Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας συνέβαλαν στην εκθρόνιση του Πεκίνου από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλουπόλεων με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους και την κατάληψή της από τη Νέα Υόρκη για το 2024, σύμφωνα με τη Hurun Global Rich List.

Η Νέα Υόρκη έχει 119 δισεκατομμυριούχους, το Λονδίνο έχει 97, το Μουμπάι έχει 92, το Πεκίνο έχει 91 και η Σαγκάη με 87 συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. 

Στην 6η θέση βρίσκεται η Σενζέν με 84 και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ με 65, η Μόσχα με 59, το Νέο Δελχί με 57 και το Σαν Φρανσίσκο με 52. Στην 11η θέση είναι η Μπανγκόκ με 49, η Ταϊπέι με 45, το Παρίσι με 44, η Χανγκζού με 43 και στη 15η θέση είναι η Σιγκαπούρη με 42.    

Ο συνεταιρισμός των Astarte Capital Partners/Silvipar είναι ο νικητής των βραβείων AgriInvestor σε τέσσερεις επιμέρους κατηγορίες για το 2023 όπως ανακοινώθηκε.

Τα βραβεία AgriInvestor είναι τα πιο διάσημα βραβεία στον κλάδο της δασοκομίας (forestry) και ιδιαίτερα στις επενδύσεις φυσικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι το Astarte Capital Partners ιδρύθηκε από τον Σταύρο Σιώκο και την Τερέσα Φαρμάκη. Το Astarte Capital Partners συνεργάζεται με το σουηδικό Silvipar, με τις κοινές ομάδες να έχουν παρουσία στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη και στην Παραγουάη.

Η τιμή του χρυσού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Τα επιτόκια και η νομισματική πολιτική είναι ένας από αυτούς.

Η τιμή του χρυσού κερδίζει σχεδόν ανελλιπώς έδαφος από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2022, όταν είχε υποχωρήσει στα 1.630 δολάρια η ουγκιά. 

Από τότε βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, με την εξαίρεση κάποιων ενδιάμεσων διαστημάτων που όμως δεν διαρκούσαν πολύ. Από τα μέσα Φεβρουαρίου της φετινής χρονιάς, η άνοδος της τιμή του χρυσού είναι σχεδόν κατακόρυφη, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ανάπτυξη κι άλλων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, τίποτα δεν ακούγεται για τα πρώτα αιολικά πάρκα των ΔΕΗ, Ρόκας κ.λπ., που συμπληρώνουν ή ξεπερνούν τα 20 χρόνια ζωής.

Τέτοια είναι της ΔEΗ στην Κύθνο και αργότερα στα Ψαρά από τη δεκαετία του 1980 και τα ιδιωτικά πάρκα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, π.χ. της πρώην Enron. Προφανώς, κάποια συντηρούνται αλλά σε κάποια στιγμή έρχεται το τέλος.

Δεν ήταν ούτε πολύ καλό ούτε άσχημο το 1ο τρίμηνο για τα εμπορεύματα. Ο συνολικός δείκτης τιμών των εμπορευμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας υποχώρησε κατά 0,3% στο τέλος Μαρτίου σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2023. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος δείκτης κατέγραψε αύξηση 3,5% από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου τη φετινή χρονιά. 

Ο υποδείκτης τιμών των πολύτιμων μετάλλων αυξήθηκε κατά 5,8% μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2024  και 12,4% σε ετήσια βάση ενώ της ενέργειας αυξήθηκε κατά 4,7% και 0,8% αντίστοιχα. Ο υποδείκτης εμπορευμάτων, τροφών και γεωργικών προϊόντων ενισχύθηκε κατά 2,7% και 1,5% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα υποχώρησε ο υποδείκτης των μετάλλων και των ορυκτών κατά 0,9% σε τριμηνιαία  βάση και 6,4% σε ετήσια βάση. 

v