Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο:Σε «επιμέρους» τίτλους το ενδιαφέρον

Ζητούμενο παραμένει για το χρηματιστήριο η αύξηση του τζίρου αλλά και η υπέρβαση των 1.200 μονάδων. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Eurobank Properties αλλά και οι μετοχές των Aegean και Forthnet.

Για 15η φορά από την αρχή του έτους κατέρριψε το ιστορικό του ρεκόρ ο δείκτης Dow Jones καθώς η Wall Street είχε ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες.

Μάλλον επιφυλακτική η συνέχεια από τις μεγάλες ασιατικές αγορές και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την ώρα που οι επενδυτές ανησυχούν για τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

Ερχόμενοι στα του ελληνικού χρηματιστηρίου, και ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για τη λήξη των συμβολαίων Ιουλίου, πρώτο ζητούμενο παραμένει η αύξηση του τζίρου, ο οποίος στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις έχει καθηλωθεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, πρέπει κάποια στιγμή να διαφανεί τι επιδιώκουν τα ενεργά χαρτοφυλάκια στο Χ.Α., με το συνεχιζόμενο «rotation» στο οποίο έχουν επιδοθεί, αλλάζοντας προτιμήσεις (πάντα για δεικτοβαρείς τίτλους) ακόμα και μέσα στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Επίσης, παραμένει ζητούμενο αν με τέτοιους τζίρους η αγορά μπορεί να ωθήσει τον Γενικό της Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων.

Με αυτά τα δεδομένα, μοιραία το ενδιαφέρον περιορίζεται σε επιμέρους τίτλους. Από το ταμπλό του FTSE 25, ξεχωρίζουν ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλ. Πετρέλαια και Eurobank Properties.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών έρχεται από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κλείνοντας μάλιστα και στα χαμηλά ημέρας και έτσι η σημερινή συνεδρίαση αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον.

Μετά από βραχύβια ανοδική αντίδραση, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επέστρεψε ο πωλητής στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έτσι η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις μετράνε οι τίτλοι των Ελλ. Πετρελαίων και της Eurobank Properties. Ο πρώτος προσπαθώντας να αντιδράσει από την παρατεταμένη πίεση που δέχθηκε μετά την έξοδό του από τον MSCI και ο δεύτερος επειδή από σήμερα αλλάζει ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της εισηγμένης σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει από 24% σε 39%.

Άρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σήμερα συνεχιστεί το ανοδικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων και οι «καθυστερημένες» τοποθετήσεις από εγχώριους θεσμικούς.

Χαμηλότερα του 25άρη, οι καταστάσεις πλειοδοσίας θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον για τον τίτλο της Forthnet, μετά τις διεργασίες για υποβολή δημόσιας προσφοράς από κοινού των Vodafone και Wind, ενώ δεν αποκλείεται «ανταπάντηση» από τον ΟΤΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., οι μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στη Forthnet είναι η Emirates International Telecommunications LLC με 44,022%, η Largo LTD (Wind) με 32,26% και η Vodafone με 6,51%.

Επίσης, το άνοιγμα βιβλίου προσφορών για το 4,7% που κατέχει στην Aegean Airlines θα πραγματοποιήσει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς. 

Ακόμα χαμηλότερα, και μετά την ανακοίνωση ανάληψης δύο έργων, ενός στο Κατάρ και ενός για λογαριασμό του γερμανικού στρατού, συναλλακτική αφύπνιση παρατηρήθηκε στον τίτλο του Δρομέα και ίσως χρειάζεται προσοχή.

Τέλος, από σήμερα, οι μετοχές του ΟΛΠ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2013, 0,12 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: 0,1080 ευρώ ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v