Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Κάλλιο αργά παρά… ποτέ!

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε το μεγάλο βήμα κι αποφάσισε να παραπέμψει το ΔΣ της Folli Follie, με την κατηγορία της χειραγώγησης μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων (των λογιστικών της καταστάσεων στην προκειμένη περίπτωση), αδίκημα που συνιστά κακούργημα. Το γεγονός ότι η εταιρία έχει δικαίωμα απολογίας δεν αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να επιδράσει στις επερχόμενες εξελίξεις.

Κι αυτό διότι επί δύο μήνες, η διοίκηση της εταιρίας έχει δηλώσει «αδυναμία παροχής στοιχείων» επισήμως, ενώ ανεπισήμως ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φέρεται να λέει το ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ… «δεν έχω εικόνα» για τις δραστηριότητες στην Κίνα (περιλαμβανομένου και του ύψους του Ταμείου!), παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στον… πατέρα του, Δημήτρη Κουτσολιούτσο!

Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που οι καταγγελίες του fund QCM για τη Folli Follie έσκασαν ως βόμβα στην ελληνική αγορά. Έκτοτε οι παρενέργειες αυτής της υπόθεσης έχουν επιδράσει καταλυτικά στο κλίμα, επηρεάζοντας την αγορά, τόσο σε επίπεδο ξένων επενδυτών όσο και μεταξύ εγχώριων, ενώ αρκεί η φημολογία ότι το ίδιο fund έχει βάλει στο «στόχαστρο» κι άλλες εταιρίες, για να σημειωθούν έντονοι κραδασμοί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι πρωτάκουστο ότι δύο μήνες μετά, δεν ξέρουμε επισήμως τίποτε περισσότερο από ό,τι μάθαμε λίγο πριν το τέλος Μαΐου! Δηλαδή ότι η εταιρία έχει δηλώσει αδυναμία παροχής στοιχείων, ακόμη και για το ταμείο της!

Σχεδόν εξαρχής, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στην Ελλάδα υπέφερε από την -αναγκαία όσο και αναπόφευκτη- παρεμβολή του πολιτικού στοιχείου. Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Παρασκευή.

Η ελάφρυνση χρέους που δόθηκε στην Ελλάδα, καλοδεχούμενη και απαραίτητη αναμφίβολα, δεν αποτελεί «λύση» αλλά το πρώτο μέρος μιας οριστικής «λύσης». Αυτό συνέβη για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό των εταίρων μας, ο δεύτερος, την αμφίβολη αξιοπιστία των ελληνικών κυβερνήσεων γενικώς.

Παρότι η ίδια η υπόθεση της πολύπαθης πλέον εταιρίας θα πάρει ακόμη πολύ καιρό για να καταλήξει (δεδομένων και των καθυστερήσεων που συνηθίζονται στη χώρα μας), είναι ήδη άμεσα ορατό ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά και τις εισηγμένες εταιρίες.

Δεν είναι τυχαίο γεγονός (ένα τέτοιο παράδειγμα καταγράφει η στήλη Χαμαιλέων) ότι κάποιοι ιδιώτες επενδυτές παρουσιάστηκαν σε πρόσφατες γενικές συνελεύσεις μεγάλων και σοβαρών εισηγμένων, ζητώντας συγκεκριμένα να τους δοθούν οι λογιστικές καταστάσεις θυγατρικών εταιριών στο εξωτερικό!

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ιταλία αλλά υπό μία έννοια και την Ισπανία επαναφέρουν στο προσκήνιο, με πολύ δυναμικό τρόπο, το θέμα των «αντισυστημικών» πολιτικών σχηματισμών και του «λαϊκισμού».

Φοβάμαι ωστόσο ότι τα όσα λέγονται από τους επικριτές του στη δημόσια σφαίρα, αλλά και τα όσα συζητούνται συχνά μεταξύ ευυπόληπτων μελών του εκάστοτε πολιτικού συστήματος, πολύ απέχουν από την πραγματική ερμηνεία του φαινομένου και προφανώς δεν προσφέρουν ουσία όσον αφορά στην καταπολέμηση της «επιδημίας» του λαϊκισμού ανά τον κόσμο.