Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Λίγες μέρες απομένουν πλέον για την πρώτη «επέτειο» από την ημέρα των συνταρακτικών αποκαλύψεων του fund QCM για τη Folli Follie.

Παρά την καταστροφή που επήλθε στην εταιρεία και το πρωτοφανές μέγεθος της απάτης, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, δηλαδή ο έως πρότινος Διευθύνων Σύμβουλος, εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κι έχει ήδη κληθεί ως ύποπτος για άλλα βαριά αδικήματα, όπως η πλαστογραφία και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εξακολουθεί να συμμετέχει στη «νέα» διοίκηση της πολύπαθης εταιρείας ως μη εκτελεστικό μέλος!

Η ολοένα κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, βασικές πτυχές της οποίας συμπαρασύρουν και την Ευρώπη, είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Αν δεν έφταναν οι αιχμηρές δηλώσεις των εκατέρωθεν πρωταγωνιστών, η κατάθεση «καυτού» νομοσχεδίου στο Κογκρέσο, που προωθεί την αναβάθμιση των σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο, εις βάρος των τουρκικών διεκδικήσεων, μόλις προ ολίγων ημερών, αλλά και η ακόμη πιο «φρέσκια» ταξιδιωτική οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αποτελούν πολύ «απτά» παραδείγματα.

Στη χώρα μας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το παρελθόν της, οι συνέπειες του οποίου όχι απλά επηρεάζουν αλλά κυριολεκτικά μπλοκάρουν, σε πολλές περιπτώσεις, το μέλλον της.

Προφανώς αυτό ισχύει σε ό,τι αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους, στο λεγόμενο «χρέος». Ωστόσο, στην ολότητά του το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και πολύ δυσκολότερο να επιλυθεί. Διότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών και του κράτους, τον τρόπο αντιμετώπισης μεγάλων πρακτικών προβλημάτων, αλλά και την αναντιστοιχία μεταξύ της αυστηρότητας πολλών νόμων και της πλημμελούς εφαρμογής τους, επί δεκαετίες!

Ζούμε σε μια περίοδο ταχύτατων μεταβολών, που αλλάζουν τα δεδομένα σχεδόν σε όλους τους τομείς. Ακόμη κι όταν οι αλλαγές αυτές μοιάζουν με επιστροφή στο παρελθόν, όπως συμβαίνει λ.χ. με τις τάσεις εθνικισμού και προστατευτισμού, αυξάνουν την αβεβαιότητα στο περιβάλλον κι απαιτούν από τις επιχειρήσεις μεγάλη ικανότητα ταχείας προσαρμογής.

Οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, ενώ η ροή συνεχούς πληροφόρησης αγκαλιάζει πλέον ολόκληρη την υδρόγειο, μεταβάλλοντας όχι μόνο τα εσωτερικά δεδομένα κάθε επιχείρησης αλλά και τις απαιτήσεις του πελάτη, που είναι πλέον σε θέση να επιλέγει έχοντας άφθονες πληροφορίες, για να συγκρίνει προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από το γραφείο ή και στο σπίτι του.

Για μια ακόμη χρονιά, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός: Η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ζουν και βασιλεύουν, ενδεχομένως δε να διογκώνονται σημαντικά, χρόνο με τον χρόνο, παρά τις προσπάθειες περί του αντιθέτου.

Παρότι τα τελευταία χρόνια το ΑΕΠ αυξάνεται και η εγχώρια κατανάλωση επίσης, τα συνολικά εισοδήματα που δηλώνονται, μειώνονται χρόνο με τον χρόνο! Από 76 δισ. ευρώ το 2014, σε 73,6 δισ. ευρώ το 2017. Κι αυτό όταν μία μόνο κατηγορία -το μαντέψατε ίσως-, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν προφανώς μεγάλα περιθώρια φοροδιαφυγής, εμφανίζουν στο ίδιο διάστημα αύξηση εισοδημάτων, ενώ ελαφρά αύξηση παρουσιάζουν και τα εισοδήματα από ακίνητα.

v