Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Αν δεν τα γνωρίζεις κάποια πράγματα δεν μπορεί να κρίνεις. Η στήλη οφείλει να ομολογήσει πως ανήκει σε εκείνους που αγνοούσε τι γινόταν επί χρόνια με τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε ερευνητικά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνταν εξ’ ολοκλήρου από την ΕΕ ή από τον ιδιωτικό τομέα.

Για να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι σημειωτέον δεν ανήκαν στο μισθολόγιο δημόσιων ερευνητικών κέντρων η πανεπιστημίων, έπρεπε να υπογράψουν σύμβαση με τους ανωτέρω φορείς και να πληρώνονται 700-800 ευρώ τον μήνα (ενιαίο μισθολόγιο) όπως πληροφορήθηκε.

Ποια τοποθέτηση θα είχε αποφέρει την υψηλότερη απόδοση στα λεφτά σας, αν τα είχατε επενδύσει από την αρχή της χρονιάς;

Η απάντηση είναι ο χρυσός αφού η απόδοση ξεπερνούσε το 15% από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με την Blackrock.

Τη δεύτερη καλύτερη επένδυση προσφέρει το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο με 15% περίπου και την τρίτη υψηλότερη, τα παγκόσμια εταιρικά ομόλογα, που ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα, με 5% περίπου.

Ισα βάρκα, ίσα νερά θα απέφερε μια επένδυση στον δείκτη του δολαρίου και στα ομόλογα των αναδυόμενων χωρών σε σκληρό νόμισμα.

Τέτοια εποχή άλλες χρονιές, τα νησιά έσφυζαν από ζωή και τουρίστες.

Φέτος, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο.

Ακόμη και νησιά όπως η Σαντορίνη έχουν σχετικά λίγους τουρίστες, σύμφωνα με άτομα που την επισκέφθηκαν σχετικά πρόσφατα.

Επίσης, τέτοια εποχή διαβάζαμε για τις εξορμήσεις της ΑΑΔΕ και παλαιότερα του ΣΔΟΕ στα νησιά, για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Φέτος, δεν ακούγεται κάτι μέχρι στιγμής.

Το μπλογκ θα κάνει μια εξαίρεση σήμερα, λόγω της επικαιρότητας, και θα αναφερθεί σ' ένα θέμα που αφορά την Τουρκία.

Είναι γνωστό πως το Κατάρ είναι πιστός σύμμαχος της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν.

Είναι η μοναδική χώρα που έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για πιστωτική γραμμή (swap line) τουρκικών λιρών έναντι ξένου νομίσματος, έστω κι αν δεν είναι το ευρώ ή το δολάριο, μέχρι στιγμής.

Το Κατάρ έχει πιστωτική γραμμή ύψους 15 δισ. δολαρίων με την Τουρκία, επιτρέποντας στην τελευταία να υπερασπίζεται καλύτερα το νόμισμά της.

Πριν από καιρό, είχαμε αναφερθεί στα λεγόμενα Ελλήνων επιχειρηματιών στην Τσεχία, που ήθελαν την εφορία να τηλεφωνεί στην εταιρεία για να κλείσουν ραντεβού, ώστε να τους επισκεφθούν για έλεγχο.

Όμως, η Τσεχία δεν είναι η μοναδική χώρα που κάνει κάτι τέτοιο.

Την ίδια πρακτική εφαρμόζουν επίσης χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά μας.

Η Βουλγαρία είναι μία από αυτές. Η Ρουμανία είναι μια άλλη.

Σου τηλεφωνεί ο έφορος και σου ζητάει να κλείσετε ένα ραντεβού μέσα στις επόμενες 15 μέρες, που να σε βολεύει, για να περάσει για έλεγχο, ανέφερε Έλληνας επιχειρηματίας στη Βουλγαρία.

v