Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Τα κέρδη πέθαναν. Ζήτω τα EBITDA!

Τα κέρδη πέθαναν. Ζήτω τα EBITDA!

Για τους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών, εκείνο που έχει σημασία είναι τα κέρδη και όχι τόσο τα EBITDA, δηλ. τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών εξόδων. Δεν μπορεί λοιπόν να είναι τυχαίο ότι αρκετές εταιρείες επικεντρώνονται στα EBITDA. 

Επενδύσεις: Οι Έλληνες δεν βάζουν μυαλό

Επενδύσεις: Οι Έλληνες δεν βάζουν μυαλό

Πολλά νοικοκυριά θα μπορούσαν να είναι σε καλύτερη οικονομική θέση, αν επένδυαν διαχρονικά τα λεφτά που έχουν στην άκρη στις κεφαλαιαγορές -είτε ατομικά είτε μέσω συλλογικών επενδύσεων. Όμως, δεν το κάνουν όπως κι άλλοι Ευρωπαίοι.

Οταν η Λαγκάρντ κόστισε 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Οταν η Λαγκάρντ κόστισε 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι της ΕΚΤ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ σε σχετική έρευνα. Δεν φαντάζονται πόσο πιο δυσαρεστημένοι θα έπρεπε να είναι οι ευσυνείδητοι Έλληνες φορολογούμενοι, αν ήξεραν ότι τους χρέωσε με 1 δισ. ευρώ. 

Με τη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων τι θα γίνει;

Με τη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων τι θα γίνει;

Οι ετήσιες απώλειες κρατικών εσόδων από την παραβατικότητα στο κύκλωμα των καυσίμων ξεκινούν από 300 εκατ. ετησίως και φθάνουν το 1 δισ. ευρώ ενώ συχνά συνοδεύονται από μαφιόζικες εκτελέσεις σε πρατήρια καυσίμων και μη. Μέχρι πότε θα συνεχισθεί αυτό;

Οι 3 μεγάλες ανοικτές πληγές της ελληνικής οικονομίας

Οι 3 μεγάλες ανοικτές πληγές της ελληνικής οικονομίας

Τα έσοδα από φόρους πάνε σφαίρα το πρώτο 20ήμερο του 2024, όπως μαθαίνουμε, στέλνοντας ενθαρρυντικό μήνυμα για το δημοσιονομικό ισοζύγιο της χρονιάς. Όμως, οι μεγάλες πληγές της ελληνικής οικονομίας δεν κλείνουν. 

H «αόρατη» απειλή των εταιρειών-ζόμπι

Αρκετά από τα πράγματα που επρόκειτο να συμβούν το 2023 δεν συνέβησαν τελικά. Το πιο περίεργο, με δεδομένη τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων, ήταν το αναμενόμενο κύμα εταιρικών χρεοκοπιών που δεν είδαμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε. 

Η παραοικονομία σιγοντάρει την ακρίβεια

Ο πληθωρισμός είναι συνισταμένη διαφόρων παραγόντων. Η απληστία των επιχειρήσεων είναι ένας από αυτούς. Όμως, υψηλά περιθώρια κέρδους δεν μπορούν να διατηρηθούν επί μακρόν παρά μόνο αν υπάρχουν ολιγοπωλιακές καταστάσεις ή/και ισχυρή ζήτηση.

Η πολιτική είναι το μεγάλο ρίσκο

Η Ελλάδα χαρακτηριζόταν συχνά χώρα υψηλού πολιτικού κινδύνου από τους ξένους επενδυτές. Όμως, όλοι συμφωνούν ότι αυτό το ρίσκο είναι αμελητέο τα επόμενα χρόνια, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου ο πολιτικός κίνδυνος είναι το μεγάλο ρίσκο για το 2024.

Ακρίβεια: Πού είναι το καταναλωτικό κίνημα;

Η ακρίβεια στα τρόφιμα και σ’ άλλα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης δεν θα υποχωρήσει εύκολα, αν δεν ενταθεί ο ανταγωνισμός, εφαρμοσθούν οι νόμοι και ασκηθούν πιέσεις από το καταναλωτικό κίνημα, το οποίο λάμπει δια της απουσίας του στην Ελλάδα.

Ανησυχείτε για το χρέος το 2032; Ευτυχισμένο το 2033

Μπορεί το 2032 να απέχει ακόμη, όμως πολλοί το θεωρούν σημείο καμπής, γιατί το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 20-30 δισ. ευρώ και το κόστος αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί λόγω των αναβαλλόμενων τόκων του 2ου μνημονίου, που θα πρέπει να καταβληθούν. Eχουν δίκιο;

Τα ακριβότερα προϊόντα δεν είναι πάντοτε τα καλύτερα

Τα χάλια των ΕΛΤΑ

Οι τραπεζίτες ανησυχούν περισσότερο από τις αγορές 

Μήπως υποεκτιμάται η υποχώρηση του πληθωρισμού;

Προς μείωση του ονομαστικού δημοσίου χρέους το 2023 για πρώτη φορά μετά το 2012

Γιατί πρέπει να είμαστε «κουμπωμένοι» με το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα;

Τι μπορεί να πάει λάθος το 2024

Ο Σόιμπλε, ο Τόμσεν και τα μαθήματα του παρελθόντος

Σόιμπλε: Ο άνθρωπος που δεν επέτρεψε την έξοδο από τα μνημόνια νωρίτερα

v