Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Πληθωρισμός για τώρα, αποπληθωρισμός για το μέλλον

Πληθωρισμός για τώρα, αποπληθωρισμός για το μέλλον

Η αισθητή υποχώρηση του πληθωρισμού είναι καλό νέο αλλά ακόμη παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα από το 2%, που είναι ο στόχος των κεντρικών τραπεζών. Όμως, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να είναι το μέλλον διαφορετικό.

Η Ινδία, τα μνημόνια (MoUs) και η πραγματικότητα

Η Ινδία, τα μνημόνια (MoUs) και η πραγματικότητα

Η οικονομική διπλωματία μπορεί να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα και να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας. Οι επιχειρηματικές αποστολές και τα ανοίγματα στην Ινδία κι άλλες χώρες έχουν νόημα αν δεν πρόκειται για δημόσιες σχέσεις και τουρισμό.

Η υπερβολική αισιοδοξία για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι καλός σύμβουλος

Η υπερβολική αισιοδοξία για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι καλός σύμβουλος

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το διάστημα 2024-2026 στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ισως, όμως, προτρέχουμε.

To αυγάτισμα των pass δεν θα μας βγει σε καλό

To αυγάτισμα των pass δεν θα μας βγει σε καλό

Μετά τα fuel pass, youth pass κ.λπ., το υπουργείο Παιδείας λανσάρει το sports pass των 300 ευρώ, απευθυνόμενο σε μαθητές της Α' Γυμνασίου. Φαίνεται λοιπόν ότι πιο εύκολα βγαίνει το μάτι παρά το χούι. Ιδιαίτερα, όταν λεφτά υπάρχουν και έρχονται οι ευρωεκλογές.

Ας απολαύσουμε τις καλές μέρες όσο διαρκούν

Ας απολαύσουμε τις καλές μέρες όσο διαρκούν

Οι πιο επικίνδυνες έξι λέξεις που μπορεί κάποιος να ψελλίσει στα οικονομικά είναι: Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Όμως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι πολλά πράγματα θα είναι τα ίδια στην ελληνική οικονομία, όπως δείχνει η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα.  

Δεν βάζουμε μυαλό στο αγροτικό

Αν ήσασταν μισθωτός ή μικροεπιχειρηματίας και δεν πληρώνατε το ρεύμα για καιρό, χρωστώντας χιλιάδες ευρώ, θα σας το έκοβαν. Αν όμως ήσασταν αγρότης, θα είχατε ασυλία, πιθανόν θα σας τα χάριζε κάποια κυβέρνηση, αλλά θα κλείνατε με τα τρακτέρ τους δρόμους.

Φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) χρηματιστηριακή φούσκα;

Μια μελέτη για τις 51 κύριες τεχνολογικές καινοτομίες από το 1825 μέχρι το 2000 βρήκε επενδυτικές φούσκες στο 73% των περιπτώσεων. Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να μας οδηγεί σε μια νέα επενδυτική φούσκα; Οι γνώμες διαφέρουν, αλλά όλες δεν μπορεί να έχουν δίκιο. 

Ξαναζούμε το ράλι της δεκαετίας του 1990;

Η ιστορία δεν είναι ο τέλειος οδηγός. Όμως, η δεκαετία που διανύουμε έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τη δεκαετία του 1990, όπως έχει και διαφορές. Θα μπορούσαμε να δούμε το έργο σε επανάληψη; Ίσως, αλλά το πάρτι των αγορών της δεκαετίας του 1990 δεν τελείωσε καλά.

O εθισμός σε επιδόματα, επιδοτήσεις δεν θα μας βγει σε καλό

Η Ελλάδα, μια υπερχρεωμένη χώρα με μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, δανείζεται από τις αγορές για να πληρώσει τους τόκους του χρέους της. Παρ' όλα αυτά οι ιθύνοντες μιλάνε για «υπερπλεόνασμα» και το μοιράζουν, δείχνοντας ότι πιο εύκολα βγαίνει το μάτι παρά το χούι.   

Ο «άγνωστος Χ» στην αγορά ακινήτων που βολεύει να ξεχνάμε

Η ελληνική αγορά ακινήτων είναι υπερτιμημένη, υποστηρίζει το ΔΝΤ, προκαλώντας την αντίδραση των επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Όμως, σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να δούμε. 

Αν η ελληνική γεωργία δεν αλλάξει, θα πεθάνει

Από το ΔΑΑ στη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ένα τσιγάρο δρόμος

Το δημογραφικό χτυπάει την πόρτα των αγορών

Οι αδύναμοι θεσμοί τροφοδοτούν το εξωτερικό έλλειμμα

Ανάπτυξη χωρίς ουσιαστική πιστωτική επέκταση δεν γίνεται

Σταματήστε να χαϊδεύετε τους άπληστους εκ των αγροτών

Από την ιστορική φούσκα του 1999 στο σπέκουλο του 2024

H «βρυχώμενη» δεκαετία: Από το 1920-29 στο 2020-2029

Επιδότηση της ανεργίας ή επιδότηση της εργασίας;

Οι επιδοτήσεις έκαναν κακό στη γεωργία

v