Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

DR. MONEY

Tα ελληνικά spread και η κληρονομιά του PSI

Tα ελληνικά spread και η κληρονομιά του PSI

Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία δεν «κούρεψε» μόνο το κεφάλαιο και μείωσε δραστικά τους τόκους. Αφησε επίσης τo αποτύπωμά της κι αλλού.

Ποιος πληρώνει;

Ποιος πληρώνει;

Τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις για αναδρομικά με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Η κυβέρνηση δίνει free pass στους ένστολους στα μέσα μεταφοράς και άλλοι υπόσχονται διάφορα. Όμως, τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα.

Και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο

Και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο

Χώρες όπως η Ελλάδα θέλουν η τιμή του πετρελαίου να είναι χαμηλή για ευνόητους λόγους. Το ίδιο επιθυμεί ο πρόεδρος Τραμπ. Μόνο  που τα θέλει όλα δικά του.

Η άλλη όψη του δόγματος Τραμπ

Η άλλη όψη του δόγματος Τραμπ

Η κα Μέρκελ, ο κ. Μακρόν και άλλοι θα πρέπει να διαχωρίσουν τη ρητορική από τις πράξεις του προέδρου Τραμπ. Ο απομονωτισμός ήταν ο κανόνας στην πολιτική των ΗΠΑ ενώ ο οικονομικός πόλεμος είναι όπλο.

Οι αγορές και οι διαταγές των «ρομπότ»

Οι αγορές και οι διαταγές των «ρομπότ»

Οι άνθρωποι φοβούνται πράγματα που δεν καταλαβαίνουν. Στις μεγάλες πτώσεις των αγορών, τα άσχημα σενάρια κυριαρχούν συνήθως και οι «ένοχοι» αναζητούνται. Όμως,  μπορεί να είναι μηχανές.

Οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται

Η Ελλάδα βγήκε από το 3ο πρόγραμμα, έχοντας χάσει το 25% περίπου του οικονομικού προϊόντος της. Όμως, δείχνει να μην έχει ξεχάσει κάποιες παλιές, κακές συνήθειες καθώς μπαίνει σε προεκλογική χρονιά.

Το πρόβλημα του Τραμπ

O Φρ. Ρούζβελτ και ο Ρίγκαν ήταν για διαφορετικούς λόγους οι μεταμορφωτές πρόεδροι των ΗΠΑ τον 20ό αιώνα. Ο Τραμπ θέλει να είναι το ίδιο, αλλά έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα.

Το ενεργειακό σκάκι στην Ανατ. Μεσόγειο

Το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια μιας χώρας για την απόκτηση πολιτικής επιρροής έναντι των γειτόνων της. Η Τουρκία το ξέρει πολύ καλά όπως και η Κύπρος, το Ισραήλ και η  Αίγυπτος.

Ηλθε η ώρα για αλλαγή

H Ελλάδα, η Ιταλία και άλλες χώρες έχουν εκφράσει κατά καιρούς τις διαφωνίες τους για το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, που σχεδόν όλες έχουν παραβιάσει. Ισως έχει έλθει η ώρα να αλλάξει.

H πιο μεγάλη φούσκα

Το ρευστό είναι το λιπαντικό που συντηρεί τη μηχανή της ανόδου στις αγορές. Όταν η υπερβάλλουσα ρευστότητα αρχίζει να μειώνεται, αρχίζουν τα προβλήματα. Ιδίως σήμερα που πολιτικοί και τραπεζίτες δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα.

H παγκόσμια έλλειψη δολαρίων

Οι τράπεζες, τα «κόκκινα «δάνεια» και η εναλλακτική

Χωρίς σχέδιο, δουλειά δεν γίνεται

Η Ιταλία και ο αφανής κίνδυνος

Η Τιτάν και το στίγμα της χώρας

Ενας παλιός γνώριμος

Στον ρυθμό του... Σαλβίνι

Η έλλειψη… κάνει καλό

Ο κρίσιμος... Οκτώβριος

Έλπιζε για το καλύτερο, προετοιμάσου για το χειρότερο