Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου μετά την κρίση, ο Anatole Kaletsky, συνιδρυτής της Gavekal Research, είχε αποδειχθεί σωστός στις προβλέψεις του. Κοινώς, είχε προβλέψει το ράλι των αγορών.

Εμφανίσθηκε απαισιόδοξος νωρίτερα αυτή τη χρονιά για τους γνωστούς λόγους. Ομως, προς τα τέλη Αυγούστου ξανάγινε «ταύρος», στον απόηχο του εντυπωσιακού ράλι των αγορών μετά την περίοδο της καραντίνας.

Δημοσίευσε μάλιστα ένα άρθρο που έφερε τον τίτλο «Γιατί έκανα λάθος που έγινα αρκούδα». Σ’ αυτό αναφέρει πως υποεκτίμησε το μέγεθος της παρέμβασης κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να υποχωρεί 15%-16% το Β' τρίμηνο του 2020.

Ομως, μερικοί υποψιάζονται πως η ημερομηνία πώλησης των 10ετών ομολόγων δεν είναι τυχαίαΓια την ακρίβεια, εκτιμούν ότι επισπεύσθηκε κατά κάποιο τρόπο, για να προλάβει μια αρνητική έκπληξη από το ΑΕΠ σήμερα.

Εχουν δίκιο;

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Το είδαμε κι αυτό.

Η κεφαλαιοποίηση των 5 μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στις ΗΠΑ, δηλ. των Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon και Facebook, ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών την προηγούμενη εβδομάδα.

Οπως παρατήρησε η Bank of America, η κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών ήταν ίση με 4 φορές την κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού κλάδου υψηλής τεχνολογίας το 2007.

Οι FAAGM, όπως τις αποκάλεσε η Goldman Sachs, έχουν επωφεληθεί από τη στροφή πολλών επενδυτών σ’ αυτές καθώς είχαν πολύ ρευστό και πολλοί θεώρησαν ότι δεν θίγονταν από τις καραντίνες.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αβγατίσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Ένας από αυτούς είναι να μειώνεται το στοκ των εντόκων γραμματίων που διακρατούν ταμεία και άλλοι φορείς του δημοσίου καθώς δεν επανεπενδύουν τα λεφτά που εισπράττουν από έντοκα που λήγουν.

Αυτό ακριβώς συνέβη στη σημερινή δημοπρασία εντόκων με το Κοινό Κεφάλαιο στην ΤτΕ. Το τελευταίο φέρεται να είχε τοποθετήσει κάπου 300 εκατ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων τον περασμένο Φεβρουάριο, που λήγουν οσονούπω, χωρίς να πάρει καθόλου έντοκα από τη σημερινή δημοπρασία. Αύξησε λοιπόν τη ρευστότητά του κατά 300 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι συνηθισμένο να παραιτείται κάποιος που κατέχει υψηλές θέσεις ευθύνης στον Δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο να μιλά δημοσίως με ειλικρίνεια για τους λόγους που τον οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση.

Γι' αυτό ήταν έκπληξη όταν (μας το επισήμαναν) διαβάσαμε τη συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ελβετία κ. Μανώλης Δερμιτζάκης στο Κυριακάτικο Βήμα.

Ο κ. Δερμιτζάκης παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας για λόγους που εξηγεί στη συνέντευξή του.

v