Ο Β. Bernanke ανεβάζει την Wall Street

Οι δηλώσεις Bernanke υπέρ της "χαλαρής" πιστωτικής πολιτικής ωθούν την Wall σε νέα ιστορικά υψηλά. Βοηθούν τα στατιστικά της αγοράς ακινήτων. Ακολούθησαν υψηλότερα οι ευρωαγορές. Δεν κράτησε η ανάκαμψη του χρυσού.

Οι δηλώσεις του διοικητή της Fed επιτείνουν τις ανοδικές τάσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο και ωθούν τους βασικούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης πρακτικώς αποκλείει «πρώιμη» επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής.

Μετά από επιφυλακτικά ανοδικό άνοιγμα, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,62% στις 15.481 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,65% στις 1.679 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,45% στις 3.518 μονάδες.

Τα κέρδη επιτείνει η στατιστική ανακοίνωση της ημέρας, που έδειξε ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 0,6% τον Απρίλιο με το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Νοέμβριο 2009, υποδεικνύοντας συνέχιση της ανάκαμψης στην αμερικανική αγορά ακινήτων.

Ο διοικητής της Federal Reserve, Ben Bernanke, προειδοποίησε ότι μια πρώιμη κίνηση επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής θα «στραγγαλίσει» την ανάπτυξη, σε μια δήλωσε που διέγραψε οποιονδήποτε φόβο υπήρχε στην αγορά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αποκλιμακώσει σύντομα τις αγορές ομολόγων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε πάντως (περιορίζοντας τα χρηματιστηριακά κέρδη), ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό εξαγορών ομολόγων «μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις», αλλά αυτό θα γίνει μόνον όταν δείξει σταθερή βελτίωση η απασχόληση στην αμερικανική οικονομία.

Περαιτέρω ενδείξεις για την πιστωτική πολιτική στις ΗΠΑ, αναμένονται από την δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed στις αρχές Μαΐου.

Ο S&P και ο Dow κατέκτησαν νέα ιστορικά ρεκόρ χθες στην Wall Street, κατόπιν των σχολίων μελών της Fed, που άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει πιστωτική σύσφιξη στο κοντινό μέλλον.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Lowe’s διολισθαίνει 4% καθώς τα αποτελέσματά της δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

Η μετοχή της Toll Brothers ενισχύεται 2%. Αποτελέσματα ανακοινώνουν επίσης σήμερα η Staples και η Target, καθώς και μετά το κλείσιμο η Hewlett-Packard.

Στις υπόλοιπες αγορές, το ιαπωνικό χρηματιστήριο έκλεισε σε νέα πολυετή υψηλά, μετά την αναβάθμιση των στόχων οικονομικής ανάπτυξης από την κεντρική τράπεζα.


Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν σταθεροποιητικά στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν 5 ετών στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, αλλά μετά την ομιλία του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη B. Bernanke, επικράτησαν ανοδικές τάσεις.

Ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,53% στις 6.840 μονάδες, ο DAX κέρδισε 0,69% στις 8.531 μονάδες, ενώ ο CAC εμφανισε άνοδο 0,37% στις 4.051 μονάδες.

Η τιμή του χρυσού ανέκαμψε αρχικώς καθώς το δολάριο υποχωρεί, και ενισχύθηκε έως τα 1.410 δολάρια ανά ουγκιά. Ωστόσο οι πιέσεις επέτρεψαν στην συνέχεια και αυτή την ώρα το συμβόλαιο υποχωρεί 9 δολ. στα 1.370 δολ. ανά ουγκιά.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί μετά την αναπάντεχη αύξηση στα εβδομαδιαία αποθέματα στην αμερικανική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v