Το πολιτικό αδιέξοδο προβληματίζει τη Wall

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι μετοχές στη Wall, με τις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό γκρεμό στο επίκεντρο. Πτώση καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Στο 1,32 διολισθαίνει το ευρώ. Στο πράσινο η Ευρώπη.

Πτώση σημειώνουν οι μετοχές στη Wall, καθώς παρατείνεται η αβεβαιότητα για το "δημοσιονομικό γκρεμό" και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,80% στις 13.010 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,97% στις 1.406 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,98% στις 2.961 μονάδες.

O ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Harry Reid, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό γκρεμό πριν την 1η Ιανουρίου φαίνεται εξαιρετικά απίθανη, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να συνεργαστούν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα λάβει έκτακτα μέτρα ώστε να μην αγγίξει η αμερικανική οικονομία το όριο χρέους και κηρύξει στάση πληρωμών. Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς το Κογκρέσο, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αγγίξουν το όριο χρέους των 16,4 τρισ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου. Για να αποτραπεί η εξέλιξη αυτή δήλωσε ότι ενέκρινε την επιβολή έκτακτων λογιστικών μέτρων που θα δημιουργήσουν ένα περιθώριο 200 δισ. δολ.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 22 Δεκεμβρίου κατά 12.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 350.000.

Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων τον τελευταίο μήνα υποχώρησε στις 356.750, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008.

Πτώση μεγαλύτερη των προβλέψεων κατέγραψε το Δεκέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ειδικότερα, ο δείκτης που καταρτίζει το CBO υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 65,1 από 71,5 το Νοέμβριο.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Bank of America διολισθαίνει 2,3%. Η JP Morgan υποχωρεί κατά 2%.

Η Marvell Τechnology εμφανίζει πτώση 3%, μετά την υποβάθμιση από την JMP Securities.

Η μετοχή της BCD πραγματοποιεί άλμα 96% μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Diodes ότι θα εξαγοράσει την εταιρεία έναντι 151 εκατ. δολαρίων.

Στην αγορά νομισμάτων, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του ιαπωνικού γεν. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,32 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το ιαπωνικό γεν διολισθαίνει έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Έναντι του γιεν το ευρώ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 114 γιεν. Την ίδια ώρα η ισοτιμία γιεν δολαρίου κινείται στα 85,92 γιεν, το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2010.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο καταγράφει πτώση 0,62% στα 90,42 δολάρια, ενώ ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,14% στα 1.663 δολάρια.

Με σταθεροποιητικές διαθέσεις κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο μέτωπο του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε αμετάβλητος στις 5.954 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,26% στις 7.656 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κινήθηκε υψηλότερα 0,59% στις 3.674 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v