Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Αν το Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων το επιτρέψουν, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν θα δώσει την έγκριση για την παραλλαγή του «ιταλικού» σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) έως τα τέλη Απριλίου. Αν οι διακοπές του Πάσχα δεν το επιτρέψουν, η έγκριση αναμένεται να δοθεί στις αρχές Μαΐου. Αυτή είναι η πληροφόρηση από ελληνικής πλευράς.

Αυτό φυσικά που δεν τονίζεται όσο θα πρέπει είναι πως οι τρεις από τις τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν πειστεί ότι δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα αν πληρώνουν προμήθεια για την κρατική εγγύηση αρκετά πάνω από τις 200 μονάδες βάσης. Κάπου 260 μονάδες.

Πολύς κόσμος μαζεύτηκε χθες το βράδυ στο Ecali Club για να ακούσει τι είχε να πει, κυρίως, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ως προβεβλημένος υπουργός, η Άννα Διαμαντοπούλου, o Γιώργος Προβόπουλος και o Νίκος Δένδιας.

Ανάμεσά τους αρκετοί επιχειρηματίες που ήθελαν να ακούσουν τι θα έλεγε ένα από τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην εκδήλωση που είχε τίτλο: «Ελλάδα: 2020-2030». Όμως, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν παρέστη τελικά και τη θέση του πήρε ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Euroworking Group (EwG) εισηγείται στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατείχε το ευρωσύστημα.

Δεν έχουμε την πρόθεση να αμφισβητήσουμε τις κυβερνητικές πηγές, όμως η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα ανέρχεται σε 648 εκατ. ευρώ περίπου. Κάπου 110 εκατ. ευρώ αφορούν το επιπρόσθετο περιθώριο επιτοκίου (step up) 2% που πλήρωσε η Ελλάδα το 2ο εξάμηνο του 2018 για παλαιότερο δάνειο του EFSF, ύψους 11,3 δισ. ευρώ. Το δάνειο είχε δοθεί στα τέλη του 2012, για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ περίπου, που ήταν κυρίως στα χέρια των εγχώριων τραπεζών.

Ο Έλληνας υποψήφιος που θα αντικαταστήσει τον τωρινό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Κομισιόν θα προταθεί είτε από την τωρινή είτε από την επόμενη κυβέρνηση.

Δεν γνωρίζουμε ασφαλώς τι θα γίνει και ποιος θα είναι, γιατί εξαρτάται, εκτός των άλλων, από τον χρόνο και το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν όμως η σημερινή κυβέρνηση επέλεγε τον επόμενο επίτροπο και πιστέψουμε τα λεγόμενα στα πηγαδάκια των ατόμων που απαρτίζουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες, ο πιο πιθανός υποψήφιος θεωρείται ο σημερινός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Ευ. Τσακαλώτος.

Ολοι γνωρίζουμε τα 3μηνα, 6μηνα και 12μηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Στο σύνολό τους ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνονται στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης. Ένα σημαντικό κομμάτι τους βρίσκεται σε χέρια διεθνών επενδυτών.

Πόσοι όμως γνωρίζουμε για τα «ειδικά» έντοκα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο χρέος, αλλά χρησιμοποιούνται από το κράτος; Αν ήταν να προβλέψουμε, θα λέγαμε ελάχιστοι.

Πρόκειται για «έντοκα» που βγήκαν κατόπιν υπουργικής απόφασης και χρησιμοποιούνται από το κράτος σε συμφωνίες επαναγοράς (ρέπος) που κάνει με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η συνολική αξία τους έχει προσδιορισθεί από την υπουργική απόφαση σε 30 με 35 δισ. ευρώ -δεν θυμόμαστε ακριβώς- και είναι τα χρεόγραφα που δίνει το κράτος ως εγγύηση, π.χ. στο Κοινό Κεφάλαιο, όταν δανείζεται. Αυτό γίνεται δύο φορές τον χρόνο ανά εξάμηνο, που σημαίνει πως τα «ειδικά» έντοκα είναι 6μηνα.