Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η ελληνική οικονομία  βρίσκεται σε ύφεση λόγω κυρίως των επιπτώσεων που έχει η πανδημία στη δραστηριότητα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι’ αυτό. Όμως, ο ίδιος μπορεί να αισθάνεται πολύ καλύτερα καθώς έκανε ένα βήμα παραπάνω στην ακαδημαϊκή του καριέρα.

O κ. Σταϊκούρας προήχθη στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Χρηματοοικονομική», όπως αναφέρει το ΦΕΚ Διορισμού 995/27-6-2020.  

Κοινώς, έγινε αναπληρωτής καθηγητής στις 27 Ιουνίου του 2020. Ο υπουργός προήχθη με κανονική εκλογή από εκλεκτορικό σώμα.

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ περίπου εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία από το ΕΣΠΑ παραμονή του Δεκαπενταύγουστου , τονώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Τα τελευταία εκτιμάται πως ανέρχονται σε 34 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και περιλαμβάνουν τα 15,7 δισ. ευρώ του ESM που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

To 1 δισ. ευρώ είναι μια από τις δόσεις κοινοτικών κονδυλίων που αναμένει η Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Το συνολικό ποσό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκώμενων κονδυλίων από το πρόγραμμα SURE για την τόνωση της απασχόλησης την περίοδο της πανδημίας.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν οδηγήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις τους και να καταπολεμήσουν την οικονομική ύφεση.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των FT, το 60% όλων των αποδόσεων των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι χαμηλότερο από  1% και το 86% είναι χαμηλότερο από 2%. Αυτό ισχύει για τα ομόλογα όλων των ειδών και όλων των διαρκειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης κρατικών ομολόγων του Bloomberg έδινε πρόσφατα κοντά στο 0,470% με διάρκεια τα 7,4 χρόνια ενώ ο δείκτης εταιρικών ομολόγων πρόσφερε απόδοση κοντά στο 1,9% και η διάρκεια στα 8,7 χρόνια.

Το μπλόγκ θα κάνει μια ακόμη εξαίρεση σήμερα και δεν θα αναφερθεί σε αμιγώς οικονομικό θέμα. Ομως, εκτιμά ότι έχει ενδιαφέρον το θέμα που θα ακουμπήσει γιατί συνδέεται με την επικαιρότητα.

Ως γνωστόν, η επιλογή της γερουσιαστού της Καλιφόρνιας Καμάλα Χάρις ως αντιπροέδρου από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία Τζο Μπάιντεν συζητήθηκε αρκετά στον Τύπο. Η σχέση του κ. Μπάιντεν με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι μακροχρόνια και γνωστή. Ομως, η σχέση της κ. Χαρις με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας δεν είναι το ίδιο γνωστή.

Κάπου 2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα εκτιμάται πως μπορεί να εισπράξει η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE της Κομισιόν έναντι ενός ποσού που έφθανε τα 1,4 δισ. τον περασμένο Απρίλιο σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία κι άλλα που χρηματοδοτούν την αναστολή εργασίας πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ.

Όμως, υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις λόγω των διαδικαστικών. 

Το SURE έπρεπε να πάρει έγκριση στην αρχή από όλες τις χώρες και εν συνεχεία κάθε χώρα να υποβάλλει το δικό της σχέδιο και να το εγκρίνει η Κομισιόν. Τέλος, να βγει η Κομισιόν στις αγορές για να δανεισθεί 100 δισ. ευρώ τμηματικά, έχοντας τις εγγυήσεις των χωρών-μελών στην άκρη.

v