Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Μετά από αρκετά χρόνια, η Ελλάδα θα καταλάβει μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΕΙΒ) και θα εκπροσωπηθεί από τον πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη.

Ο κ. Τσακίρης, ο οποίος είχε λάβει άδεια από την EIF, στην οποία εργαζόταν, για να έλθει εδώ και να αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού στην πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές του 2019, θα κεφαλαιοποιήσει αυτή τη θητεία, αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος. 

Ως συνήθως γίνεται σε τέτοιες  περιπτώσεις, προηγήθηκαν πολλές επαφές και πολιτικές διεργασίες. Την τελευταία φορά που η Ελλάδα εξέλεξε αντιπρόεδρο στην ΕΙΒ το μακρινό 2008, τη θέση κατείχε ο καθηγητής Οικονομικών Πλούταρχος Σακελλάρης, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Οι χρηματιστηριακές επενδύσεις κρύβουν εκπλήξεις. Μάλιστα,  πολλές φορές, οι ευχάριστες εκπλήξεις προέρχονται από εκεί που δεν τις περιμένει κανείς.

Θεωρητικά, η επένδυση σε μετοχές ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα αν και υπάρχουν περιπτώσεις που τα ομόλογα αποδεικνύονται πιο τοξικά π.χ. τα ελληνικά.  

Γι’ αυτό, θεωρητικά τουλάχιστον, οι αποδόσεις των μετοχών είναι συγκριτικά υψηλότερες μακροπρόθεσμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η μέση ετήσια απόδοση του αμερικανικού δείκτη S&P 500 υπερβαίνει το 11% από το 1928 μέχρι το 2023.   

Οι τιμές αρκετών αγροτικών προϊόντων διαμορφώνονται από την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά. Ποια αγροτικά εμπορεύματα ξεχωρίζουν για την αύξηση αλλά και τη μείωση της τιμής τους τον τελευταίο χρόνο;

Τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής καταγράφει το κακάο, που παράγεται κυρίως στη Δυτική Αφρική, καθώς η τιμή του έχει ανέβει 120% περίπου σε σχέση με τα μέσα Φεβρουαρίου του 2023 και 40% από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Trading Economics. Οι κλιματικές συνθήκες ευθύνονται για τη μείωση της παραγωγής στη Δυτ. Αφρική (Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού), απ’ όπου προέρχεται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτό εξηγεί γιατί η τιμή της σοκολάτας έχει ανέβει.

Η Μεγάλη Οικονομική Ύφεση δεν επηρέασε μόνο τις αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών όπως η ΕΚΤ, η Fed κ.λπ., με αποτέλεσμα να δούμε αρνητικά επιτόκια και αρνητικές αποδόσεις στα ομόλογα ανεπτυγμένων χωρών. Επηρέασε επίσης τον τρόπο επένδυσης των θεσμικών χαρτοφυλακίων και των ιδιωτών επενδυτών.

Αυτό ακριβώς αποτυπώνει η έρευνα της Morningstar, της αμερικανικής εταιρείας έρευνας και διαχείρισης κεφαλαίων, για τις παγκόσμιες ροές (Global Fund Flows) του 2024. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η παθητική διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι πολύ πιο δημοφιλής στις ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες -πρώτη εργάσιμη μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας- όσους έσπευσαν να κάνουν αίτηση για να πάρουν την έκπτωση 10% για ασφαλισμένα ακίνητα που έχουν συνδικαιούχους. 

Σύμφωνα με έναν παθόντα: «Τα στοιχεία των ασφαλιστήριων συμβολαίων έχουν εισαχθεί αυτόματα στο σύστημα και έχουν συνδεθεί με το ακίνητο, προφανώς αντλώντας στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Όμως ως αποκλειστικός δικαιούχος του ασφαλιστήριου συμβολαίου εμφανίζεται μόνο ο πρώτος δικαιούχος και όχι και οι τυχόν λοιποί συνδικαιούχοι, στις περιπτώσεις όπου στο ακίνητο υπάρχουν συνιδιοκτήτες.

v