Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Η Μέρκελ, η Ρωσία και η γεωγραφία

Η Μέρκελ, η Ρωσία και η γεωγραφία

Το αμερικανικό στρατιωτικό δόγμα δεν έχει αλλάξει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όμως, η γεωγραφία έχει αλλάξει. Για τη Ρωσία, αυτή είναι η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση. Η τεκτονική αλλαγή και η ενδεχόμενη επιστροφή της κ. Μέρκελ στο προσκήνιο.

Από το 1945 στο Βιετνάμ και μετά στην Ουκρανία

Από το 1945 στο Βιετνάμ και μετά στην Ουκρανία

Τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα απείχαν από την Αγία Πετρούπολη κάπου 1.000 μίλια το 1989. Σήμερα, η απόσταση είναι περίπου 200. Σε μια δύσκολη γειτονιά, η Ρωσία πρέπει να εμφανίζεται πιο ισχυρή απ’ όσο είναι και ταυτόχρονα να διαχειρίζεται προσεκτικά τη δύναμη που έχει.

Οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και το Περλ Χάρμπορ

Οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και το Περλ Χάρμπορ

Η Δύση τιμωρεί τη Ρωσία, επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία. Όμως, το μάθημα αναφορικά με τον λόγο που η Ιαπωνία επιτέθηκε στο Περλ Χάρμπορ τείνει να ξεχαστεί και αυτό είναι επικίνδυνο.

Από τον Ελ. Βενιζέλο στον Πούτιν και τον Ερντογάν

Από τον Ελ. Βενιζέλο στον Πούτιν και τον Ερντογάν

Στο βιβλίο του «Μεγάλη σκακιέρα», ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι έγραφε ότι η Ρωσία δεν είναι μεγάλη δύναμη χωρίς την Ουκρανία. Ο Πούτιν μοιάζει να ασπάζεται αυτή την άποψη ενώ η αναθεωρητική Τουρκία παρακολουθεί. Ο Ελ. Βενιζέλος και τα δίκαια συμφέροντα της Ελλάδος.  

Δεν αρκούν οι επενδύσεις

Δεν αρκούν οι επενδύσεις

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που επιδιώκει η Ελλάδα ευνοούν τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι επενδύσεις προβάλλονται ως λύση. Αν και απαραίτητες, όμως, δεν φτάνουν.

Οι μισθοί οδηγούν σε αύξηση των επενδύσεων;

Το χρηματοοικονομικό καθεστώς των δύο τελευταίων δεκαετιών, με τα χαμηλά επιτόκια και την προτίμηση στις μετοχές, βασίστηκε στον χαμηλό πληθωρισμό. Με την ακρίβεια να κάνει την εμφάνισή της, όλα αλλάζουν.  

Η μεγάλη αναδιανομή του πληθωρισμού

Η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 φορολογεί τα εισοδήματα και υπονομεύει την ανάπτυξη. Όμως, εξίσου σημαντική είναι η ανισότητα του πληθωρισμού. 

Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο των υψηλότερων επιτοκίων

Ο επιμένων πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα και να αυξήσουν τα επιτόκια. Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τους αδύνατους κρίκους όπως η Ελλάδα. Το Δημόσιο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα το αντιληφθούν. 

Η Ελλάδα στους χαμένους της ουκρανικής κρίσης

Είτε η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και οι τιμές του φυσικού αερίου εκσφενδονισθούν είτε όχι, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη από τις εξελίξεις εκεί. Κι αυτό γιατί ανήκει στο κλαμπ των χαμένων.

Το προσιτό ρεύμα θέλει… τον λιγνίτη του

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχίσει να είναι υψηλή, συντηρώντας τις πληθωριστικές πιέσεις, αν οι αρμόδιες αρχές δεν λάβουν κάποιες ριζοσπαστικές αποφάσεις. Οι έκτακτες καταστάσεις θέλουν έκτακτες λύσεις μερικές φορές. 

Η γκάφα ενός υπουργείου με τον ΦΠΑ που δείχνει άγνοια 

Αρνητικά πραγματικά επιτόκια και μεταβλητότητα είναι η νέα νόρμα  

Ο κοινωνικός έλεγχος θέλει το ψηφιακό του νόμισμα

Η ακρίβεια ήλθε για να μείνει

Ας το απολαύσουμε, όσο κρατήσει  

Συνεχίζουμε να σκάβουμε τον λάκκο μας

Με τέτοια γήρανση, η ανάπτυξη φαίνεται με κιάλια

Στην Ελλάδα, μόνο τα κορόιδα επιστρέφουν λεφτά

Η κοινωνική αναλγησία και οι 100 θάνατοι τη μέρα από Covid

Το μέλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι με το Euronext;

v