Δεν έμεινε ασυγκίνητη η Wall στην ευρωσυμφωνία

Παρασύρθηκε τελικά η Wall από την διεθνή θετική αντίδραση στην συμφωνία για το ελληνικό χρέος και σβήνει τις αρχικές απώλειες της συνεδρίασης. Συνηγορούν τα καλά στατιστικά. Κέρδη σε Ευρώπη και Ασία.

Δεν έμεινε ασυγκίνητη τελικά η Wall στην υπογραφή της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος και ευθυγραμμίζεται με το διεθνές θετικό χρηματιστηριακό κλίμα, σβήνοντας τις αρχικές απώλειες της συνεδρίασης.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται αμετάβλητος στις 12.965 μονάδες, ο S&P ενισχύεται 0,12% στις 1.408 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει κέρδη 0,18% στις 2.982 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια, οι ευρωαγορές αλλά και τα futures της Wall Street αντέδρασαν με σημαντικά κέρδη στην είδηση της επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευσης της δόσης βοήθειας προς την Αθήνα.

Ωστόσο τα κέρδη εκτονώθηκαν στις αμερικανικές αγορές, καθώς ο προβληματισμός των επενδυτών μεταφέρεται πια στις συνομιλίες για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού των ΗΠΑ, που πρέπει να τελεσφορήσουν μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν βρει λύση στον δημοσιονομικό γκρεμό, η παγκόσμια οικονομία θα επανέλθει σε ύφεση.

Πέραν της πολιτικής, από το στατιστικό μέτωπο ανακοινώθηκε ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες, που καθρεφτίζουν τις επενδυτικές διαθέσεις των Αμερικανών εργοδοτών, είχαν εκτιναχθεί 9,2% τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν επί 6ο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται «εν μέσω ανάκαμψης».

Τέλος, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία ανήλθε τον Νοέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών και πλέον, καθώς βελτιώνεται η ψυχολογία σε σχέση με την απασχόληση.

Θετικά πρόσημα επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα. Οι μετοχές των τραπεζών ηγήθηκαν της ανόδου

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 5.800 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 0,55% στις 7.332 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 3.502 μονάδες.

Το ευρώ «έπιασε» προς στιγμήν το ψυχολογικά σημαντικό όριο του 1,30$ στις ασιατικές συναλλαγές, με αφορμή την έγκριση της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος. Το ενιαίο νόμισμα κινείται αυτή την ώρα περί το 1,2973$.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v