Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Το χρήμα δεν έχει πει την τελευταία λέξη

Το χρήμα δεν έχει πει την τελευταία λέξη

Ποιος χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιο θεματικό πάρκο, όταν έχουμε τη Wall Street και τις άλλες αγορές που πάνε πάνω, κάτω και ενίοτε σταθεροποιητικά; Ο Μίλτον Φρίντμαν ίσως έχει την εξήγηση. Αν όμως έχει δίκιο, τότε έχουμε πρόβλημα. 

Οι φωτιές σβήνουν όταν είναι μικρές 

Οι φωτιές σβήνουν όταν είναι μικρές 

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται με τις πυρκαγιές ότι δεν είναι σοφό να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Είτε ως οργανωμένη πολιτεία είτε/και ως άτομα. Κι όμως, αυτό κάνουμε από το καλοκαίρι του 1990-91 μέχρι σήμερα.

Να μην κάνει η Ελλάδα το λάθος της Μυκόνου

Να μην κάνει η Ελλάδα το λάθος της Μυκόνου

Η αγορά τιμωρεί την αισχροκέρδεια και την υπερβολή, όπως διαπιστώνει φέτος η Μύκονος. Όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει μάθημα για την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί αλλά να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, για να μην τιμωρηθεί από τις αγορές αργότερα.

Νηνεμία πριν από την οικονομική καταιγίδα;

Νηνεμία πριν από την οικονομική καταιγίδα;

Το καλό σενάριο της ομαλής προσγείωσης για την ελληνική και τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες βασίζεται στην πτώση του πληθωρισμού και στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Όμως, τα καλά σενάρια ενίοτε διαψεύδονται και ήδη μαζεύονται σύννεφα. 

O Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Χατζηδάκης και η φοροδιαφυγή

O Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Χατζηδάκης και η φοροδιαφυγή

Ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι παραδέχονταν ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ηγετικές ικανότητες, οι οποίες τον βοήθησαν να δώσει λύσεις. Αυτές χρειάζεται σήμερα η χώρα, αν θέλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.

Ακτοπλοΐα και πελατειακό κράτος

Οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες στην ποντοπόρο ναυτιλία είναι ανταγωνιστικές διεθνώς, ενώ οι αντίστοιχες ακτοπλοϊκές στην Ελλάδα είναι συνήθως υπερχρεωμένες. Πώς συνδέεται με τις τιμές στα εισιτήρια.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Οι επικεφαλής να την πληρώνουν πρώτοι

Αν κάποιος ήθελε να περιγράψει τη μάχη για τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική ευημερία του σύγχρονου ελληνικού κράτους από το 1830 μέχρι σήμερα, θα μπορούσε να το κάνει με τρεις λέξεις: Οικογένεια εναντίον θεσμών.

O Μπομπ Τράα, οι αποδοχές στο Δημόσιο και η αξιολόγηση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Άλλοι θεωρούν ότι δεν είναι αρκετές καθώς υπολείπονται του πληθωρισμού και άλλοι τις θεωρούν υπερβολικές. Όμως, από τη συζήτηση απουσιάζει το πιο σημαντικό.

Πουλήστε έντοκα γραμμάτια στο ευρύ κοινό

Θύματα του πληθωρισμού δεν είναι μόνο τα εισοδήματα που δεν είδαν αύξηση ή πήραν μικρότερη από τον πληθωρισμό αλλά και οι καταθέτες. Με τις τράπεζες να κρατάνε τα επιτόκια καταθέσεων χαμηλά, ο νέος ΥΠΟΙΚ κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα.

Κυβέρνηση: Ή με την ΑΤΑ στους λογαριασμούς τηλεφωνίας ή με τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές θα δουν τους λογαριασμούς τηλεφωνίας να αυξάνονται με βάση τον πληθωρισμό, με θύματα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και την τροφοδότηση των πληθωριστικών προσδοκιών, αν η κυβέρνηση δεν επέμβει. 

Η Ελλάδα θέλει καλύτερα πανεπιστήμια και καλύτερη Δικαιοσύνη

Ο Στουρνάρας, οι προγραμματικές και οι εβδομάδες μέχρι την αναβάθμιση

Καλή η αποπληρωμή χρέους αλλά η ουσία είναι αλλού 

Οι έξυπνοι Έλληνες από τη μύτη πιάνονται

Στο beach bar της Ρόδου, οι θεσμοί βούλιαξαν

Το ελληνικό κράτος αυτοπυροβολείται στα πόδια

Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει

Η ψηφιοποίηση του κράτους δεν θα επιλύσει τα προβλήματα

Νέα κυβέρνηση: H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

v