Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Τα υπερ-φοροέσοδα δεν είναι για πανηγυρισμούς

Τα υπερ-φοροέσοδα δεν είναι για πανηγυρισμούς

Η παρατεταμένη περίοδος των αυξημένων επιτοκίων του ευρώ προκαλεί πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αλλά όχι στην Αθήνα. Υπάρχουν λόγοι. Ενας από αυτούς είναι τα σούπερ φοροέσοδα του προϋπολογισμού. Μόνο που θα έπρεπε να προβληματίσουν.

Μαστίγιο και καρότο στους δήμους για άσπρη μέρα

Μαστίγιο και καρότο στους δήμους για άσπρη μέρα

Καλώς ή κακώς, οι δήμοι θεωρούνται άντρα αδιαφάνειας και συχνά διαφθοράς. Για να αλλάξει αυτό δεν αρκούν οι αλλαγές των προσώπων μέσω εκλογών. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να έχουν κίνητρο να βελτιωθούν.

Ποιοι εισπράττουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης;

Ποιοι εισπράττουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης;

Η ελληνική οικονομία στηρίζει πολλά στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Για να μην έχουν την ίδια κατάληξη που είχαν άλλα στο παρελθόν, χρειάζεται διαφάνεια. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν θα πρέπει να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται.

Από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο του 1898 και το «Αβέρωφ», στο 2023 

Από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο του 1898 και το «Αβέρωφ», στο 2023 

Ο διεθνής οικονομικός έλεγχος του 1898 και η μετέπειτα πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας έχει ομοιότητες με τη σημερινή εποχή και προσφέρεται για συμπεράσματα. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, απλά ανακυκλώνεται όπως θα έλεγε ο Μαρκ Τουέιν.

H Γάζα, ο στασιμοπληθωρισμός και η καμπύλη των επιτοκίων

H Γάζα, ο στασιμοπληθωρισμός και η καμπύλη των επιτοκίων

Τα δραματικά γεγονότα στη Γάζα επανέφεραν στη μνήμη το πρώτο πετρελαϊκό σοκ του 1973, που πυροδότησε τον στασιμοπληθωρισμό της ίδιας δεκαετίας. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά ως φάρσα.  

Μπορεί η Γάζα να υπονομεύσει το δολάριο;

Με το Ισραήλ να συγκεντρώνει δυνάμεις και τανκς για να μπει στη Λωρίδα της Γάζας, η επανεμφάνιση του γεωπολιτικού ασφάλιστρου στο πετρέλαιο μας υπενθυμίζει τους κινδύνους για τις οικονομίες και τις αγορές. Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη. Το δολάριο.

Φοβού το πετρέλαιο 

Από τα μέσα του 20ού αιώνα, που οι Επτά Αδελφές κυριαρχούσαν στην αγορά πετρελαίου, έως σήμερα, έχει περάσει πολύς καιρός. Όμως, η δυνατότητα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή να αυξήσουν τη μεταβλητότητα στην τιμή του πετρελαίου δεν πρέπει να υποτιμηθεί. 

Τα γκρίζα οικονομικά των Δήμων

Οι δήμοι θεωρούνται κύτταρο της Δημοκρατίας. Όμως, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην Ελλάδα είναι περισσότερο παραδείγματα οικονομικής διαχείρισης προς αποφυγή. Αυτό δύσκολα θα αλλάξει στις εκλογές της Κυριακής.

Πίσω από την ελληνική βιτρίνα κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα

Η διαρροή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών στο 2012 δείχνει ότι οι συγκριτικά υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και η δημοσιονομική πειθαρχία δεν αρκούν για να γίνει η Ελλάδα ευημερούσα χώρα.

Το ξεπούλημα των ομολόγων και το τροχαίο σε αργή κίνηση

Με τις αποδόσεις των ομολόγων σε πολυετή υψηλά επίπεδα και τον πληθωρισμό να υποχωρεί, η επένδυση στα κρατικά χρεόγραφα μοιάζει ελκυστική. Είναι όμως πραγματικά;

Το ελληνικό στόρι και η διεθνής πραγματικότητα

Το σκέπαστρο Καλατράβα δεν είναι η εξαίρεση

H γεωργία δεν θα πρέπει να είναι ψηφοσυλλεκτική

Οι μετακλητοί μετανάστες στη γεωργία και το γρηγορόσημο στις ελληνικές πρεσβείες

Ο κόσμος αλλάζει αλλά εμείς δεν το βλέπουμε

Η ακρίβεια στα τρόφιμα ήλθε για να μείνει

Φωτιά στην τσέπη μας

Το πολιτικό σύστημα προτιμά τις σπατάλες από το μετρήσιμο αποτέλεσμα

Το τέλος της «οικονομικής καταπίεσης» από τις κεντρικές τράπεζες

Επαναλαμβάνει η ΕΚΤ τα λάθη του 2008 και του 2011;

v