Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Παρά την μεγάλη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2021 μέχρι και το 2023 που έχει γίνει αντικείμενο θετικών σχολίων στο εξωτερικό, η Ελλάδα παραμένει μια από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες στον κόσμο.

Η Ελλάδα εμφανίζεται στη 4η θέση παγκοσμίως με το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 160,2%. Την πρωτιά διατηρεί σταθερά η Ιαπωνία με 251,9% του ΑΕΠ και ακολουθεί το Σουδάν, το οποίο βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, με 238,8% σύμφωνα με την βάση δεδομένων του ΔΝΤ που επικαλείται το Insider Monkey.

H μεγάλη άνοδος των τεχνολογικών εταιρειών αύξησε τις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων βασικών μετόχων τους κατά 48% ή 658 δισ. δολάρια με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να προσφέρει το καύσιμο. 

Ο Mark Zuckerberg της Meta Platforms (Facebook) ήταν ο μεγάλος κερδισμένος ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο την προηγούμενη χρονιά καθώς είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 173% ή 78 δισ. και άνω με αποτέλεσμα να ανέλθει σε 124 δισ. δολάρια σύμφωνα με τον δείκτη των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Μετά μια πορεία ευδόκιμης καριέρας 40 χρόνων στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Γιάννης Αργύρης αφυπηρέτησε πρόσφατα ως γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ).

Ο μετεκπαιδευθείς στο Λονδίνο κ. Αργύρης ήταν στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και συγκεκριμένα στον τομέα του δημοσίου χρέους κατά την περίοδο της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ τη δεκαετία του 1990.

Αργότερα βρέθηκε σε ανώτερες θέσεις του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και του ΥΠΑΝ, όντως υπεύθυνος για τον δημοσιονομικό έλεγχο των δαπανών τα χρόνια της κρίσης και μετά στα συγχρηματοδοτούμενα με ειδίκευση στην πιστοποίηση δαπανών των ευρωπαϊκών γεωργικών ταμείων πριν αναλάβει γενικός διευθυντής.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει η μεγαλύτερη στoν κόσμο από το 1970, με μοναδική εξαίρεση το 1989, όταν η Ιαπωνία πήρε την πρωτοπορία για λίγο, αντιπροσωπεύοντας το 40% της κεφαλαιοποίησης των παγκόσμιων αγορών.

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αντιπροσώπευε το 58,4% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης στο τέλος του 2022 έναντι 6,3% της Ιαπωνίας, 4,1% του Ηνωμένου Βασιλείου και 3,7% της Κίνας, σύμφωνα με το advisory channel. Το γαλλικό χρηματιστήριο με μερίδιο 2,8% ακολουθούσε, με τη Φρανκφούρτη μόλις στο 2,1%.

Το χρυσό μετάλλιο σε απόδοση στην Ευρώπη κατακτούν οι μετοχές των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων την τελευταία 3ετία και 5ετία.

Αυτό δείχνουν οι αποδόσεις του Αμοιβαίου Κεφαλαίου που επενδύει σε 10 ελληνικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τον Μυτιληναίο, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ , Μotor Oil και Jumbo και τελεί υπό διαπραγμάτευση (Global X MSCI Greece ETF). Το συγκεκριμένο ETF προσπαθεί να αναπαραγάγει τις αποδόσεις του δείκτη MSCI All Greek Select.

Το ελληνικό ETF προηγείτο μέχρι και χθες σε απόδοση από την αρχή του 2024 στην Ευρώπη με 3,5% ενώ απώλειες κατέγραφαν τα ETFs που επένδυαν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Το ελληνικό ETF διατηρούσε επίσης τα πρωτεία τους τελευταίους 12 μήνες με απόδοση 37% έναντι 17% της Ιταλίας και 14,1% της Ισπανίας.

v