One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

O αμερικανικός δείκτης χρηματιστηριακού φόβου VIX είναι ο πιο γνωστός. Ανεβαίνει όταν υπάρχει αναταραχή στις αγορές και υποχωρούν οι μετοχές και πέφτει όταν ανεβαίνουν οι μετοχές.

Ο VIX υπολογίζεται με βάση τα δικαιώματα προαίρεσης (call options) στο χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500. Χθες, ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 2,91%  και ο VIX υποχώρησε στο 25,15 από 31,47 την Δευτέρα.

Ο Charlie Bilello είχε σπεύσει να σημειώσει στις 31 Μαρτίου ότι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX είχε κλείσει πάνω από 30 στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις, προσθέτοντας κάτι ακόμη. Ιστορικά, όταν αυτό συμβαίνει, η μέση συνολική απόδοση των μετοχών για τον επόμενο χρόνο ήταν 21%. 

Η μέση διόρθωση από το υψηλότερο σημείο μέχρι το χαμηλότερο ήταν 16% από την δεκαετία του 1950 μέχρι την πιο πρόσφατη «Ημέρα της Απελευθέρωσης» τον Απρίλιο του 2025. Η μέση απόδοση του S&P 500 από το χαμηλότερο επίπεδο ήταν 15% για το επόμενο 3μηνο και 24% για το επόμενο 6μηνο. 

To μήνυμα είναι προφανές. Τις μεγάλες διορθώσεις του S&P 500 ακολουθούν ισχυρά ράλι.  Η πιο σκοτεινή ώρα είναι λίγο πριν αρχίσει να ξημερώνει. 

Μέχρι στιγμής (κλείσιμο 3ης Μαρτίου), ο S&P 500 υποχωρεί 9,4% από το υψηλό των 7,002,28 μονάδων στις 27-28 Ιανουαρίου. Βρίσκεται δηλαδή κοντά στο -10% που σηματοδοτεί την διόρθωση. 

Μια από τις εκπλήξεις ήταν η πτώση της τιμής του χρυσού καθώς οι περισσότεροι περίμεναν πως θα κερδίσει έδαφος καθώς θεωρείται καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικών αναταράξεων και ανόδου του πληθωρισμού. 

Ανάμεσα στις οικονομίες οι οποίες θεωρούνται πιο ευάλωτες στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής είναι η Τουρκία η οποία συνορεύει με το Ιράν.

Το τουρκικό νόμισμα, η λίρα, έχει δεχθεί πιέσεις το προηγούμενο διάστημα που απειλούν να υπονομεύσουν την αντιπληθωριστική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Για να υπερασπισθεί την λίρα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πούλησε 50 τόνους χρυσού την προηγούμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα τα αποθέματα χρυσού της να μειωθούν στους 722 τόνους σύμφωνα με το Global Markets Investor. 

Φθάσαμε σχεδόν στο τέλος Μαρτίου και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί αν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει τον ίδιο ή κάποιον/κάποια άλλη για την νέα εξαετή θητεία.

Είθισται, ο νέος διοικητής να ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό αρκετούς μήνες πριν από  την λήξη της θητείας του τωρινού. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, συνήθως ανανεώνεται η θητεία του νυν διοικητή.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνάδουν η άποψη του ΥΠΟΙΚ και προέδρου του Eurogroup κ. Πιερρακάκη και άλλων συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου οι οποίοι φέρονται να είναι υπέρ της ανανέωσης της θητείας.

Ως γνωστόν, οι τιμές των εμπορευμάτων έφθασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Φέτος, οι τιμές αρκετών εμπορευμάτων έχουν πάρει την ανηφόρα με την έναρξη του πολέμου στο Ιράν.

Πώς όμως συγκρίνονται οι σημερινές τιμές με τις υψηλότερες του 2022;

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ είναι σήμερα κάπου 100 δολάρια, έχοντας ακουμπήσει τα 119 δολάρια σε κάποιο σημείο. Το 2022, η υψηλότερη τιμή του μπρεντ ήταν 139 δολάρια.

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (TTF) είναι σήμερα κάπου 52 ευρώ, έχοντας φθάσει τα 62 ευρώ σε κάποιο σημείο.  Όμως, το καλοκαίρι του 2022, η τιμή είχε σκαρφαλώσει στα 339 ευρώ.

v
Απόρρητο