Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Οι 3 μεγάλες ανοικτές πληγές της ελληνικής οικονομίας

Οι 3 μεγάλες ανοικτές πληγές της ελληνικής οικονομίας

Τα έσοδα από φόρους πάνε σφαίρα το πρώτο 20ήμερο του 2024, όπως μαθαίνουμε, στέλνοντας ενθαρρυντικό μήνυμα για το δημοσιονομικό ισοζύγιο της χρονιάς. Όμως, οι μεγάλες πληγές της ελληνικής οικονομίας δεν κλείνουν. 

H «αόρατη» απειλή των εταιρειών-ζόμπι

H «αόρατη» απειλή των εταιρειών-ζόμπι

Αρκετά από τα πράγματα που επρόκειτο να συμβούν το 2023 δεν συνέβησαν τελικά. Το πιο περίεργο, με δεδομένη τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων, ήταν το αναμενόμενο κύμα εταιρικών χρεοκοπιών που δεν είδαμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε. 

Η παραοικονομία σιγοντάρει την ακρίβεια

Η παραοικονομία σιγοντάρει την ακρίβεια

Ο πληθωρισμός είναι συνισταμένη διαφόρων παραγόντων. Η απληστία των επιχειρήσεων είναι ένας από αυτούς. Όμως, υψηλά περιθώρια κέρδους δεν μπορούν να διατηρηθούν επί μακρόν παρά μόνο αν υπάρχουν ολιγοπωλιακές καταστάσεις ή/και ισχυρή ζήτηση.

Η πολιτική είναι το μεγάλο ρίσκο

Η πολιτική είναι το μεγάλο ρίσκο

Η Ελλάδα χαρακτηριζόταν συχνά χώρα υψηλού πολιτικού κινδύνου από τους ξένους επενδυτές. Όμως, όλοι συμφωνούν ότι αυτό το ρίσκο είναι αμελητέο τα επόμενα χρόνια, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου ο πολιτικός κίνδυνος είναι το μεγάλο ρίσκο για το 2024.

Ακρίβεια: Πού είναι το καταναλωτικό κίνημα;

Ακρίβεια: Πού είναι το καταναλωτικό κίνημα;

Η ακρίβεια στα τρόφιμα και σ’ άλλα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης δεν θα υποχωρήσει εύκολα, αν δεν ενταθεί ο ανταγωνισμός, εφαρμοσθούν οι νόμοι και ασκηθούν πιέσεις από το καταναλωτικό κίνημα, το οποίο λάμπει δια της απουσίας του στην Ελλάδα.

Ανησυχείτε για το χρέος το 2032; Ευτυχισμένο το 2033

Μπορεί το 2032 να απέχει ακόμη, όμως πολλοί το θεωρούν σημείο καμπής, γιατί το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 20-30 δισ. ευρώ και το κόστος αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί λόγω των αναβαλλόμενων τόκων του 2ου μνημονίου, που θα πρέπει να καταβληθούν. Eχουν δίκιο;

Τα ακριβότερα προϊόντα δεν είναι πάντοτε τα καλύτερα

Η νίκη επί της ακρίβειας δεν θα έλθει μόνο μέσα από τα όποια κυβερνητικά μέτρα. Θα έλθει επίσης αν αλλάξουν η δική μας νοοτροπία και οι συνήθειες ως καταναλωτών, π.χ. των Ελληνίδων μανάδων για το βρεφικό γάλα.

Τα χάλια των ΕΛΤΑ

Η αναδιοργάνωση του δικτύου καταστημάτων με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας μιας ελλειμματικής εταιρείας όπως τα ΕΛΤΑ δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη, όταν αυξάνει την ταλαιπωρία και τον εκνευρισμό των πελατών της.  

Οι τραπεζίτες ανησυχούν περισσότερο από τις αγορές 

Η κατακόρυφη άνοδος των επιτοκίων οδηγεί ιστορικά σε αύξηση των χρεοκοπιών. Οι τραπεζίτες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εφαρμόζοντας αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης, αλλά οι αγορές εμφανίζονται πιο αισιόδοξες. Ένας από τους δύο κάνει λάθος.

Μήπως υποεκτιμάται η υποχώρηση του πληθωρισμού;

Η πορεία του πληθωρισμού θα καθορίσει την αντίδραση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και των αγορών το 2024. Η άνοδος του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο θεωρήθηκε λόγος για διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αμετάβλητων για μεγάλο διάστημα. Το λάθος.

Προς μείωση του ονομαστικού δημοσίου χρέους το 2023 για πρώτη φορά μετά το 2012

Γιατί πρέπει να είμαστε «κουμπωμένοι» με το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα;

Τι μπορεί να πάει λάθος το 2024

Ο Σόιμπλε, ο Τόμσεν και τα μαθήματα του παρελθόντος

Σόιμπλε: Ο άνθρωπος που δεν επέτρεψε την έξοδο από τα μνημόνια νωρίτερα

Από την Pax Volckeriana των επιτοκίων στο νέο παγκόσμιο καθεστώς 

Να σταματήσει το φτιασίδωμα: Από το τεστ της PISA έως τα «πράσινα νησιά»  

H έλλειψη χεριών δεν θεραπεύεται με την παράνομη μετανάστευση 

Το πετρέλαιο, ο χρυσός και ο σκύλος που δεν γάβγισε

v