Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εναλλαγές προσήμων και μικρός τζίρος

Ήπιες διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο με τον FTSE 25 στα επίπεδα των 380 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος. Στο κόκκινο Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties. Πτώση άνω του 5% για Aegean. Περιορισμένος ο τζίρος.

Παραμένει η επιφυλακτική εικόνα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες των χρηματιστηρίων τους να σημειώνουν ελεγχόμενες απώλειες, ενώ διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης σημειώνονται στα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να επιστρέφει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.300 δολαρίων.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης χρειάστηκε 42 λεπτά για να έλθει σε πρώτη επαφή με το θετικό πρόσημο και από εκεί και πέρα αναλώνεται σε εναλλαγές προσήμων και σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Όπως προαναφέρθηκε και στο προσυνεδριακό σχόλιο, το ενδιαφέρον δείχνει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, περιορισμένο και επικεντρώνεται σε επιμέρους τίτλους που έχουν κάποιο λόγο να απασχολούν τους ενεργούς επενδυτές.

Αυτοί, μέχρι στιγμής, είναι οι τραπεζικοί τίτλοι, πλην της Eurobank που παρουσιάζει κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ οι υπόλοιπες δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές κινούνται ήπια και πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Στο υπόλοιπο ταμπλό του FTSE 25, φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν οι "υποχρεωτικές" τοποθετήσεις στη Eurobank Properties και ο τίτλος πιέζεται με απώλειες που ξεπερνούν τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίθετα, προσπάθεια αντίδρασης σημειώνεται στην μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, μετά από δύο συνεχόμενα αρνητικά κλεισίματα στο χαμηλό ημέρας, αλλά ο όγκος συναλλαγών κρίνεται απογοητευτικός, καθώς πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 30.000 τεμάχια.

Από τις υπόλοιπες θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές, κάτι πάει να κάνει η ΔΕΗ, με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 60.000 τεμάχια, και η Folli Follie Group, ενώ πιέσεις που ξεπερνούν τη 1 ποσοστιαία μονάδα σημειώνονται σε ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ, όμως και εδώ η εικόνα είναι εύκολα αναστρέψιμη, καθώς οι συναλλαγές είναι εξαιρετικά φτωχές.

Χαμηλότερα του 25άρη, όλοι περιμένουν το placement στην Αεροπορία Αιγαίου, πιέζοντας την τιμή της μετοχής προς το κάτω όριο του εύρους 6,23 - 6,70 ευρώ, ενώ δείχνει να συνεχίζει την κίνησή του προς υψηλότερα επίπεδα ο Δρομέας.

Η συμπλήρωση των πρώτων 60 λεπτών βρήκε τον τζίρο λίγο πάνω από τα 11 εκατ., γεγονός που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για υπέρβαση των 100 εκατ. (αν δεν συνυπολογιστεί το placement) από τα οποία το 1 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Eurobank Properties, Alpha Bank και Πειραιώς.

Στο 2 προς 1 διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, όμως ελάχιστες από τις μετοχές που έχουν συναλλαγές συνδυάζουν αξιοσημείωτη μεταβολή με πειστικές συναλλαγές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v