Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Η ελληνική οικονομία σε αναζήτηση «πυξίδας»

Εάν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η βαθμολογία της κυβέρνησης πλησιάζει το «άριστα» είναι βέβαιο ότι αφορά στην προσέλκυση έμμεσων ξένων επενδύσεων, είτε αυτές αφορούν κινητές αξίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, είτε εξαγορές υπαρκτών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για επίτευγμα ασυνήθιστο, που έχει συγκεκριμένη αφετηρία. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε από ελληνική κυβέρνηση, ένας συνδυασμός πολιτικών και τακτικών με συγκεκριμένους στόχους -και άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργού.

Πρώτος στόχος ήταν η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που έχει επιτευχθεί, με σημαντικά εν δυνάμει αποτελέσματα και για την ευρύτερη οικονομία. Ο δεύτερος στόχος αφορά την αναβάθμιση της Κεφαλαιαγοράς σε ανεπτυγμένη, στο διάστημα 2024-2025. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, γίνονται μικρές ή μεγαλύτερες «θυσίες» από πλευράς κυβέρνησης και αναλαμβάνεται ρίσκο.

Θα γίνει η Γερμανία πυρηνική δύναμη; Η συζήτηση άνοιξε δια της πλαγίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνδυάζεται με τους φόβους για επιστροφή του «απομονωτιστή» Τραμπ στις ΗΠΑ και απειλεί να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα στην Ευρώπη.

Μέσα στον καταιγισμό δηλώσεων και άρθρων από αξιωματούχους και ειδικούς, περί της ανάγκης να ισχυροποιηθεί η ευρωπαϊκή άμυνα, ενώπιον μιας πιθανής ρωσικής απειλής, ξεχώρισαν οι πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει δική της πυρηνική ασπίδα.

Η δήλωση δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσει. Αργά η γρήγορα η συζήτηση που έχει ανοίξει από καιρό για την ευρωπαϊκή άμυνα, θα κατέληγε και στον «ελέφαντα στο δωμάτιο».

Από τα χαμηλότερα ως τα υψηλότερα επίπεδά της, η ελληνική παιδεία χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της «παπαγαλίας», της κονσερβαρισμένης γνώσης. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε ήδη σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως αυτός της PISA, που μας απασχόλησε σε προηγούμενο σημείωμα.

Θυμίζουμε επιγραμματικά το συμπέρασμα που έβγαλε για τις επιδόσεις των μαθητών, ηγετικό στέλεχος του διεθνούς διαγωνισμού: «Οι Έλληνες μαθητές είναι πολύ καλοί στην αναπαραγωγή του περιεχομένου που έχουν μάθει. Αλλά ο σύγχρονος κόσμος δεν μας ανταμείβει πλέον μόνο για αυτά που γνωρίζουμε -η Google ξέρει τα πάντα- αλλά για όσα μπορούμε να κάνουμε με αυτά που γνωρίζουμε. Και οι Έλληνες μαθητές αγωνίζονται όταν πρέπει να προεκτείνουν από αυτά που γνωρίζουν και να εφαρμόσουν δημιουργικά τις γνώσεις τους σε νέες καταστάσεις, ακριβώς, δηλαδή, τα πράγματα που απαιτεί ο σύγχρονος κόσμος από τους ανθρώπους».

Η τάση παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ οι οικονομικές ανισότητες διογκώνονται στον Δυτικό κόσμο, χωρίς να έχει υπάρξει ικανοποιητική αντιμετώπιση του φαινομένου, στο προσκήνιο βρίσκονται διάφορα θέματα «δικαιωμάτων», υπέρ κοινωνικών μειοψηφιών, στα οποία κοινός παρονομαστής συνήθως είναι ότι δεν απαιτούν σημαντικές κρατικές δαπάνες.

Καλοπροαίρετα, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας, τα κυρίαρχα πολιτικά ρεύματα οδηγούν τις κοινωνίες σε προοδευτικές φιλελεύθερες κατευθύνσεις, στα σημεία στα οποία τους το επιτρέπει η εκάστοτε οικονομική πραγματικότητα.

Η 7η Οκτωβρίου του 2023 είναι μια μέρα που θα γραφτεί στην ιστορία. Για λόγους που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί, ένοπλες ομάδες της Χαμάς κατάφεραν να επιφέρουν ίσως το βαρύτερο πλήγμα που δέχθηκε ποτέ το κράτος του Ισραήλ, σχεδόν χωρίς αντίσταση.

Οι αγριότητες που διέπραξε η Χαμάς εναντίον αμάχων, σε συνδυασμό με το βαθύ αίσθημα ανασφάλειας που δημιούργησε ο απόλυτος αιφνιδιασμός και η αδυναμία έγκαιρης αντίδρασης των δυνάμεων ασφαλείας, ήταν επόμενο ότι θα δημιουργήσουν κλίμα ισχυρής στρατιωτικής αντίδρασης, κάτι που πιθανώς επιδίωκαν οι εγκέφαλοι του χτυπήματος της Χαμάς.

v