Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Οι ισχυρές οικονομίες χτίζονται σε γερά θεμέλια, όχι στην άμμο

Οι ισχυρές οικονομίες χτίζονται σε γερά θεμέλια, όχι στην άμμο

Στην πορεία προς το ευρώ, η ελληνική οικονομία πέτυχε την ονομαστική σύγκλιση με τις άλλες χώρες της ΟΝΕ αλλά απέτυχε στην πραγματική σύγκλιση. Αν δεν επιταχύνουμε σε κάποιους τομείς και δεν αλλάξουμε μυαλά σε άλλους, φέτος και τα επόμενα χρόνια, θα αποτύχουμε ξανά.

Η άλλη όψη της αύξησης του κατώτατου μισθού

Η άλλη όψη της αύξησης του κατώτατου μισθού

Για τους μισθωτούς που βλέπουν την ακρίβεια να ροκανίζει το εισόδημά τους, μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί ανακούφιση. Όμως, αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. 

Η χαλαρή Ελλάδα και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» του 2023

Η χαλαρή Ελλάδα και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» του 2023

Ένα από τα μαθήματα της πολυετούς οικονομικής κρίσης είναι η ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία. Η κυβέρνηση την επικαλείται  αλλά τα νούμερα δεν δείχνουν να είναι τόσο αυστηρή όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται. 

Στο δημογραφικό, κάντε το όπως η Optima Bank

Στο δημογραφικό, κάντε το όπως η Optima Bank

Οι θάνατοι ήταν σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις το 2023, οδηγώντας σε περαιτέρω συρρίκνωση του πληθυσμού. Αυτή η τάση δεν θα αλλάξει εύκολα, αν η πολιτεία δεν προσφέρει κίνητρα σε νέα ζευγάρια και οι εταιρείες δεν ακολουθήσουν το παράδειγμα της Optima Bank. 

Παρά την ανάπτυξη, παραμένουμε ο φτωχός συγγενής στην ΕΕ

Παρά την ανάπτυξη, παραμένουμε ο φτωχός συγγενής στην ΕΕ

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε αρκετά ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά το χάσμα που χωρίζει την αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα από τους εταίρους παραμένει μεγάλο. Η έκπληξη από την Τουρκία.

Οι Ολλανδοί, το πολιτικό σύστημα και η Θεσσαλία

Τον κίνδυνο να μετατραπεί ο Θεσσαλικός Κάμπος σε έρημο στο προβλεπτό μέλλον, αν δεν ληφθούν μέτρα, επισημαίνει ολλανδική μελέτη. Το πολιτικό σύστημα έχει την ευκαιρία να βάλει το συμφέρον των πολιτών και του περιβάλλοντος πάνω από το πολιτικό κόστος.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι πανάκεια

Η κυβέρνηση και άλλοι στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και τα επόμενα χρόνια στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και δευτερευόντως του ΕΣΠΑ.  Όμως, η πραγματικότητα ίσως τους διαψεύσει. 

Στα POS και στις ταμειακές μηχανές η Ελλάδα αναστενάζει

Στις ευνομούμενες χώρες, οι νόμοι εφαρμόζονται. Στην Ελλάδα, δεν ισχύει το ίδιο. Η ιστορία με τη «λευκή» απεργία πολλών υπόχρεων στο θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS το αποδεικνύει.

Το δίλημμα του J. Powell: Paul Volcker ή Arthur Burns

Η εμπιστοσύνη είναι κύριο συστατικό της οικονομικής επιτυχίας. Ο Paul Volcker κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων, ανεβάζοντας τα επιτόκια όσο ψηλά χρειαζόταν για να ελέγξει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο προκάτοχός του A. Burns δεν το έκανε. Τι θα κάνει ο J. Powell ενόψει εκλογών;

Το ράλι των αγορών θέλει μειώσεις επιτοκίων 

Οι αγορές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η ΕΚΤ, δεν μείωσαν τα παρεμβατικά τους επιτόκια, ισχυρίζονται μερικοί, προσθέτοντας ότι μπορούν να συνεχίσουν το 2024. Όμως, η ιστορία άλλα δείχνει.

«Κουτσή» ανάπτυξη

Η ισχυρή οικονομία χρειάζεται (και) ισχυρή στρατιωτική βιομηχανία

Μειώσεις επιτοκίων ή μήπως μη προσγείωση της οικονομίας;

Είναι οι μετοχές σε φάση φούσκας;

Η απειλή από τις εταιρείες-ζόμπι

Η ομίχλη του πληθωρισμού δεν έχει καθαρίσει

Η καταληκτική ημερομηνία είναι deadline, κ. Χατζηδάκη

Μείωση του Δημόσιου Χρέους με τη βούλα το 2023

Το σούπερ δολάριο και η αποδολαριοποίηση που καραδοκεί

Ας ακούσουμε τις συμβουλές του Warren Buffett

v