Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Οι αμερικανικές εκλογές ως game changer για την Ουκρανία και την ΕΕ

Οι αμερικανικές εκλογές ως game changer για την Ουκρανία και την ΕΕ

Όλοι συμφωνούν ότι η Ευρώπη πληρώνει το μεγαλύτερο οικονομικό τίμημα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν όμως ο πόλεμος τερματισθεί, θα είναι από τις πιο ωφελημένες. Οι ΗΠΑ κρατούν το κλειδί και οι ενδιάμεσες εκλογές ίσως ανοίξουν την πόρτα.

Ο Τούρκος υποψήφιος και το ράλι των μετοχών

Ο Τούρκος υποψήφιος και το ράλι των μετοχών

Η ιστορία δείχνει ότι ο έλεγχος της αμερικανικής Γερουσίας από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποφέρει υψηλότερες αποδόσεις σε όσους επενδύουν σε μετοχές. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει μια τουρκική επιτυχία ή ελληνική αποτυχία, αν προτιμάτε.

Προσιτή στέγαση για τους πολλούς με ευχαριστημένους ιδιοκτήτες

Προσιτή στέγαση για τους πολλούς με ευχαριστημένους ιδιοκτήτες

Με τις τιμές των ενοικίων να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα της στέγασης έρχεται στην επικαιρότητα. Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την απόκτηση στέγης από νέους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκεί.  

O προτεσταντισμός του Ερντογάν και η ισλαμική μαντίλα

O προτεσταντισμός του Ερντογάν και η ισλαμική μαντίλα

Μην ερμηνεύετε την Τουρκία με ελληνικούς ή δυτικούς όρους, αναφέρουν ειδικοί που εργάζονται στη γείτονα. Δυστυχώς, δεν εισακούονται στην Ελλάδα, όπου αυτοαποκαλούμενοι τουρκολόγοι, γεωπολιτικοί αναλυτές κ.λπ. αναμασάνε τα ίδια και τα ίδια. 

Το λάθος του Βόλκερ θέλει να αποφύγει ο Πάουελ της Fed 

Το λάθος του Βόλκερ θέλει να αποφύγει ο Πάουελ της Fed 

Η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών παίζει καθοριστικό ρόλο στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού. Ο Πολ Βόλκερ το εμπέδωσε, διαπράττοντας ένα σημαντικό λάθος πολιτικής το 1980. O Τζέρομ Πάουελ της σημερινής Fed δείχνει πως δεν θέλει να το επαναλάβει.

Το κλείσιμο του ματιού των κεντρικών τραπεζών

Οι εκδικητές (vigilantes) ίσως είναι τα νέα παιδιά στην αγορά ομολόγων, όμως, τα αφεντικά παραμένουν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Αν ασκούν σωστή πολιτική ή κάνουν λάθος είναι το ζητούμενο. Τα κίνητρα και οι ζημιές στους ισολογισμούς τους. 

Οι εκδικητές της αγοράς των ομολόγων επιβάλλουν τον νόμο τους

Ο πληθωρισμός δεν έβαλε απλώς ταφόπλακα στο ράλι τεσσάρων δεκαετιών στην αγορά ομολόγων. Επανέφερε εκ νέου στο προσκήνιο τους βιτζιλάντες της αγοράς, περιορίζοντας τη δυνατότητα των χωρών να εφαρμόζουν χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Η Ελλάδα των δύο ταχυτήτων

Η χώρα μας είναι γνωστή για αρκετά πράγματα διεθνώς. Ένας από τους λιγότερο τιμητικούς χαρακτηρισμούς είναι πως είναι υπερχρεωμένη. Όμως, αυτή είναι η μισή αλήθεια. 

Τα μετρητά έχουν ημερομηνία λήξης… και στην Ελλάδα 

Το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος από λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, διακίνηση ναρκωτικών, μαστροπείας κ.λπ. μέσω της αγοράς ακινήτων, ανθοπωλείων, καφέ, μπαρ, φούρνων κ.λπ. έχει ημερομηνία λήξης.

Οικονομική ανάπτυξη με διαφθορά δεν γίνεται

Το κύριο χαρακτηριστικό των χωρών με υψηλό βιοτικό επίπεδο είναι οι ισχυροί θεσμοί και η χαμηλή διαφθορά. Η Ελλάδα δεν ανήκει στην κατηγορία. Ίσως γιατί ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε νωρίς.

Οι χρεοκοπίες είναι μπροστά μας

Τα νοικοκυριά κρατάνε το κλειδί

Οι e-συναλλαγές αυξάνονται αλλά το ρευστό είναι ο βασιλιάς

Η μεσαία τάξη θα πληρώσει το μάρμαρο στην Ελλάδα

Δύο καμπανάκια για την Ελλάδα

Κάθε μέρα δεν θα είναι του πληθωρισμού

Το ισχυρό δολάριο «δείχνει» παγκόσμια οικονομική κρίση

Τα εισοδήματα δεν αυξάνονται καταναλώνοντας

Μήπως κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου στην Ελλάδα;

To «μαύρο» χρήμα ρέει αλλά οι μισθωτοί θα τιμωρηθούν

v