Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

H εκδίκηση των Βέλγων και το χάσμα Βορρά-Νότου στην ΕΕ 

H εκδίκηση των Βέλγων και το χάσμα Βορρά-Νότου στην ΕΕ 

Πίσω από τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι βελγικές αρχές στην περίπτωση του Qatargate με επίκεντρο την κ. Καϊλή και άλλους, κρύβεται κάτι ακόμη, εκτός από την ενδεχόμενη αναβίωση του στερεότυπου για τους Ευρω-νότιους.

Στους ευάλωτους ενοικιαστές θα μοιράσετε κανένα ευρώ;

Στους ευάλωτους ενοικιαστές θα μοιράσετε κανένα ευρώ;

Ο κ. Σταϊκούρας φέρεται να προκρίνει πλέον την εν μέρει επιδότηση της αύξησης της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν όμως είναι έτσι, γιατί δεν επεκτείνει το μέτρο στους ευάλωτους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες; 

Η Καϊλή, το Βέλγιο και οι θεσμοί

Η Καϊλή, το Βέλγιο και οι θεσμοί

Πες μου πώς λειτουργούν βασικοί θεσμοί στη χώρα σου, για να σου πω τι μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης θα έχεις. Η υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Εύα Καϊλή φέρνει ξανά στο νου αυτό το θέμα.

Χαρίσματα με ξένα κόλλυβα

Χαρίσματα με ξένα κόλλυβα

Η συγκινητική προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρίσει την αποκαλούμενη «επιστρεπτέα προκαταβολή» σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις υπό την εκκωφαντική σιωπή της αντιπολίτευσης δείχνει ότι κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει από το 1830 μέχρι σήμερα.

Η ανισότητα του πληθωρισμού

Η ανισότητα του πληθωρισμού

Οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων προς το τέλος του 2022 επιβεβαιώθηκαν τον Νοέμβριο και ενδεχομένως  η πτωτική τάση να διατηρηθεί τους επόμενους μήνες. Όμως, ο πληθωρισμός δεν είναι ίδιος για όλους.

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Η εξίσωση της ακρίβειας έχει αρκετές μεταβλητές. Μία από αυτές -που μέχρι πρόσφατα την τροφοδοτούσε- αρχίζει να υποστηρίζει το σενάριο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Ακόμη και πρώην «ταύροι» το διακρίνουν.  

Τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα

Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε πρακτικά την τελευταία φορά επειδή η οικονομία της αναπτυσσόταν με χαμηλό ρυθμό την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Χρεοκόπησε επειδή συσσώρευε χρέος, καταγράφοντας δημοσιονομικά ελλείμματα. 

Η επιτυχία της Κίνας είναι πρόβλημα

Η στρατηγική μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid απέδωσε καρπούς στην Κίνα το πρώτο διάστημα. Όμως, τα συνεχή λοκντάουν απειλούν την κοινωνική συνοχή της όπως δείχνουν οι διαδηλώσεις, την παγκόσμια οικονομία και εμάς.

Βγάλτε κόκκινη κάρτα στην «κρυφή» αύξηση του φόρου εισοδήματος

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ήταν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, οι ανωτέρω ελαφρύνσεις δεν επαρκούν, όταν ο πληθωρισμός είναι σχεδόν διψήφιος.

Οι πανηγυρισμοί μπορούν να περιμένουν

Ο πληθωρισμός επηρεάζει την τσέπη και τις πολιτικές επιλογές των πολιτών τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού. Είναι λοιπόν πρόωρο να βγάζουμε συμπεράσματα, επειδή η Fed προκρίνει την αύξηση των επιτοκίων με μικρότερα βήματα.

Το ψηφιακό ευρώ ίσως δεν χρειάζεται

Ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους και η Κιβωτός

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, η Ελλάδα και η Τουρκία

Είναι οι υψηλές τιμές της ενέργειας φούσκα;

Oποιος προτρέχει, συνήθως σκοντάφτει

H επενδυτική βαθμίδα δεν είναι πανάκεια

Η πολιτική αβεβαιότητα ανεβαίνει, ο ρυθμός ανάπτυξης πέφτει

Ζητούνται κίνητρα για εθνική αποταμίευση

Το παζλ του πληθωρισμού και η ελληνική περίπτωση

Η αύξηση των επιτοκίων έχει και καλή πλευρά

v