Εντυπωσιακά macro ...απογειώνουν την Wall

Στα υψηλά 5ετίας επιστρέφει η Wall Street, αντιδρώντας με άνοδο 0,5% στα ιδιαίτερα ευνοϊκά στατιστικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν και τα τραπεζικά αποτελέσματα Q4. Ακολούθησαν ανοδικά οι ευρωαγορές.

Κέρδη αποκομίζουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τα εντυπωσιακά στατιστικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα Q4 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,55% στις 13.586 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,5% στις 1.480 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,53% υψηλότερα στις 3.134 μονάδες. Με τα τωρινά κέρδη, η Wall Street επιστρέφει στα υψηλότερα επίπεδα 5 ετών τα οποία κατέκτησε την περασμένη εβδομάδα.

Οι στατιστικές ανακοινώσεις κλέβουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ανακοινώθηκε εντυπωσιακή μείωση στην ανεργία και θεαματική αύξηση στα νεόδμητα.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε αισθητά κατά 37.000 την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική οικονομία και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2008. Στα ταμεία ανεργίας εμφανίστηκαν 335.000 νέοι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι κατασκευές νέων κατοικιών εκτινάχθηκαν 12,1% τον Δεκέμβριο, με 954.000 νεόδμητα (στο 12μηνο), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το οποίο σημειώνει ότι παρατηρήθηκε βελτίωση σε όλες τις πολιτείες και επίσης τόσο στις μονοκατοικίες όσο και τα διαμερίσματα. Πρόκειται για τα καλύτερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2008.

Οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν εν τω μεταξύ 0,3% τον Δεκέμβριο στις 903.000 που είναι τα υψηλότερα από τον Ιούλιο 2008.

Εν τω μεταξύ, αισθητή βελτίωση των δραστηριοτήτων κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους εξακολουθούν δείχνουν τα αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, έστω κι αν συνεχίζονται οι απομειώσεις εξαιτίας προστίμων και άλλων χρεώσεων που σχετίζονται με την κρίση.

Η χρηματιστηριακή ανάκαμψη, που βοήθησε τις δραστηριότητες των επενδυτικών τομέων των ομίλων, έχει υποστηρίξει αυτή την ανάκαμψη.

Πριν λίγο, η Citigroup ανακοίνωσε βελτιωμένα κέρδη για το δ΄ τρίμηνο του 2012, παρά τις βαριές χρεώσεις ύψους 2,32 δισ. δολ., που υπέστη στο εν λόγω διάστημα, εξαιτίας νομικών κυρώσεων σχετικά με την στεγαστική κρίση και των αποζημιώσεων για απολύσεις.

Η Citi ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,2 δισ. δολ. ή 38 σεντς ανά μετοχή σε σύγκριση με 956 εκατ. δολ. ή 31 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Νωρίτερα, η Bank of America ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 732 εκατ. δολάρια. Τα κέρδη της BofA ήταν μειωμένα σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας μεγάλων προστίμων σχετικά με την στεγαστική πίστη καθώς και απομειώσεις, αλλά οι προμήθειες από το investment banking αυξήθηκαν 58% στο 12μηνο.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες ανακοινώσεις Q4, η μετοχή της EBay ανεβαίνει 3,6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το τρίμηνο.

Η BlackRock ενισχύεται 3% καθώς τα κέρδη της, στα 555 εκατ. δολ., ήταν καλύτερα των αναμενόμενων. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σταθεροποιητικά μέχρι το άνοιγμα της Wall Street, η άνοδος της οποίας ενέπνευσε κέρδη και στις ευρωαγορές. Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,46% στις 6.132 μονάδες, ο DAX κέρδισε 0,57% στις 7.735 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύθηκε 0,96% στις 3.744 μονάδες.

Εκτίναξη 6,6% εμφανίζει η μετοχή της Carrefour SA, στα υψηλότερα επίπεδα 17 μηνών στο Παρίσι, κατόπιν ανακοίνωσης αύξησης πωλήσεων 0,8% για το δ΄ τρίμηνο, χάρη στην βελτίωση των δραστηριοτήτων στην εθνική αγορά και καθοδηγεί την ανοδική κίνηση του ευρωπαϊκού κλάδου λιανικού εμπορίου.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του χρυσού κινείται 5 δολ. υψηλότερα στα 1.68 δολ. ανά ουγκιά, ενώ του πετρελαίου κερδίζει 1 δολ. και πλέον στα 95,31 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v