Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Η σούπερ φούσκα φέρνει παγκόσμιο οικονομικό τέλμα

Η σούπερ φούσκα φέρνει παγκόσμιο οικονομικό τέλμα

Οι προβλέψεις του γκουρού Jeremy Grantham και εκείνες του Bill Gates έχουν κάτι κοινό. Την απαισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές. Οι αγορές δείχνουν να τη συμμερίζονται, σε μια περίοδο με αρκετές φούσκες σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και εμπορεύματα.

Εξοικονόμηση ενέργειας, οικιακές συσκευές και πολιτικό κόστος

Εξοικονόμηση ενέργειας, οικιακές συσκευές και πολιτικό κόστος

Όταν τα προβλήματα, όπως της ενεργειακής κρίσης, αντιμετωπίζονται με βασικό κριτήριο το πολιτικό όφελος ή κόστος, οι ορθολογικές πολιτικές περνάνε σε δεύτερη μοίρα και οι επιδοματικές σε πρώτη. Το αποτέλεσμα είναι κατώτερο του αναμενομένου.

Όταν καθυστερείς, το κόστος μεγαλώνει 

Όταν καθυστερείς, το κόστος μεγαλώνει 

Αντιμέτωπη με την ευρωπαϊκή κωλυσιεργία και τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος που μειώνουν το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο. Αν όμως είχε κινηθεί νωρίτερα, το κόστος θα ήταν μικρότερο.

Ο ελληνικός δάκτυλος και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο ελληνικός δάκτυλος και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που ετοιμάζεται να επιβάλει η ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ανάπτυξη. Όμως, δεν θα είναι αποτελεσματικό χωρίς ελληνική συμμετοχή. 

Χρεώνουμε τις επιδοτήσεις του ρεύματος στα παιδιά μας 

Χρεώνουμε τις επιδοτήσεις του ρεύματος στα παιδιά μας 

Κυβέρνηση και κόμματα ανταγωνίζονται ποιος θα μοιράσει τα περισσότερα δανεικά για να επιδοτηθεί το ρεύμα που θα κληθούν να αποπληρώσουν τα παιδιά μας στο μέλλον, αντί να κάνουν πρώτα κάτι άλλο, πιο ορθολογικό.

Aντίστροφη μέτρηση για το δολάριο λόγω Πούτιν;

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε τελειώσει όταν η διεθνής διάσκεψη στο Μπρέτον Γουντς για τη νέα συναλλαγματική τάξη καθιστούσε το δολάριο παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς. Το Βιετνάμ, ο Ψυχρός Πόλεμος και άλλα γεγονότα δεν το επηρέασαν. Μπορεί ο Πούτιν να το τορπιλίσει;

Ο εισαγόμενος πληθωρισμός και ο πόλεμος των νομισμάτων

Πόλεμος δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία. Πόλεμοι γίνονται κι αλλού και έχουν θύματα. Η ελληνική και οι άλλες οικονομίες της ευρωζώνης είναι τα οικονομικά θύματα αυτών των πολέμων.

Από τη Ρεβυθούσα στο 7ετές ομόλογο

Όταν ένα ποτήρι δεν είναι γεμάτο, άλλοι το βλέπουν μισοάδειο και άλλοι μισογεμάτο, ανάλογα με τις απόψεις που έχουν. Όμως, αυτό που μετρά, είναι το αποτέλεσμα. Είτε πρόκειται για την τιμή του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου είτε του κόστους του 7ετούς ομολόγου. 

Γεωπολιτικά παίγνια και φυσικό αέριο

Η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία από την Gazprom σηματοδοτεί κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΕΕ και Ρωσίας και φέρνει την ΕΕ προ των ευθυνών της. Ας προετοιμαστούμε γι' αυτό που έρχεται.

Πορεία σε ναρκοπέδιο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πάγωσε τα χαμόγελα για την πορεία του τουρισμού, όμως η αισιοδοξία δείχνει να επανέρχεται.  Πριν όμως αρχίσουν οι πανηγυρισμοί θα ήταν φρονιμότερο να κάνουμε κάτι άλλο. Να σκεφθούμε. 

Ο κατώτατος μισθός και οι επιπτώσεις

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο;

Η πολιτική της επάρκειας τροφίμων ίσως δεν είναι πανάκεια

Από τον Μάο και τον Μεγάλο Λιμό στη σημερινή ακρίβεια

Όπως έστρωσε η Ελλάδα θα κοιμηθεί

Ο μικρόκοσμος και η τσέπη μας να είναι καλά

Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά; Μάλλον όχι

Από τα επιδόματα ακρίβειας στους υδρογονάνθρακες 

Τρία ακόμη χρόνια πληθωρισμό και βλέπουμε;

Έρχονται δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα

v