Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

DR. MONEY

Γιατί το ΔΝΤ έπεσε έξω στις προβλέψεις του

Γιατί το ΔΝΤ έπεσε έξω στις προβλέψεις του

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας την περίοδο 2018-2023 έφεραν στο νου τα πιο πρόσφατα λάθη του. Όμως, έχει ενδιαφέρον να δούμε πού τα αποδίδει το ίδιο.

Σταματήστε το blame game

Σταματήστε το blame game

Οι αλληλοκατηγορίες στην Αθήνα για τις μεγάλες απώλειες των τραπεζικών μετοχών δεν έχουν κανένα νόημα, γιατί πολύ απλά δεν ενδιαφέρουν τους παίκτες στην αγορά.

Οι αγορές είναι ψυχολογία

Οι αγορές είναι ψυχολογία

Οι μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα έχουν ελληνικό και ιταλικό άρωμα. Όμως, αυτά συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για κάποιες αποφάσεις.

Λεφτά υπάρχουν για κρατικές εγγυήσεις αλλά…

Λεφτά υπάρχουν για κρατικές εγγυήσεις αλλά…

Οι κρατικές εγγυήσεις στο σχήμα με τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών έγιναν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Όμως, δεν μπορούν να έχουν όλοι δίκιο.

To δύσκολο παρκάρισμα

To δύσκολο παρκάρισμα

Το ξεφόρτωμα των «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών θα μπορούσε να γίνει μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV), όπως σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Δεν θα πρέπει όμως να υπάρχουν αυταπάτες.

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα

H μεταφορά κεφαλαίων από τα πιο ανθηρά οικονομικά στρώματα του πληθυσμού στα πιο ασθενή γίνεται μέσω του προϋπολογισμού. Όμως, μεταφορές κεφαλαίων που έχουν συνέπειες γίνονται επίσης μέσω αγορών.

Μήπως το παρακάνανε;

H Ελλάδα είναι χώρα της ευρωζώνης, όμως ανήκει ταυτόχρονα στον κόσμο των αναδυόμενων αγορών. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν, όμως το trade της σύγκλισης ίσως ανακουφίσει κάπως.   

Τράπεζες: Ζητείται στόρι

Οσες φορές στο παρελθόν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπόρεσαν να βρουν ένα πειστικό επενδυτικό στόρι, κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς. Το ίδιο καλούνται να κάνουν στο εγγύς μέλλον.

To ιταλικό spread και οι σημαντικές λεπτομέρειες

Η Ιταλία θα δώσει πιθανόν τον τόνο στα ομόλογα της ευρωζώνης και στο ευρώ το επόμενο διάστημα. Δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την Ελλάδα αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν ενίοτε τη διαφορά.

H Αμερική μαζεύει το ρευστό

Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια. Κάτι άλλο που συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια δεν φαίνεται να βοηθά.

Tα capital controls φεύγουν, οι επιπτώσεις μένουν

Το τρίγωνο-φωτιά

Kι αν κάνουμε λάθος;

Όποιος καεί με τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι

H Γερμανία θα έχει τον τελευταίο λόγο

Πόσο «αποκλεισμένοι» είμαστε;

Ο ΕΝΦΙΑ, οι δήμοι και το ιρλανδικό μοντέλο

Το μνημόνιο της κάλπης

Ας είμαστε ρεαλιστές

Η αποσύνδεση ομολόγων και τραπεζικών μετοχών