Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις στη χώρα μας, και όχι μόνο, λειτουργούν κλειστά κλαμπ, στα οποία κάποιοι μεγαλοσχήμονες βάζουν τους δικούς τους όρους και η αξιοκρατία έχει πάει περίπατο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι τα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των εταιρειών. Εκεί, η παρουσία των γυναικών -μια και σήμερα εορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας- είναι μικρή. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπαίνουν γυναίκες με γνώσεις και προσόντα, αλλά άλλες που συνδέονται ποικιλοτρόπως με τους μεγαλομετόχους ή τους προέδρους και CEO.

Αρκετοί θεωρούν ότι δεν είναι ο δείκτης που αποτυπώνει με ακρίβεια το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού σε κάθε χώρα. Ιδίως σ’ εκείνες με μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες.

Παρ’ όλα αυτά το κατά κεφαλή εισόδημα, το οποίο προκύπτει όταν διαιρέσουμε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) με τον πληθυσμό μιας χώρας, είναι ένας χρήσιμος δείκτης.

Σύμφωνα λοιπόν με το ΔΝΤ, το μικρό Λουξεμβούργο, με πληθυσμό 640 χιλιάδες άτομα, είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο το 2024, με κατά κεφαλή εισόδημα ύψους 140,31 χιλ. δολαρίων.

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι εταιρείες. Ως τέτοιες έχουν επιχειρηματική αξία.

Σύμφωνα λοιπόν με το European Elite 2020 Football Benchmark, η επιχειρηματική αξία καθενός από τα 10 ακριβότερα κλαμπ ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ το 2023, όταν μόλις 4 ομάδες υπερέβαιναν αυτό το φράγμα το 2016.

Από τις 10 ακριβότερες ομάδες της Ευρώπης, οι 6 είναι βρετανικές. Μάλιστα, η Μάντσεστερ Σίτυ ξεπέρασε οριακά πέρυσι τη Ρεάλ Μαδρίτης, για να γίνει η ακριβότερη ομάδα. Και οι δυο έχουν επιχειρηματική αξία άνω των 4 δισ. ευρώ. Στη τρίτη θέση είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.     

Κάθε κλάδος έχει τους δικούς του δισεκατομμυριούχους. Σε παγκόσμια κλίμακα, τις πρώτες 5 θέσεις καταλαμβάνουν ο Γάλλος Bernard Arnaud της LVMH με περιουσία 212,1 δισ. δολάρια και ακολουθούν ο Elon Musk των Tesla, Space X και Χ (πρώην Twitter) με 194,6 δισ. δολάρια και ο Jeff Bezos της Amazon με 192,4 δισ. δολάρια.

Στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Warren Buffet με περιουσία ύψους 128,7 δισ. δολάρια και ακολουθούν ο Michael Bloomberg με 96,3 δισ. δολάρια, ο Ken Griffin με 37,2 δισ. δολάρια, ο Stephen Shwarzman με 36,8 δισ. δολάρια και την πεντάδα συμπληρώνει ο Jim Simons με 30,7 δισ. δολάρια.

Μετά από αρκετά χρόνια, η Ελλάδα θα καταλάβει μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΕΙΒ) και θα εκπροσωπηθεί από τον πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη.

Ο κ. Τσακίρης, ο οποίος είχε λάβει άδεια από την EIF, στην οποία εργαζόταν, για να έλθει εδώ και να αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού στην πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές του 2019, θα κεφαλαιοποιήσει αυτή τη θητεία, αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος. 

Ως συνήθως γίνεται σε τέτοιες  περιπτώσεις, προηγήθηκαν πολλές επαφές και πολιτικές διεργασίες. Την τελευταία φορά που η Ελλάδα εξέλεξε αντιπρόεδρο στην ΕΙΒ το μακρινό 2008, τη θέση κατείχε ο καθηγητής Οικονομικών Πλούταρχος Σακελλάρης, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

v