Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο πληθωρισμός είναι κατά βάση νομισματικό φαινόμενο, λένε οι μονεταριστές. Πιο λαϊκά, ο πληθωρισμός προκύπτει όταν κυκλοφορεί πολύ χρήμα για λίγα αγαθά.

Αν και υπάρχει πάντοτε κάποια καθυστέρηση 12-18 μηνών από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα αρχίζει να τυπώνει χρήμα μέχρι την επίπτωση στο γενικό επίπεδο τιμών και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η σχέση είναι υπαρκτή.

Ιδίως αν η κεντρική τράπεζα έχει τη συνήθεια να τυπώνει χρήμα διαρκώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε μεγάλες χώρες με υψηλό πληθωρισμό όπως η Αργεντινή, η Τουρκία και η Ρωσία, η προσφορά χρήματος υπό την ευρεία έννοια (Μ2, Μ3) αυξήθηκε με ρυθμό 156%, 65,9% και 21,7% αντίστοιχα στο τέλος του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2022. O πληθωρισμός ανέβηκε στην Αργεντινή στο 211% πέρυσι, στη Τουρκία στο 64,9% και στη Ρωσία ανήλθε σε 7,4%. 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά τον μήνα για 14 μήνες ή 968,33 μηνιαίως σε 12μηνη βάση από την 1η Απριλίου, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ανεβάζει την Ελλάδα στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης της ΕΕ, με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν (Ιανουάριος του 2024).

Μετά την αύξηση του μικτού μηνιαίου κατώτατου μισθού στα 968,33 ευρώ από 910 ευρώ προηγουμένως, η Ελλάδα ξεπερνά τη Λιθουανία, τη Μάλτα και οριακά την Πορτογαλία, που είχαν 924 ευρώ, 925 ευρώ και 957 ευρώ αντίστοιχα.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 2.571 ευρώ και ακολουθούν η Ιρλανδία με 2.146, η Ολλανδία με 2.070 ευρώ, η Γερμανία με 2.054 ευρώ και το Βέλγιο με 1.994 ευρώ, συγκροτώντας την πρώτη πεντάδα. Η Γαλλία βρίσκεται στα 1.767 ευρώ.

Πριν από την υπαγωγή στα μνημόνια το 2010, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ήταν ο τελευταίος από τους μεγάλους οίκους που προχώρησε σε μεγάλη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι ειδήμονες το αποδίδουν στον Γάλλο αναλυτή που εργαζόταν τότε εκεί και ο οποίος απολύθηκε μετά από αυτό και πήγε να δουλέψει σ’ ένα fund. Από τότε, η Moody’s τηρεί την αυστηρότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα και δεν την αναβαθμίζει στην επενδυτική βαθμίδα όπως οι S&P, Fitch, DBRS και Scope.

Το απόδειξε, ακόμη μια φορά τις προηγούμενες μέρες, με την περιοδική αξιολόγηση του ελληνικού rating. Συνδέοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και άλλα, η Moody’s έστειλε σήμα να μην περιμένουμε την επενδυτική βαθμίδα σύντομα.

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 2195,15 δολάρια η ουγκιά αυτό τον μήνα, τραβώντας πάνω του την παγκόσμια προσοχή.

Ιστορικά, το κίτρινο μέταλλο θεωρείται από πολλούς ένας από τους καλύτερους τρόπους αποταμίευσης μακροπρόθεσμα.

Όμως, ο χρυσός έχει κι άλλες χρήσεις καθώς χρησιμοποιείται σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, στα κομπιούτερ, τα διαστημόπλοια, τις μηχανές των αεροσκαφών κ.λπ., εκτός από τη βιομηχανία των κοσμημάτων. 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council), τo 44% της εκτιμώμενης παγκόσμιας κατανάλωσης χρυσού κατευθύνθηκε σε κοσμήματα και το 21% στις κεντρικές τράπεζες και άλλα ινστιτούτα, το 16% σε ράβδους χρυσού, το 8% σε χρυσά νομίσματα και μετάλλια και στην τεχνολογία μόλις το 6%.    

Ο μέσος φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 1980 και εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. 

Το 1980, ο μέσος φορολογικός συντελεστής ήταν 40,18% έναντι 23,45% το 2023 για 181 ξεχωριστές φορολογικές δικαιοδοσίες, σύμφωνα με το Tax Foundation. Ο συντελεστής ανεβαίνει στο 25,67%, αν σταθμισθεί για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κάθε χώρας.

Ο μέσος κορυφαίος φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη στις χώρες της ΕΕ ήταν 21,13% έναντι 23,73% στις χώρες του ΟΟΣΑ που προέρχονται κι από άλλες ηπείρους. Η Ελλάδα, με συντελεστή 22%, είναι περίπου στον μέσο όρο.

v