Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το χρυσό μετάλλιο σε απόδοση στην Ευρώπη κατακτούν οι μετοχές των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων την τελευταία 3ετία και 5ετία.

Αυτό δείχνουν οι αποδόσεις του Αμοιβαίου Κεφαλαίου που επενδύει σε 10 ελληνικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τον Μυτιληναίο, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ , Μotor Oil και Jumbo και τελεί υπό διαπραγμάτευση (Global X MSCI Greece ETF). Το συγκεκριμένο ETF προσπαθεί να αναπαραγάγει τις αποδόσεις του δείκτη MSCI All Greek Select.

Το ελληνικό ETF προηγείτο μέχρι και χθες σε απόδοση από την αρχή του 2024 στην Ευρώπη με 3,5% ενώ απώλειες κατέγραφαν τα ETFs που επένδυαν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Το ελληνικό ETF διατηρούσε επίσης τα πρωτεία τους τελευταίους 12 μήνες με απόδοση 37% έναντι 17% της Ιταλίας και 14,1% της Ισπανίας.

Κάπου 60 εκατ. εκατομμυριούχοι υπήρχαν στον πλανήτη στα τέλη του 2022, με τη Βόρεια Αμερική να έχει τη μερίδα του λέοντος, σύμφωνα με τις παγκόσμιες εκθέσεις πλούτου των UBS και Credit Suisse του 2023, που παραθέτει η εφαρμογή voronoi. 

Ο συνολικός πλούτος των νοικοκυριών ανερχόταν σε 454 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων τα μισά περίπου ανήκαν σε εκατομμυριούχους.

Οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι, κάπου 24,7 εκατ., κατοικούσαν στη Βόρεια Αμερική, 16,3 εκατ. στην Ευρώπη, 9,8 εκατ. στην Ασία-Ειρηνικός, εξαιρουμένης της Κίνας που έχει 6,2 εκατ. πλούσιους και της Ινδίας με 850 χιλιάδες. Οι ήπειροι με τους λιγότερους εκατομμυριούχους είναι η Λατινική Αμερική με 1,2 εκατ. και η Αφρική με μόλις 360 χιλιάδες άτομα.

Η προηγούμενη χρονιά δεν ήταν καλή για τους επενδυτές στα εμπορεύματα. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο χρυσός που είδε την τιμή του να αυξάνεται κατά 13,10% και ο χαλκός που ήταν οριακά θετικός 1,19% σύμφωνα με τα στοιχεία του US Global Investor.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του χρυσού κατέγραψε οριακές απώλειες το 2022 και μεγαλύτερες της τάξης του 3,64% το 2021. Το κίτρινο μέταλλο προερχόταν από δυο καλές χρονιές το 2019 και το 2020 με κέρδη 18,3% και 25,1% αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα μεταλλεύματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Αν εξαιρέσουμε το αλουμίνιο και το ασήμι που εμφάνισαν οριακές απώλειες μικρότερες από 1%, οι τιμές των υπολοίπων υποχώρησαν από 7,67% έως 81,43%.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι οι ευκαιρίες κρύβονται κάποιες φορές στα νομίσματα που τα πήγαν πολύ άσχημα για μία, δύο ή περισσότερες χρονιές στη σειρά, γιατί σε κάποιο σημείο θα ανακάμψουν. Αν έχουν δίκιο, τότε μια ευκαιρία ίσως βρίσκεται ανάμεσα στα νομίσματα που υποτιμήθηκαν περισσότερο το 2023, αν και σοβαρά αμφιβάλλουμε, ρίχνοντας μια ματιά στις χώρες.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η λιβανέζικη λίρα με υποτίμηση 89% έναντι του δολαρίου και ακολουθεί το αργεντίνικο πέσο με 78%, το νόμισμα της Νιγηρίας με 43%, της Ανγκόλας με 39%, του Μαλάουι με 39% και της τουρκικής λίρας με 35,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Από τα κύρια νομίσματα, απώλειες κατέγραψαν το ρωσικό ρούβλι που έχασε 17% καθώς τα έσοδα από εξαγωγές της Ρωσίας επλήγησαν, το ιαπωνικό γεν με 7% και το κινεζικό γουάν με 2,8% έναντι του δολαρίου.

Η μετοχή της Meta (Facebook) κέρδισε 178% την περσινή χρονιά ενώ εντυπωσιακές αποδόσεις έχουν επίσης αποφέρει άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως η Apple, η Alphabet, η Amazon κ.τλ.

Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις τους την τελευταία 20ετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας YCharts, η κορυφαία απόδοση ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη S&P 500 ανήκει στις μετοχές της Apple και της Monster Beverage με 60.000%. Οποιος είχε βάλλει 1.000 δολάρια στις μετοχές των δυο εταιρειών στο τέλος του 2002 και τις κράτησε μέχρι και το 2023 είδε τα λεφτά του να αυγατίζουν σε 600 χιλ. δολάρια.

v