές συναλλαγές.
 
Αισθητή άνοδο καταγράφουν οι μετοχές τραπεζών, με την JPMorgan Chase να ενισχύεται 4,5%, την Bank of America 3,6%.

Από το μέτωπο των επιχειρηματικών ανακοινώσεων, η μετοχή της SuccessFactors εκτινάσσεται 50% μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από τη γερμανική SAP, η μετοχή της οποίας υποχωρεί 1,6% στη Φρανκφούρτη. Η συμφωνία προκαλεί ράλι στις μετοχές του συνόλου του κλάδου επιχειρηματικών λογισμικών.

Η Commercial Metals ενισχύεται ελαφρώς, μετά την απόρριψη προσφοράς εξαγοράς από τον μεγαλοεπενδυτή Carl Icahn.

Η Dollar General ανακοίνωσε πωλήσεις 3,6 δισ. δολ. για το γ΄ τρίμηνο, ενώ η Walgreen θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της αργότερα.

Οι στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας επίσης επιτείνουν τις επιφυλάξεις, μετά την ανακοίνωση της πρώτης συρρίκνωσης στην ιδιωτική απασχόληση της Γερμανίας σε δύο χρόνια και πλέον και την κάθετη επιβράδυνση στον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας.

Τα στατιστικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά επίσης περιείχαν δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς ανακοινώθηκε επιβράδυνση στην δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών και μείωση στις εργοστασιακές παραγγελίες.

Η επιβολή νέων μέτρων λιτότητας στην Ιταλία και η πρόοδος στην επίλυση της κρίσης χρεών της ευρωζώνης, μετά την διμερή σύνοδο Γαλλίας – Γερμανίας, στήριξε σε περαιτέρω κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE All-World ενισχύθηκε 1,3% ανεβάζοντας τα κέρδη του κατά τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, δηλαδή μαζί με την περασμένη εβδομάδα, στο 9,8%.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε 0,28% υψηλότερα στις 5.568 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,42% στις 6.106 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 1,15% στις 3.201 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v