Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν στα ρεκόρ Dow και S&P

Κέρδη στη Wall με τους δείκτες Dow και S&P να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά. Το μεγαλύτερο πλεόνασμα των τελευταίων 5 ετών στις ΗΠΑ. Βλέπει ρίσκο στις αγορές ο Β. Bernanke. Τρίτη εβδομάδα ανόδου για τους δείκτες.

Κέρδη στη Wall με τους δείκτες Dow και S&P να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά. Το μεγαλύτερο πλεόνασμα των τελευταίων 5 ετών στις ΗΠΑ. Βλέπει ρίσκο στις αγορές ο Β. Bernanke. Τρίτη εβδομάδα ανόδου για τους δείκτες.

Εβδομαδιαία κέρδη 1% για τον Dow, 1,2% για τον S&P και 1,7% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Αναλυτικά, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης στην ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke αναφορικά με τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα ο Bernanke προειδοποίησε επενδυτές και διοικήσεις τραπεζών για την παρατηρούμενη διάθεση ανάληψης υπερβολικού ρίσκου που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε άνοδο στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού.

Στον αντίποδα θετικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης είχε η ανακοίνωση του μεγαλύτερου πλεονάσματος προϋπολογισμού των τελευταίων 5 ετών, τον Απρίλιο στις ΗΠΑ.

Επιπλέον στο προσκήνιο των εξελίξεων βρίσκεται και η διήμερη συνάντηση των υπουργών οικονομικών των 7 ισχυρότερων κρατών του κόσμου (G7) στο Λονδίνο. Σύμφωνα με στέλεχος του Υπουργείο Οικονομικών του Καναδά, δεν αναμένεται κάποιο κοινό ανακοινωθέν.

Σημειώνεται ότι οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε συνολικά 511 μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο του 2007, σαφής ένδειξη για την παγκόσμια οικονομική πολιτική που ακολουθείται έναντι της κρίσης.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Gap Inc. ενισχύθηκε 5,6% μετά την ανακοίνωση κερδοφορίας τριμήνου πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αντίστοιχα και η μετοχή της Nvidia Corp. κινήθηκε ανοδικά καθώς τα καθαρά κέρδη και οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στον αντίποδα σημαντικές απώλειες σημείωναν οι τίτλοι του ενεργειακού κλάδου μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό εβδομάδας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,4% στα 95,97 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 2,2% στα 1.437 δολ./oz., σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες 2%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχυόταν 5% στο 1,28 δολ. και το δικαίωμα της Coca Cola ΗΒC κινήθηκε ανοδικά 0,45% στα 27,02 δολ.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε άνοδο 0,24%, στις 15.118,49 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 0,43%, κλείνοντας στις 1.633,70 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,80% στις 3.436,58 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, κέρδη σημειώθηκαν στις ευρωαγορές με τον δείκτη Stoxx 600 να πιάνει νέα υψηλά 5ετίας και τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να συμπληρώνει τρίτη διαδοχική συνεδρίαση σε νέο ιστορικό υψηλό.

Αναλυτικά ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,41% στις 305 μονάδες, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,1%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά 0,49% στις 6.625 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε 0,20% στις 8.279 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 3.954 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB σημείωσε άνοδο 1,13% στις 17.284 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 8.545 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v