Τέταρτη συνεδρίαση απωλειών στη Wall Street

Οριακή πτώση στη Wall Street καθώς η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα του «δημοσιονομικού γκρεμού». Νέες ελπίδες για συμφωνία. Απογοήτευση από την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Οριακές απώλειες στη Wall Street καθώς η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα του «δημοσιονομικού γκρεμού». Νέες ελπίδες για συμφωνία. Απογοήτευση από την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Στο χείλος του επονομαζόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού» βρίσκεται πλέον η οικονομία των ΗΠΑ καθώς σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ομπάμα και Κογκρέσου, τότε τον επόμενο μήνα -αυτόματα- θα υιοθετηθούν περικοπές δαπανών και κατάργηση φοροαπαλλαγών της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων, στον προϋπολογισμό του 2013.

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Harry Reid, προειδοποίησε ότι η επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό γκρεμό πριν την 1η Ιανουρίου φαίνεται εξαιρετικά απίθανη, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να συνεργαστούν.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται έτοιμος να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ένα νέο σχέδιο για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού.

Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεδριάσει την Κυριακή, μία μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού, σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters. Συγκεκριμένα στέλεχος των ρεμπουμπλικανών, επιβεβαίωσε ότι τα μέλη της Βουλής έχουν κληθεί να επιστρέψουν από τις διακοπές τους προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση για την επίτευξη συμφωνίας. Η συγκεκριμένη είδηση κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες στη Wall οι οποίες στο μέσο της συνεδρίασης ξεπερνούσαν το 1%.

Νωρίτερα, μπρος τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή εκτάκτων λογιστικών μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιθώριο 200 δισ. δολαρίων που θα δώσει ανάσα στην οικονομία των ΗΠΑ, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά με το χρέος να πιάνει ταβάνι στα 16,4 τρισ. δολάρια, στις 31/12.

Συνέπεια των εντεινόμενων ανησυχιών για το αμερικανικό χρέος το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινήθηκε και σήμερα σε αρνητικό έδαφος παρά τα καλά στοιχεία τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στη στεγαστική αγορά.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν περεταίρω κατά 12.000 στις 350.000 αιτήσεις έναντι 360.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Αντίστοιχα, σε υψηλό Απριλίου 2010 ανήλθαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο καθώς αυξήθηκαν κατά 4,4% στις 377.000 κατοικίες.

Στον αντίποδα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο 65,1 έναντι 71,5 τον προηγούμενο μήνα, σημαντικά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση της Wall, σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο με τη μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 0,6%, της Citigroup 0,8% και της Wells Fargo 0,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,1% στα 91,10 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,15% στα 1.663 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής παρέμενε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με την Τετάρτη στα 1,85 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,5% στα 22,71 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,14%, στις 13.096,31 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,12% κλείνοντας στις 1.418,09 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,14% στις 2.985,91 μονάδες.

Με σταθεροποιητικές διαθέσεις κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο μέτωπο του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε αμετάβλητος σε σχέση με την Παρασκευή στις 5.954 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,26% στις 7.656 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κινήθηκε υψηλότερα 0,59% στις 3.674 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v