Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Σταματήστε να επιδοτείτε τα καύσιμα 

Σταματήστε να επιδοτείτε τα καύσιμα 

Όταν η τιμή της βενζίνης ανεβαίνει πολύ και η ζήτηση αυξάνεται αντί να μειώνεται, η επιδότηση είναι λάθος. Ας σταματήσει λοιπόν η επιδότηση των ξένων πετρελαιοπαραγωγών με δανεικά και ας χτυπηθεί η εγχώρια παραβατικότητα στον κλάδο, για να κερδίσει κάτι και η χώρα.

Ο γρίφος της ανάπτυξης με τουρισμό και ακριβή ενέργεια

Ο γρίφος της ανάπτυξης με τουρισμό και ακριβή ενέργεια

Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο ενίσχυσε τη τιμή του, ρίχνοντας λάδι στον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, τα σημάδια από τον τουρισμό είναι θετικά. Με το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά να ανεβαίνει, η μπίλια της οικονομίας μπορεί να εκπλήξει.

Τα πραγματικά επιτόκια κρύβουν το μυστικό

Τα πραγματικά επιτόκια κρύβουν το μυστικό

Από την εποχή του προέδρου της Fed, Paul Volcker που ξερίζωσε τον πληθωρισμό μέχρι σήμερα, έχουν περάσει δεκαετίες. Κάποιοι θέλουν να του μοιάσουν αλλά δεν δείχνουν να μπορούν ενώ άλλοι, όπως στην ΕΚΤ, έχουν άλλες ιδέες. Το κλειδί των πραγματικών επιτοκίων.

Η ακρίβεια πληγώνει την υγεία μας

Η ακρίβεια πληγώνει την υγεία μας

Η ανάκαμψη των μετοχών και η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων υπονοούν ότι ο πληθωρισμός πιάνει κορυφή. Όμως, οι υψηλές τιμές δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην τσέπη μας. Έχουν επίσης στην υγεία μας. 

Θέλουμε πραγματικά να χτυπήσουμε την ακρίβεια;

Θέλουμε πραγματικά να χτυπήσουμε την ακρίβεια;

Η μάχη εναντίον της ακρίβειας με δανεικά που επιδοτούν εισαγόμενα αγαθά αλλά υπονομεύουν το μέλλον της χώρας δεν είναι μόνιμη λύση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι για την άνοδο των διεθνών τιμών, όμως μπορεί για τις παραβατικές συμπεριφορές στην εγχώρια αγορά. Θέλει όμως;

Η ιταλική «βόμβα» χρέους και η Ελλάδα

Όταν το κύμα του πολύ φθηνού χρήματος βγει έξω, όσοι κολυμπούν γυμνοί θα αποκαλυφθούν. Η συστημική Ιταλία θα είναι μια από αυτές και αυτό δεν είναι καλό για την επίσης υπερχρεωμένη Ελλάδα. 

Σπέκουλο: Από τον Γκρίνσπαν στη Λαγκάρντ 

Δεν είναι μόνο οι συμμετέχοντες στην αγορά που συχνά σπεκουλάρουν για να βγάλουν κέρδος. Το ίδιο έκαναν κεντρικοί τραπεζίτες όπως η κα Λαγκάρντ της ΕΚΤ, η οποία προϊδέασε χθες για αυξήσεις των επίσημων επιτοκίων τους επόμενους μήνες για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταθέτες

Κάθε περίοδος έχει τους κερδισμένους και τους χαμένους της. Στη σημερινή συγκυρία, με τον υψηλό πληθωρισμό, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταθέτες που δεν θα πρέπει να μείνουν απαθείς.

Déjà vu με νέα κρίση χρέους;

Θα θεωρείτο ανόητο και ίσως τρελό να μιλήσει κάποιος για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με το κόστος δανεισμού τόσο χαμηλό μέχρι πριν λίγο καιρό. Δεν είναι όμως πλέον. Αρκεί ένα λάθος. 

Δεν πάμε καλά

Οι καιροί αλλάζουν, αρκετά πρόσωπα αλλάζουν, όμως πολλές νοοτροπίες, διαδικασίες και δομές δεν αλλάζουν εύκολα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από το πολιτικό προσωπικό. Γι’ αυτό το μέλλον είναι προβλέψιμο και δυστυχώς δυσοίωνο.

Η επιστροφή των εκδικητών της αγοράς 

Ο πληθωρισμός θέλει το δολάριό του

Σαν να μην τρέχει τίποτα

Το χαμένο τρένο και η δύσκολη επιλογή

Το τελευταίο οχυρό της ελληνικής οικονομίας βάλλεται

Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας

Ουκρανία: H Ευρώπη είναι το μεγάλο θύμα

Η σούπερ φούσκα φέρνει παγκόσμιο οικονομικό τέλμα

Εξοικονόμηση ενέργειας, οικιακές συσκευές και πολιτικό κόστος

Όταν καθυστερείς, το κόστος μεγαλώνει 

v