Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Από το λαθρεμπόριο καυσίμων στις υψηλές τιμές

Από το λαθρεμπόριο καυσίμων στις υψηλές τιμές

Οι Έλληνες πληρώνουν περισσότερα σε σύγκριση με τους κατοίκους των υπόλοιπων χωρών του ΟΟΣΑ για να γεμίσουν το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου τους. Ταυτόχρονα, η παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων με το λαθρεμπόριο και τις πειραγμένες αντλίες συνεχίζεται.  

Η αρχή του τέλους για τα επιχειρηματικά ζόμπι

Η αρχή του τέλους για τα επιχειρηματικά ζόμπι

Πάνε δεκαετίες από τότε που θεωρείτο φυσιολογικό τα 10ετή επιτόκια να βρίσκονται μεταξύ 4% και 7%. Όμως, η επιμονή του πληθωρισμού αλλάζει τα δεδομένα και φέρνει χρεοκοπίες.

Η πολιτική «δηλητηριάζει» τα σιτηρά;

Η πολιτική «δηλητηριάζει» τα σιτηρά;

Είναι λογικό να αναζητά η Ελλάδα εναλλακτικές αγορές για να καλύψει τις ανάγκες της σε μαλακό σιτάρι και άλλα προϊόντα, από τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Όμως, η εμπλοκή πολιτικών κριτηρίων δημιουργεί ερωτήματα.

Ποιοι θα σώσουν την παρτίδα της ανάπτυξης φέτος

Ποιοι θα σώσουν την παρτίδα της ανάπτυξης φέτος

Θύμα του διαχρονικού παραγωγικού μοντέλου της κινδυνεύει να είναι ακόμη μια φορά η ελληνική οικονομία καθώς οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα σε πολλά αγαθά ευρείας κυκλοφορίας. Από πού μπορεί να έλθει βοήθεια.

Τα ελληνικά παράγωγα «γεννάνε» δισ. σαν τα κουνέλια

Τα ελληνικά παράγωγα «γεννάνε» δισ. σαν τα κουνέλια

Για την υπερχρεωμένη Ελλάδα με τα σημαντικά ελλείμματα, η αύξηση των επιτοκίων συνιστά πρόβλημα. Όμως, υπάρχει κι η άλλη πλευρά του λόγου που η μεγάλη πλειοψηφία αγνοεί.

Μήπως η ύφεση είναι διέξοδος;

Ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανηφόρα ενώ η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα κι αλλού επιβραδύνεται. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες μοιάζουν να υιοθετούν την πολιτική της ήπιας προσαρμογής. Μήπως όμως έχει έλθει η ώρα Volcker;

Τέλος εποχής μετά τον πόλεμο

Οποιο κι αν είναι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη ειδικότερα και ο κόσμος γενικότερα θα αλλάξει. Ανάμεσά τους και η διεθνής φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων που επικράτησε στη Δύση μετά το 1945. Η Ελλάδα δεν θα μείνει απέξω. 

Μην ξεγράφετε ακόμη την παγκοσμιοποίηση

Η παγκοσμιοποίηση ήταν πυλώνας της διεθνούς φιλελεύθερης τάξης που επικράτησε μετά το 1945 αλλά βρίσκεται σε υποχώρηση, με τη γεωπολιτική και τις δυσλειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας να επιταχύνουν την τάση. Όμως, δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της.

Μεταρρυθμίστε τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας τώρα

Διαδοχικές κυβερνήσεις θεωρούν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ιερή αγελάδα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο προϋπολογισμός πρέπει  να υπηρετεί πρωτίστως την Εθνική Άμυνα.

Το οικονομικό όπλο του Πούτιν μπορεί να εκπυρσοκροτήσει

Η απόφαση του Πούτιν να μη δέχεται πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια για το ρωσικό φυσικό αέριο συνιστά κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Δύση, με οικονομικό όπλο την ενέργεια. Οι χαμένοι είναι πολλοί, όμως δύο ξεχωρίζουν.

Αυτή τη φορά η ρευστότητα δεν θα μας σώσει

Η ήττα της Ρωσίας δεν θα είναι νίκη της Δύσης

Ο πληθωρισμός ήλθε για να μείνει

Ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια... προς το παρόν

Οι στοχευμένες ενισχύσεις ευνοούν τους φοροφυγάδες

Το μεγαλύτερο γεωπολιτικό όπλο είναι το οικονομικό

Από την Αραβική Άνοιξη στην Ουκρανία

Μόνιμος πονοκέφαλος

Το παράδοξο των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

v