Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Βλέπουμε τα προβλήματα αλλά κοιτάμε αλλού 

Βλέπουμε τα προβλήματα αλλά κοιτάμε αλλού 

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Πατέλης, άλλα κυβερνητικά στελέχη και τραπεζίτες έχουν «πουλήσει» το ελληνικό στόρι με επιτυχία στο εξωτερικό. Όμως, το μάρκετινγκ δεν μπορεί να δώσει λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας.

Επιτόκια: Όσοι πάνε για μαλλί, βγαίνουν ενίοτε κουρεμένοι

Επιτόκια: Όσοι πάνε για μαλλί, βγαίνουν ενίοτε κουρεμένοι

Η  ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αφήσει αμετάβλητα σήμερα τα βασικά της επιτόκια αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει την άποψη των αγορών για μειώσεις το 2024. Όμως, οι αγορές ίσως βάλουν τρικλοποδιά στον εαυτό τους, ποντάροντας πολλά σε κάτι τέτοιο.   

Και στο βάθος… πληθωρισμός

Και στο βάθος… πληθωρισμός

Οι προοπτικές περαιτέρω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού είναι καλές, αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο γεγονός, π.χ.  ενεργειακό σοκ. Όμως, ο βασικός παράγοντας στον οποίο βασίστηκε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τις τελευταίες δεκαετίες αλλάζει ρότα.

O χουλιγκανισμός, η ανομία και η οικονομία

O χουλιγκανισμός, η ανομία και η οικονομία

Η αθλητική βία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί με το κλείσιμο των γηπέδων για δύο μήνες. Κατά τον ίδιο τρόπο που η φοροδιαφυγή δεν πρόκειται να παταχθεί, αν η τιμωρία δεν είναι παραδειγματική. Η εφαρμογή των νόμων είναι το ζητούμενο.

Υπέρ ή υποφορολογεί η Ελλάδα τα εφάπαξ των Επαγγελματικών Ταμείων (ΤΕΑ);

Υπέρ ή υποφορολογεί η Ελλάδα τα εφάπαξ των Επαγγελματικών Ταμείων (ΤΕΑ);

Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των συντάξεων και κυρίως των εφάπαξ που δίνονται από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Τι συμβαίνει όμως σε άλλες χώρες; 

Είναι η φορολογία κλοπή; 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Αρκετοί θεωρούν τους φοροφυγάδες κλέφτες, αλλά οι τελευταίοι ισχυρίζονται πως το κράτος είναι ο κλέφτης. Τι γίνεται;

Η Ελλάδα, η Φινλανδία και το λάθος της UBS με το χρέος

Το ύψος του δημόσιου χρέους έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Όταν όμως η UBS, η οποία φιλοδοξεί να ξαναγίνει κύριος διαπραγματευτής στο ελληνικό χρέος, κάνει λάθος υπολογισμό, τα λόγια περιττεύουν. Η περίπτωση της Φινλανδίας. 

Κύριε Χατζηδάκη, αν σας περισσεύουν λεφτά, μειώστε το δημόσιο χρέος

Η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη χώρα, η οποία έχει υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών. Αν περισσεύουν χρήματα, το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να μειώσει το δημόσιο χρέος αντί να φτιάχνει Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. 

Η προσφορά χρήματος εκπέμπει SOS

Για όσους υποστηρίζουν ότι το χρήμα είναι όπως το αίμα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα σημάδια είναι ανησυχητικά. Για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Το ξεχασμένο 50ετές ομόλογο και οι μελλοντικές υποχρεώσεις

Η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, οι ευοίωνες προοπτικές αποκλιμάκωσης του χρέους και οι συμφωνίες ελάφρυνσης του παρελθόντος έφεραν αναβαθμίσεις. Όμως, τα τοκοχρεολύσια θα αυξηθούν στο μέλλον και ίσως θυμηθούμε το 50ετές ομόλογο.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να πάει πίσω στη ΜΕΘ

Ο χρυσός «κρύβει» το οικονομικό μυστικό του 2024

Η άλλη όψη: Ο Κάρολος, ο Σούνακ και ο Μητσοτάκης

Η Ελλάδα χρειάζεται τον μέτριο πληθωρισμό

Τα 3D που οδηγούν σε υψηλότερα επιτόκια

Οι καταθέτες «επιχορηγούν» τους μετόχους των τραπεζών

Ελλάδα: Από τους ουραγούς σε εισοδήματα και παραγωγικότητα 

Αυξήσεις στο Δημόσιο: Δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται

Από την Αργεντινή στο Κόσοβο: Είναι το δολάριο ή το ευρώ η λύση;

Η απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου που μας ενδιαφέρει

v