Η S&P προβλημάτισε τους επενδυτές στη Wall

Η απειλή υποβάθμισης των προοπτικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης από την S&P περιόρισε τα κέρδη στη Wall. Αισιοδοξία μετά τις δηλώσεις Μέρκελ- Σαρκοζί. Πιέσεις στο ευρώ. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η απειλή υποβάθμισης των προοπτικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης από την S&P περιόρισε τα κέρδη στη Wall. Αισιοδοξία μετά τις δηλώσεις Μέρκελ- Σαρκοζί. Πιέσεις για το ευρώ. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα η έντονη κινητικότητα που πλέον παρατηρείται εντός της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα η γαλλο-γερμανική συμφωνία για το “δημοσιονομικό συμβόλαιο” μεταξύ των μελών χωρών, δημιουργεί πρόσθετη αισιοδοξία ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις προχωρούν σε μέτρα ουσίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αλλά και μακροπρόθεσμα να μην επαναληφθεί μια πιθανή κρίση χρέους.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της JP Morgan Funds, David Kelly, «Επιτέλους αναπτερώνονται οι ελπίδες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ότι οι ηγεσίες θα παίξουν έναν ρόλο περισσότερο εποικοδομητικό στην στήριξη των οικονομιών μετά από ένα χρόνο που οι ενέργειες κυβερνήσεων περισσότερο έβλαψαν παρά ωφέλησαν τις αγορές.»

Ωστόσο το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall περιορίστηκε απότομα κατόπιν δημοσιευμάτων ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P αναμένεται να προχωρήσει σε αρνητική αναθεώρηση των προοπτικών οικονομιών της Ευρωζώνης με αξιολόγηση «ΑΑΑ» ή ακόμα και του συνόλου των 17 χωρών.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου στη Wall, ο τραπεζικός κλάδος με τη μετοχή της Bank of America να κερδίζει 2%, της Citigroup 5,4% και της Wells Fargo 1,8%.

Αντίστοιχα η μετοχή η μετοχή της SuccessFactors εκτινάχθηκε 50% μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από τη γερμανική SAP, δίνοντας ευρύτερη ώθηση στον κλάδο των επιχειρηματικών λογισμικών.

Στο μέτωπο της οικονομίας η επιβράδυνση στην δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών και η μείωση στις εργοστασιακές παραγγελίες, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα για τους επενδυτές στη Wall.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε και σήμερα ανοδικά στα 101,2 δολ. ανά βαρέλι, εξαιτίας την εντεινόμενης κρίσης μεταξύ του Ιράν και της Μ. Βρετανίας ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,9% στα 1.735 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε σε σχέση με το δολάριο στα 1,3387 δολ. μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενη υποβάθμιση των προοπτικών 6 χωρών μελών της Ευρωζώνης από την S&P.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 0,4%, στα 2,55 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 1%, στα 15,6 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,65%, στις 12.097,83 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,03%, στις 1.257,08 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,1%, στις 2.655,76 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε 0,28% υψηλότερα στις 5.568 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,42% στις 6.106 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 1,15% στις 3.201 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v