Τερμάτισε το ανοδικό σερί του Dow Jones

Μικτά πρόσημα στη Wall Street κόντρα στα καλά τραπεζικά αποτελέσματα των JP Morgan και Goldman Sachs. Προβληματισμός από Beige Book και Παγκόσμια Τράπεζα. Άνοδος για το πετρέλαιο. Σταθεροποίηση στις ευρωαγορές.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street κόντρα στα καλά τραπεζικά αποτελέσματα των JP Morgan και Goldman Sachs. Προβληματισμός από Beige Book και Παγκόσμια Τράπεζα. Άνοδος για το πετρέλαιο. Σταθεροποίηση στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά η JP Morgan ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2012 καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, στα 5,69 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα η Goldman Sachs γνωστοποίησε σχεδόν τριπλασιασμό των καθαρών κερδών της στο δ’ τρίμηνο. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 2,89 δισ. δολάρια έναντι 1,01 δισ. στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Παράλληλα η άνοδος της μετοχής της Apple (+4,4%) στήριξε τα κέρδη στον τεχνολογικό κλάδο της Wall.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Boeing υποχώρησε αισθητά μετά την καθήλωση του αεροπορικού της στόλου στην Ιαπωνία εξαιτίας ανώμαλης προσγείωσης αεροσκάφους της All Nippon Airways.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 1,7%.

Παράλληλα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, καθώς συνεχίστηκε η ανάκαμψη των Επιχειρήσεων από την σούπερ καταιγίδα Σάντι.

Ωστόσο προβλημάτισε τους επενδυτές η σημερινή δήλωση του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος υποστήριξε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένει ευάλωτη και αβέβαιη.

Επιπλέον δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση της Beige Book από τη Fed όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία κινήθηκε σε ήπιους ρυθμούς τον Δεκέμβριο εξαιτίας των ανησυχιών από την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1% στα 94,24 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,1% στα 1.682 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 0,1% στα 1,70 δολ. και αντίστοιχα το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,6% στα 23,47 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,18%, στις 13.511,08 μονάδες μετά από 5 ανοδικές συνεδριάσεις. Ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,02% κλείνοντας στις 1.472,62 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,22% στις 3.117,54 μονάδες.

Στις ευρωαγορές οι πιέσεις εντάθηκαν μετά τις προειδοποιήσεις του προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, ότι ένα ισχυρό ευρώ θα πλήξει την εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης. Ωστόσο στην συνέχεια οι δείκτες κινήθηκαν με μικτά πρόσημα, με το επίκεντρο στις μεμονωμένες επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας.

Τελικώς, ο δείκτης FTSE υποχώρησε 0,22% στις 6.104 μονάδες, ο DAX τερμάτισε 0,2% υψηλότερα στις 7.691 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 3.708 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v