Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας είναι το ατού της Πορτογαλίας

Η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας είναι το ατού της Πορτογαλίας

Πριν από 15-20 χρόνια περίπου, η Πορτογαλία ήταν φτωχότερη σε σχέση με την Ελλάδα. Σήμερα, το αντίστροφο συμβαίνει. Η παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα μετά από δικαστική έρευνα για σκάνδαλο διαφθοράς δείχνει γιατί η Ελλάδα δύσκολα θα την ξεπεράσει. 

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες

Η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στον πόλεμο στη Γάζα, με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της Χαμάς και κατά της Δύσης να ξεχωρίζουν. Άλλο όμως οι δηλώσεις κι άλλο οι μπίζνες. 

Μπορεί η Γάζα να υπονομεύσει το δολάριο;

Μπορεί η Γάζα να υπονομεύσει το δολάριο;

Με τους Ισραηλινούς να συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις για να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας, η επανεμφάνιση του γεωπολιτικού ασφάλιστρου στο πετρέλαιο μας υπενθυμίζει τους κινδύνους για τις οικονομίες και τις αγορές. Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη. Το δολάριο.  

Ο ισπανικός στόχος της Ελλάδας 

Ο ισπανικός στόχος της Ελλάδας 

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι δύο μικρές οικονομίες της ευρωζώνης, σε αντίθεση με την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Δαυίδ δεν μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ.

Ο ακριβός τουρκικός μπακλαβάς και ο ελληνικός πλούτος

Ο ακριβός τουρκικός μπακλαβάς και ο ελληνικός πλούτος

Από τον ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, πριν από 100 χρόνια, μέχρι τον Ταγίπ Ερντογάν, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν περάσει από διάφορα κύματα, με την οικονομία να παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι πλουσιότεροι Έλληνες και η κατανομή του πλούτου.

Από το ντιλ Cosmote-Γερμανός στο ντιλ ΔΕΗ-Κωτσόβολος

Η εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων Γερμανός από την Cosmote την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν ακριβή, αλλά αποδείχθηκε πετυχημένη σε βάθος χρόνου. Τα δεδομένα για το ντιλ της ΔΕΗ για την Κωτσόβολος. Η «σύνδεση» με Vodafone.

Η άλλη, καλή όψη των υψηλών επιτοκίων και αποδόσεων 

Η Fed και η ΕΚΤ άργησαν να πάρουν μπροστά με τις αυξήσεις επιτοκίων, γιατί εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός. Όταν όμως κατάλαβαν το λάθος τους αποδείχτηκαν ασταμάτητες, ανεβάζοντας το κόστος χρήματος. Όμως, δεν δυσαρεστήθηκαν όλοι από αυτό. 

Η αγοραστική δύναμη μειώνεται αλλά ο πλούτος των Ελλήνων αυξάνεται

Ο πληθωρισμός ψαλίδισε τον μισθό του μέσου Έλληνα μισθωτού πέρυσι, περιορίζοντας την αγοραστική του δύναμη, ενώ είναι ερώτημα τι θα γίνει το 2023. Όμως, τουλάχιστον ο μέσος Έλληνας εμφανίζεται πλουσιότερος.

Δεν είναι σοφό να πηγαίνεις κόντρα στις κεντρικές τράπεζες

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όσοι αμφισβήτησαν τις εξαγγελίες της Fed και της ΕΚΤ και πήγαν κόντρα, το πλήρωσαν. Ξέχασαν ότι αφενός το χρήμα είναι το «αίμα» του οικονομικού συστήματος που οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν και αφετέρου η εποχή της Pax Volckeriana τελείωσε. 

Τα θύματα του φορολογικού συστήματος

Οι  γιατροί δηλώνουν ότι ζουν με 8.800 ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο, οι υδραυλικοί με 7.600 ευρώ και οι ταξιτζήδες με 3.400 ευρώ. Το κράτος αποδέχεται ότι λένε την αλήθεια γιατί μαζεύει έσοδα από αλλού. Όμως, η υπερφορολόγηση της εργασίας θα πρέπει να σταματήσει.

Μην επιβαρύνετε κι άλλο μισθωτούς, συνταξιούχους

Ο μέσος Τούρκος έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από εμάς 

Τα επιτόκια ανεβαίνουν αλλά στην Ελλάδα τα παιδία παίζει…

Το κραχ του 1987 και οι ομοιότητες με το 2023

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Τα υπερ-φοροέσοδα δεν είναι για πανηγυρισμούς

Μαστίγιο και καρότο στους δήμους για άσπρη μέρα

Ποιοι εισπράττουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης;

Από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο του 1898 και το «Αβέρωφ», στο 2023 

H Γάζα, ο στασιμοπληθωρισμός και η καμπύλη των επιτοκίων

v